ΗΠΑ: Ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων με νέο εμβόλιο

Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ θα παράσχει άμεσα 56.000 δόσεις του εμβολίου Jynneos και επιπλέον 240.000 δόσεις τις επόμενες εβδομάδες –  Οι προμήθειες του ασφαλέστερου τύπου εμβολίου είναι περιορισμένες

Οι κλινικές στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να προσφέρουν εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε οποιονδήποτε μπορεί να έχει εκτεθεί στον ιό, ανακοίνωσαν την Τρίτη ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Μέχρι τώρα, οι εμβολιασμοί προσφέρονταν μόνο σε άτομα που είχαν συμπτώματα του ιού.
Οι πολιτείες θα λάβουν δόσεις ενός ασφαλέστερου και νεότερου εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων που ονομάζεται «Jynneos» από το ομοσπονδιακό απόθεμα, με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και την αναλογία του πληθυσμού της πολιτείας που κινδυνεύει από σοβαρή ασθένεια, δήλωσαν οι αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου.

Οι κρατικές υγειονομικές αρχές μπορούν επίσης να ζητήσουν προμήθειες ενός παλαιότερου εμβολίου που αναπτύχθηκε για την ευλογιά, το οποίο πιστεύεται ότι προστατεύει και από την ευλογιά των πιθήκων.

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών θα παράσχει άμεσα 56.000 δόσεις του εμβολίου Jynneos και επιπλέον 240.000 δόσεις τις επόμενες εβδομάδες. Άλλες 750.000 δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες το καλοκαίρι και συνολικά 1,6 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το παλαιότερο εμβόλιο κατά της ευλογιάς, που ονομάζεται ACAM2000, σχετίζεται με σκληρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, σε άτομα με ανοσοκαταστολή, έγκυες γυναίκες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση