Όφελος για τον πρωταθλητή Κύπρου μετά των αποκλεισμό των Ρωσικών ομάδων από την UEFA!

Στις 28 Φεβρουαρίου, ως μια πρώτη αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η UEFA είχε αποφασίσει την αποβολή των ρωσικών συλλόγων από τις διοργανώσεις της.

Η συγκεκριμένη απόφαση ίσχυε «μέχρι νεωτέρας», με άλλα λόγια υπόκειτο σε αναθεώρηση, εφ’ όσον συνέτρεχαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Χτες Δευτέρα (2/5), ωστόσο, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε οριστικά τον αποκλεισμό από τις διοργανώσεις για την αγωνιστική περίοδο 2022/23 όλων των ρωσικών συλλόγων (ανδρών και γυναικών) υπογραμμίζοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί ήδη το περίφημο rebalancing, ήτοι ένα ντόμινο ανακατατάξεων, στις σχετικές access lists (δες εδώ).

Στο πλαίσιο αυτό τη θέση που αφήνει κενή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ο πρωταθλητής Ρωσίας (8η) παίρνει η πρωταθλήτρια Σκοτίας (11η), η πρωταθλήτριας Τουρκίας (13η) θα αρχίσει από τα πλέι οφ (και όχι από τον γ’ προκριματικό), ενώ ο πρωταθλητής Κύπρου (15η) θα κερδίσει γύρο και θα εκκινήσει από τον γ’ προκριματικό -και όχι από τον β’.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχει εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ, καθώς εκεί θα βρεθεί, αν αποκλειστεί στον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και ακολούθως στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

 

Ο… άλλος δρόμος

 

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε προκύψει τα περασμένα χρόνια και μπορεί να προκύψει και αυτή τη σεζόν και μέσα από ένα άλλο σενάριο.

Ποιο είναι αυτό; Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από μια ομάδα που (θα) έχει εξασφαλίσει ήδη την παρουσία της στους ομίλους της διοργάνωσης μέσω του πρωταθλήματός της. Σε αυτήν την περίπτωση, θα αδειάσει εκ νέου μια θέση στους ομίλους και θα ενεργοποιηθεί το προαναφερθέν ντόμινο -προς όφελος (και) του πρωταθλητή Κύπρου.

Και για όσους έσπευσαν να σκεφτούν τι θα συμβεί, αν προκύψουν και τα δύο σενάρια ταυτόχρονα, η απάντηση είναι πως δεν θα προκύψει περαιτέρω όφελος για τον πρωταθλητή Κύπρου.

Αν αδειάσει και δεύτερη θέση στους ομίλους, τότε θα ενεργοποιηθεί ένα δεύτερο ντόμινο, βάσει του οποίου:

-ο πρωταθλητής Ουκρανίας (12η θέση) θα αρχίσει από ομίλους αντί από πλέι οφ

-ο πρωταθλητής Δανίας (14η θέση) θα αρχίσει από τα πλέι οφ αντί από τον γ΄ προκριματικό γύρο

-ο πρωταθλητής Σερβίας (16η θέση) θα αρχίσει από τον γ΄ προκριματικό γύρο αντί από τον β΄.

Αφήστε μια απάντηση