Τοπικό Σχέδιο  Ακάμα: Σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες

Διχάζει τις κοινότητες και προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις

 

Υπό την αξιολόγηση της Επιτροπής Επιπτώσεων στο Περιβάλλον βρίσκονται οι νέες προτάσεις που υποβλήθηκαν για το Τοπικό Σχέδιο των κοινοτήτων του Ακάμα, μετά την διαβούλευση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος με τις επηρεαζόμενες κοινότητες και τις συσκέψεις στο Προεδρικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιβαλλοντική Αρχή ζήτησε αλλαγές επί σειράς προνοιών και ζωνών, προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της με ενδεχόμενη έκδοση νέας αναθεωρημένης γνωμάτευσης.

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για τις προτεινόμενες αλλαγές προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις με τα κόμματα ΑΚΕΛ και Οικολόγους, να καταγγέλλουν ότι επιχειρείται η εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Ενοχλημένη από τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου είναι και η κοινότητα Ίννιας η οποία χαρακτηρίζει ψίχουλα τις προτάσεις για να ενταχθούν κάποιες μικρές εκτάσεις σε ζώνες ανάπτυξης.

Η καρδιά του Ακάμα είναι η Ίννια με 36 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα έκταση γης και εάν δεν ικανοποιηθεί από το τοπικό σχέδιο, δεν πρόκειται να το αποδεχθεί, τόνισε μιλώντας στο Radio Cosmos ο κοινοτάρχης Σάββας Τσίβικος.

Επανέλαβε ότι το κοινοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να φέρει από το εξωτερικό μελετητή που ειδικεύεται στο σχεδιασμό τοπικών σχεδίων, για να ετοιμάσει περιβαλλοντική μελέτη που θα μπορεί να χρησιμοποιεί στα δικαστήρια εάν και εφόσον ο Πρόεδρος προχωρήσει στην εξαγγελία του τοπικού σχεδίου.

O κ. Τσίβικος, άφησε αιχμές για τις υπόλοιπες κοινότητες και τον Σύνδεσμο Ιδιοκτήτων Γης, οι οποίοι ζητούν την δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου, σημειώνοντας πως το θέμα του Ακάμα παραμένει ανοιχτό λόγω των ενστάσεων της Ίννιας. Αν πρόσθεσε κάποιοι ικανοποιήθηκαν επειδή οι περιουσίες τους εντάχθηκαν σε τουριστικές ζώνες, ας βγουν δημόσια να το παραδεχθούν.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Σάββας Χατζημηνάς δήλωσε ότι κατανοεί τις ενστάσεις της Ίννιας και στηρίζει τα αιτήματα της, όμως πρόσθεσε, είναι άδικο οι υπόλοιπες κοινότητες και οι ιδιοκτήτες να παραμείνουν εγκλωβισμένοι και να περιμένουν άλλα 30 χρόνια για να βρεθεί λύση.

Πρέπει να βρεθεί φόρμουλα ώστε να κλείσει το πρόβλημα του τοπικού σχεδίου Ακάμα, που ταλανίζει τις περιοχές εδώ και πολλές δεκαετίες δήλωσε ο Βουλευτής Πάφου του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος. Πρέπει ανέφερε, να γίνουν προσπάθειες για να ικανοποιηθεί και η κοινότητα της Ίννιας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα.

 

ΑΚΕΛ

 

«Το τοπικό σχέδιο του Ακάμα, ακόμα και με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, δεν εξυπηρετεί ούτε τις κοινότητες ούτε την προστασία του περιβάλλοντος», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ. Όπως αναφέρεται, «οι περιορισμένες αλλαγές που επήλθαν μετά από υποδείξεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, αφήνουν και πάλι ανοχύρωτο τον Ακάμα απέναντι σε αναπτύξεις που δεν συνάδουν με την περιοχή, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το μέλλον των κοινοτήτων». «Το ΑΚΕΛ επιμένει στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την περιοχή του Ακάμα, που θα διέπεται από τις αρχές της αειφορίας και πρωτίστως θα είναι δίκαιο για τις κοινότητες», προστίθεται.

Τονίζεται επίσης, ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ προσπαθεί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες να προωθήσει συγκεκριμένα, μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ιδιαίτερα σε σχέση με τον Ακάμα, αποτελεί υποχρέωση όλων να διασφαλίσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και των κοινοτήτων υπερτερεί έναντι κάθε άλλης παραμέτρου». «Ο κίνδυνος να χαθεί για πάντα ένας μοναδικός οικότοπος είναι ορατός. Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Το κράτος οφείλει να σεβαστεί τις κοινότητες και τους κατοίκους της περιοχής και ταυτόχρονα να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Δίκαιο και τις πρόνοιές του σε ό,τι αφορά στην προστασία της φύσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Οικολόγοι

Για ακόμη μια φορά οι αλλαγές που προτείνονται από τους αρμόδιους αναφορικά με το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, είναι, το λιγότερο, καταστροφικές. Με λύπη μας παρατηρούμε, πως οι κυβερνώντες επικεντρώνονται στην οικοδομική ανάπτυξη και όχι στην προστασία του περιβάλλοντος. Αντί να επικεντρωθούν σε μέτρα που θα βοηθήσουν τους κατοίκους της περιοχής του Ακάμα, κινούνται προς την καταστροφή του Ακάμα και στην ικανοποίηση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών που λιγουρεύονται την περιοχή. Τονίζουμε, πως η περιοχή πρέπει επιτέλους να προστατευτεί και αυτό είναι αίτημα όλων των Κυπρίων. Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς προτείνουμε να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική απόφαση που να αποκλείει την τουριστική ανάπτυξη στις πιο ευαίσθητες παραλιακές περιοχές του Ακάμα, όπως της Τοξεύτρας, Λάρας και Φοντάνα Αμορόζα. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουν οι Οικολόγοι, θα αφαιρεθούν οι πιέσεις και τα προσχήματα που εμποδίζουν την εξεύρεση συναινετικής λύσης με την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής. Η εφαρμογή του σχεδίου θα πρέπει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέα κίνητρα για εγκατάσταση νέων ζευγαριών στην περιοχή, την οικονομική τους δραστηριοποίηση και αναζωογόνηση των κοινοτήτων της χερσονήσου. Ταυτόχρονα, να θεσπιστεί διαχειριστική επιτροπή με εμπλοκή όλων των επηρεαζόμενων τοπικών αρχών και φορέων για την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης και να φροντίσουν για την μακροχρόνια αειφορία και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ πρέπει να προβληθεί η περιοχή ως ένας εναλλακτικός προορισμός για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, όχι μόνο για να επωφεληθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, αλλά και για να μπορεί και η Κύπρος να περηφανεύεται ότι μπορεί να προσφέρει πολλές, ουσιαστικές και εναλλακτικές επιλογές στους επισκέπτες της.

Αφήστε μια απάντηση