Ο φτωχός συγγενής

Καλά τα Πανεπιστήμια, οι αναπλάσεις και οι αναβαθμίσεις, αλλά ο πολιτισμός στην Πάφο παραμένει ο φτωχός συγγενής…

 

Το έχουμε γράψει πολλές φορές μέσα από τις στήλες του Αδέσμευτου, ότι τα τελευταία χρόνια μετά το θριαμβευτικό Πάφος 2017 και τα έργα που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν, ο πολιτισμός στην πόλη μας παραμένει ο φτωχός συγγενής.

Ο Δήμος Πάφου βεβαίως και το Δημοτικό Συμβούλιο που δείχνουν θα λέγαμε μια αξιοθαύμαστη αποφασιστικότητα, αναφορικά με άλλες δράσεις, όπως αναπλάσεις ενοποιήσεις και γενικότερα στην παραγωγή έργου, δεν μπορεί να χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την Πανδημία, όταν πρόκειται για τον πολιτισμό.

Δεν μπορεί να έχουν αφεθεί όλα τα θέματα που άπτονται του πολιτισμού στον αυτόματο πιλότο και στην προθυμία και ευσυνειδησία κάποιων πολιτιστικών συλλόγων, που με μεγάλο προσωπικό κόστος προσπαθούν να κινήσουν τα νερά.

Αυτό το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να αρθρώσει ούτε μια λέξη για τον πολιτισμό, την ίδια ώρα που ακόμα και κάποιες μεμονωμένες δράσεις, που διέσωζαν κάπως την πολιτιστική φτώχεια, όπως το Φεστιβάλ Όπερας, έχουν εγκαταλειφθή με τη δικαιολογία της πανδημίας.

Οι κάποιες σπασμωδικές κινήσεις που γίνονται απλά για να δείξουν πως κάτι υπάρχει δεν είναι αρκετές και η πικρή αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Πάφου δεν διαθέτει καμιά απολύτως πολιτιστική πολιτική.

Ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο φέρει την ευθύνη γι’ αυτήν την ανυπαρξία και την απουσία πολιτιστικής πολιτικής, αλλά ότι γίνεται σήμερα στην Πάφο οφείλεται μόνο στην πρωτοβουλία κάποιων τοπικών πολιτιστικών οργανισμών, οι οποίοι δυστυχώς δεν φτάνουν για να καλύψουν το κενό που δημιουργείται.

Για τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η Πάφος από αυτό τον τομέα, έχουμε μιλήσει πολλές φορές και αυτό διαφάνηκε ξεκάθαρα κατά το 2017 και τη δράση της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά όλα αυτά χάθηκαν λόγω της αδράνειας και αναποφασιστικότητας που επέδειξε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το λιγότερο που είχε να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο θα ήταν να οργανώσει και να συντονίσει τη δράση της πολιτιστικής ζωής της πόλης σε ένα υποφερτό τουλάχιστον επίπεδο δείχνοντας έστω και την μισή σπουδή από αυτήν που επέδειξαν για όλες τις άλλες δράσεις και αναπτύξεις.

Όφειλε και οφείλει ο Δήμος να βγει μπροστά και να καθοδηγήσει έστω τις υπάρχουσες πολιτιστικές δυνάμεις της πόλης.

Τώρα είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ το Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο δυστυχώς λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης έγινε ανέκδοτο στα στόματα των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού.

Ας αφήσουν τα πολιτικά παιχνίδια τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και το πολιτικό κόστος που μπορεί αν πληρώσουν και ας τολμήσουν επιτέλους να προχωρήσουν στη σύσταση του Ιδρύματος, το οποίο θα αναλάβει το συντονιστικό και καθοδηγητικό ρόλο που αναφέραμε, αφού οι ίδιοι είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν.

Αλήθεια ας μας πουν τελικά τι γίνεται τελικά με το φορέα πολιτισμού;

Σκέφτονται το πολιτικό κόστος, δεν μπορούν να καθορίσουν ένα συμβούλιο, δεν έχουν τα χρήματα;

Ποιος είναι τελικά το πρόβλημα;

Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να δώσουν μια εξήγηση στους πολίτες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Αυτοί το βιολί τους

 

Ενώ λοιπόν στην Πάφο γίνεται κοσμογονία, με πανεπιστημιακές σχολές να έρχονται, έργα και σημαντική αναβάθμιση των υποδομών της πόλης, τον τουρισμό όπως όλα δείχνουν να ανακάμπτει, τι έχει να προσφέρει η πόλη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσδοκούμε ότι θα έρθουν;

Πού είναι οι σχεδιασμοί το όραμα, οι παρακαταθήκες του Πάφος 2017;

Γιατί κύριε δήμαρχε ο πολιτισμός δεν θα μπορούσε να είναι ένας τέταρτος πυλώνας για ανάπτυξη της οικονομίας της Πάφου;

Πιστεύεται δηλαδή ότι με σπασμωδικές και ασυντόνιστες κινήσεις μπορούμε να καλύψουμε το τεράστιο κενό στον τομέα του πολιτισμού, ή πιστεύετε, ότι δεν αξίζει να επενδύσουμε στον τομέα αυτό;

Πιστεύετε ότι με το να στήσετε τις κερκίδες στην πλατεία του κάστρου στο λιμανάκι και να δεχτείτε προτάσεις για εκδηλώσεις θα προωθήσετε τον πολιτισμό ή τουλάχιστον κάνοντας μόνο αυτό;

Έχετε δύο χρόνια θητείας ακόμα κύριοι και καλείστε να αναλάβετε τις ευθύνες σας, όπως έχετε υποχρεώσω. Αλλιώς θα μείνετε στην ιστορία ως αυτοί που έθαψαν τον πολιτισμό στην πόλη μας.

Αφήστε μια απάντηση