Ένα εκατομμύριο αδέσποτες γάτες

Σεργιανίζουν ανενόχλητες στους ανοικτού χώρους των ξενοδοχείων, με αποτέλεσμα τουρίστες αν υποβάλλουν παράπονα…

Αναποτελεσματικό το πρόγραμμα στείρωσης και απουσία δομών φιλοξενίας…

 

Σε μείζων θέμα και πρόβλημα εξελίσσεται η παρουσία μεγάλου αριθμού αδέσποτων γάτων στους ανοικτούς χώρους των ξενοδοχείων μας, με αποτέλεσμα να δέχονται παράπονα από τουρίστες, οι οποίοι ενοχλούνται από την ανεξέλεγκτη παρουσία των αιλουροειδών.

Ιδιαίτερα στην παραλιακή περιοχή Πάφου – Γεροσκήπου όπου βρίσκονται και  τα περισσότερα ξενοδοχεία της Πάφου, η παρουσία γάτων είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Αρκεί μια βόλτα στον πεζόδρομο μπροστά από τα ξενοδοχεία για να διαπιστώσει κανείς την σοβαρότητα του προβλήματος, με τις γάτες να είναι παντού, στους κήπους, τις πισίνες και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων.

Μέλη φιλοζωικών οργανώσεων μάλιστα οργανωμένα, αφήνουν καθημερινά γατοτροφή κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου.

Όπως γίνεται αντιληπτό εκτός της οχληρίας που προκαλείται από την παρουσία μεγάλου αριθμού των συμπαθών τετράποδων ανάμεσα στους χώρους εστίασης και όλων των άλλων ανοικτών χώρων των ξενοδοχείων τίθεται σοβαρό θέμα ασφάλειας και υγιεινής, καθώς υπάρχουν άτομα που είναι αλλεργικά, ή απλά δεν τους αρέσει να βλέπουν αδέσποτα γατιά στις ξαπλώστρες και τους χώρους που οι ίδιοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

 

Ημίμετρα

 

Με ημίμετρα αντιμετωπίζει η πολιτεία, τις αποικίες αδέσποτων γάτων σε όλες τις πόλεις, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις η Κύπρος να εκτίθεται.

Όπως αναφέρθηκε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος όπου συζητήθηκε το θέμα των αδέσποτων γάτων, το Υπουργείο Γεωργίας περιορίζεται στην διάθεση ενός κονδυλίου 100.000 για τις στειρώσεις αδέσποτων.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο οι φιλοζωικές οργανώσεις εκτιμούν ότι αυτή την στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν 1 εκατομμύριο αδέσποτοι γάτοι και με το κονδύλι του Υπουργείου Γεωργίας θα χρειαστούν 500 χρόνια για να στειρωθεί ο υφιστάμενος πληθυσμός τους.

Ιδιαίτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον βουλευτή, παρουσιάζεται στην τουριστική περιοχή της Πάφου και στην Αλυκή της Λάρνακας, όπου οι αδέσποτοι γάτοι επιτίθενται και στα Φλαμίγκο.

Ο κ. Κέττηρος τόνισε ότι απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους αδέσποτους γάτους και ανάληψη πρωτοβουλιών από το κράτος και τις τοπικές αρχές.

Τόνισε ότι η επιτροπή ζήτησε να ενημερωθεί για την αναθεώρηση του προγράμματος διότι όπως είπε, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του. Μάλιστα έκανε λόγο για πρακτικές στειρώσεων σε ανοικτούς χώρους, πάνω σε τραπέζια, πρακτική που όπως είπε, είναι αιτία θανάτωσης ζώων.

Αμφιβολίες για το κατά πόσον αρκεί το κονδύλι των 100.000 ευρώ που προβλέπεται για στειρώσεις γάτων εκφράζει και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώπιον της οποίας τέθηκε το θέμα προς συζήτηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να καθορίσει συγκεκριμένα τον πληθυσμό των γάτων στην Κύπρο κι ως εκ τούτου, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί το 75% των γάτων της Κύπρου, που έχει οριστεί σαν στόχος στείρωσης από την ΕΕ.

Επεσήμανε ότι το κονδύλι των 100.000 ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας είναι απειροελάχιστο, ωστόσο τόνισε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί όταν αναπτυχθεί κουλτούρα ευαισθησίας μεταξύ των πολιτών κι όταν κατανοήσουν οι πολίτες ότι η στείρωση φέρνει οφέλη στην υγεία του ζώου και μακροζωία.

 

Τίθεται λοιπόν ερώτημα για το πώς λειτουργεί το σύστημα με τα κουπόνια στους δήμους και ποια είναι τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν, ενώ η επιτροπή ζήτησε ενημέρωση για αναθεώρηση του προγράμματος διότι όπως έγινε αντιληπτό κατά τη συζήτηση προκύπτουν σοβαρά ζητήματα εφαρμογής του.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πάνω από όλα πρέπει να τοποθετείται η υγεία των πολιτών και επισκεπτών αλλά και η ευημερία των ζώων, ενώ είναι απαραίτητη η δημιουργία δομών εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος έτσι ώστε να ελέγχεται και να διασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ζώα και η περαιτέρω ενδυνάμωση της.

Αφήστε μια απάντηση