Ηχορύπανση: Εκτός ελέγχου η κατάσταση…

Τεράστιες οι ευθύνες σε αστυνομία και τοπικές αρχές…

Ανοχή και ολιγωρία παρά τις δεκάδες καταγγελίες επηρεαζόμενων…

Ποιοι και γιατί τους καλύπτουν;

 

Με αφορμή και τη συζήτηση στην Βουλή του προβλήματος της ηχορύπανσης, αλλά προπάντων τα δεκάδες παράπονα πολιτών και ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων για το πρόβλημα της ηχορύπανσης, καταδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της αστυνομίας και των τοπικών αρχών οι οποίες και με την υφιστάμενη νομοθεσία διαθέτουν διαθέτουν τα όπλα για να καταπολεμήσουν το ζημιογόνο αυτό φαινόμενο.

Στο μεταξύ, εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση σε τουριστικές κυρίως περιοχές της Πάφου και Γεροσκήπου, αλλά και στο κέντρο του Δήμου Πάφου. Τα παράπονα που φθάνουν στις τοπικές αρχές και την αστυνομία από πολίτες και ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα είναι πολλά και συνεχή, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη τουλάχιστον ανταπόκριση με καταγγελίες όσων παρανομούν, σε σημείο που να δημιουργούνται υπόνοιες για κάλυψη των παρανομιών.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση του Δήμου Γεροσκήπου, διατυπώνονται επανειλημμένα παράπονα για ηχορύπανση σε δύο σημεία της τουριστικής περιοχής, όπου μεταδίδεται μουσική σε εκτός ελέγχου ντεσιμπέλ, με αποτέλεσμα, γειτονικά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα να δέχονται σωρηδόν παράπονα από πελάτες τους, για αλλαγή δωματίων, αποζημιώσεις ακόμα και ακυρώσεις κρατήσεων.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα σημεία της τουριστικής περιοχής αλλά καις το κέντρο της Πάφου, όπου η κατάσταση ξεφεύγει κατά τις νυχτερινές ώρες.

Παρά τις συνεχείς όμως καταγγελίες, δεν έχει μέχρι στιγμής τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και η ζημιά που προκαλείται ιδιαίτερα στο νευραλγικό τομέα του τουρισμού είναι τεράστια.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες τόσο της αστυνομίας, όσο και των τοπικών αρχών οι οποίες έχουν την ευθύνη της αστυνόμευσης και της αποκατάστασης της τάξης, καθώς ανεξάρτητα από τη συζήτηση για αλλαγή της νομοθεσία στη Βουλή, μπορούν ακόμα και με την υφιστάμενη νομοθεσία να επιβάλουν την τάξη.

Δικαίως μπορεί να αναρωτηθούν οι πολίτες πού είναι τα ντεσιμπελόμετρα τα οποία διαφήμιζαν προσφάτως οι τοπικές αρχές και γιατί δεν χρησιμοποιούνται για την επιβολή της τάξης.

Αλήθεια πόσες καταγγελίες έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από την αστυνομία και τις τοπικές αρχές, από τη στιγμή που αποδεδειγμένα υπήρξαν δεκάδες καταγγελίες για ηχορύπανση;

 

Ο Δημαρχεύον στο Δήμο Γεροσκήπου Κυριάκος Χατζηβασίλης από την πλευρά του, χαρακτήρισε, ανησυχητικό το φαινόμενο και επιβεβαίωσε ότι έγιναν διαβήματα στον Δήμο. Δόθηκαν πρόσθεσε οδηγίες, να επιδοθεί επιστολή στους διαχειριστές των υποστατικών που προκαλούν οχληρία και αν δεν συμμορφωθούν, τότε όπως είπε θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα. Ο Δήμος είπε, διαθέτει μηχάνημα μέτρησης των ντεσιμπέλ και θα προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε να παταχθεί η παρανομία.

Ταυτόχρονα στον Δήμο της Πάφου, επίσης υπήρξαν πολλές καταγγελίες και μάλιστα οικογένειες με μαθητές που έδιναν παγκύπριες εξετάσεις, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν αυτή την περίοδο για να αποφύγουν την ηχορύπανση που προκαλούν ορισμένα κέντρα αναψυχής.

Ανάλογα παράπονα για πρόκληση οχληρίας διατυπώθηκαν από ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και στις κοινότητες Χλώρακας και Κισσόνεργας.

 

Ευθύνες

 

Οι ευθύνες που καταλογίζονται σε αστυνομία και τοπικές αρχές είναι όπως γίνεται αντιληπτό τεράστιες, αφού ενώ δηλώνουν ότι και γνωρίζουν και παραδέχονται το πρόβλημα, με διάφορες προφάσεις δεν εφαρμόζουν η νομοθεσία και δεν χρησιμοποιούν τα “όπλα” που έχουν στη διάθεσή τους για πάταξη του φαινομένου.

Φέρουν ευθύνη τόσο για την τεράστια ζημιά που προκαλείται στον τουρισμό, όσο και για την γενικότερη οχληρία που δημιουργείται σε άλλες κατοικημένες περιοχές, γιατί επιδεικνύουν αδικαιολόγητη ανοχή στους παραβάτες.

Αστυνομικός διευθυντής και επικεφαλής των δήμων οφείλουν αν εξετάσουν γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος στις δεκάδες καταγγελίες που υπάρχουν και γιατί δεν διώκονται οι παραβάτες ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό που προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο τουριστικό μας προϊόν.

 

Πάλι στην Βουλή

 

Το θέμα της ηχορύπανσης απασχόλησε την Πέμπτη και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία εξέτασε το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και στο οποίο περιλαμβάνονται αυστηρότεροι όροι για την εξασφάλιση άδειας για μετάδοση μουσικής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε όπως είπε, να δοθούν τα κατάλληλα μέσα στις Τοπικές Αρχές και την Αστυνομία,  για την πάταξη της ηχορύπανσης. Δυστυχώς πρόσθεσε ο κ. Φακοντής, η Βουλή δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει την εξέταση του νομοσχεδίου ώστε να προωθηθεί στην ολομέλεια πριν τις θερινές διακοπές. Ουσιαστικά όπως είπε, αυτή η σεζόν χάνεται.

Τόνισε ωστόσο, ότι υπάρχει νομοθεσία που μπορεί να εφαρμοστεί από τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση των περιστατικών που καταγγέλλονται. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Κέντρων Αναψυχής Νεόφυτος Θρασυβούλου, αναφέρθηκε σε ορισμένους ασυνείδητους επαγγελματίες και σημείωσε ότι η ομοσπονδία έχει καταθέσει τις απόψεις της στην Βουλή, επιδιώκοντας να υπάρξουν ρυθμίσεις που καθορίζουν τα επίπεδα έντασης στην μετάδοση μουσικών ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του καταστήματος.

Αφήστε μια απάντηση