Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Τα δημοτικά συμβούλια και οι τοπικές αρχές πόσο προετοιμάζονται για την μετάβαση;

 

Τα φώτα της δημοσιότητα αναφορικά με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλώς ή κακώς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη ολομέλεια της Βουλής έχουν σβήσει.

Λίγο ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ακρίβεια και άλλα θέματα της επικαιρότητας επισκίασαν το θέμα, τα προβλήματα όμως παραμένουν και τόσο το κράτος όσο και οι τοπικές αρχές οφείλουν να ασχοληθούν σοβαρά, να προετοιμαστούν και να επιλύσουν τα διαφαινόμενα προβλήματα εγκαίρως.

Οφείλουν να παρουσιαστούν έτοιμοι σε δύο χρόνια, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο καινούργιο.

Πρώτα και κύρια θα πρέπει να ζητήσουν να ενημερωθούν αναλυτικά για το τι μέλλει γενέσθαι, να προβληματιστούν, να προγραμματιστούν και γιατί όχι να αγοράσουν υπηρεσίες από ειδικούς που θα εκπονήσουν σχέδια για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 2024 ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση και οι ενοποιήσεις.

Η μεταρρύθμιση με τα καλά ή τα κακά της έχει πλέον ψηφιστεί και δύο χρόνια μέχρι το 24 δεν είναι πολύς χρόνος για να προετοιμαστούν.

Τώρα είναι η ώρα οι τοπικές αρχές να σηκώσουν τα μανίκια, να οργανωθούν και να προετοιμαστούν τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο και να μην υποτιμήσουν σε καμιά περίπτωση τη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα, σίγουρα θα εντοπιστούν κερνά τα οποία θα πρέπει να καλυφτούν στη συνέχεια ακόμα και τροπολογίες στο νομοσχέδιο, όμως δουλειά των δημοτικών συμβουλίων είναι να ,μελετήσουν το θέμα και να προβλέψουν ακόμα και τέτοια προβλήματα.

Καλοί είναι λοιπόν οι πανηγυρισμοί και οι χαρές για τις επιδιωκόμενες ενοποιήσεις. Τώρα όμως τι γίνεται;

Πόσο έτοιμες είναι οι τοπικές αρχές να εφαρμόσουν την μεταρρύθμιση;

Πόσοι έχουν μελετήσει το θέμα, πόσοι έκαναν έρευνα για πιθανά κονδύλια που θα δικαιούνται ώστε να προετοιμαστούν αλλά και αργότερα για να αναπτύξουν τα νέα μορφώματα;

Η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι τεράστια, αλλά δεν είναι ώρα για πανικό, παρά για περισυλλογή, προβληματισμό και οργάνωση.

Έχει κανείς αναλογιστεί πόσο μεγάλη δουλειά είναι μια ενοποίηση, μια επέκταση που θα λειτουργεί με επαρχιακά συμβούλια και άλλα όργανα;

Πόση οργανωτική και διοικητική δομή χρειάζεται για να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση;

Πόσοι λοιπόν ενδιαφέρθηκαν να αντλήσουν κονδύλια είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από το κράτος για να προετοιμαστούν κατάλληλα για την ομαλή μετάβαση, αντιμετωπίζοντας οποιεσδήποτε επιπτώσεις ή ακόμα και  στρεβλώσεις;

Όλα αυτά δεν τα γράφουμε για να προκαλέσουμε πανικό αλλά για να προειδοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις έγιναν και αλλού και στην Ελλάδα από την οποία μάλιστα μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία.

Μπορούμε να αποφύγουμε παγίδες στις οποίες μπορεί να έπεσαν άλλες τοπικές αρχές όπως την εκμετάλλευσή τους από εταιρεία και επιτήδειους από τις οποίες ζήτησαν βοήθεια.

Προσοχή λοιπόν στην επιλογή συμβούλων και παροχέων υπηρεσιών, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν την Κυπριακή τοπική αυτοδιοίκηση, τα δικά μας δεδομένα και όχι να πειραματίζονται.

Απομένουν μόνο δύο χρόνια για την μεταρρύθμιση και από τον Σεπτέμβριο εισερχόμαστε στον πυρετό της προεκλογικής εκστρατείας, οπόταν βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

 

Αφήστε μια απάντηση