Ελλάδα: Τι θα ισχύσει με τα μέτρα το Πάσχα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η βασική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τα μέλη της επιτροπής των ειδικών, την περίοδο των Πασχαλινών διακοπών μάς κρατούσαν σε απόσταση από τους τόπους καταγωγής μας και τους λοιπούς ταξιδιωτικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Τώρα, όσοι αντέχουν το αυξημένο κόστος της μετάβασης, λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στους προορισμούς της επιλογής τους.

Κέντρα διασκέδασης και εστίαση

Όσον αφορά τα κέντρα διασκέδασης και την εστίαση, λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους. Έχουν πρόσβαση δηλαδή, όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις, όσοι είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και δεν έχουν παρέλθει οι εννέα μήνες και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Στα μέτρα, προβλέπεται υποχρεωτική ακόμα, επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών, πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

Ανοικτοί υπαίθριοι χώροι

Σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και διαθέτουν άδεια λειτουργείας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ο πελάτης πρέπει να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για covid-19.

Εκκλησίες

Στις εκκλησίες οι άνθρωποι εισέρχονται αφού επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ covid-19. Ειδικότερα για τις εκκλησίες, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες, αυστηρά κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Αναλυτικά:

– Ισχύει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
– Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
– Αντισηπτικά στις εισόδους.
– Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού
β) πιστοποιητικού νόσησης ή
γ) βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σύμφωνα με το ΦΕΚ υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως ίσχυε δηλαδή από το πρώτο διάστημα επέλασης της πανδημίας.

Αφήστε μια απάντηση