Ανάσα ζωής τα φράγματα

Η κατάσταση των φραγμάτων της επαρχίας μας

 

Υπερπολύτιμες ήταν οι βροχές του φετινού χειμώνα, καθώς η τεράστια εισροή νερού που σημειώθηκε σε όλα τα φράγματα της Κύπρου, χάρισαν σημαντικές ανάσες για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς δεν θα χρειαστεί να πούμε το νερό… νεράκι το ερχόμενο καλοκαίρι και δεν θα χρειαστούν μάλιστα οι αποκοπές νερού, κάτι που γινόταν σε προηγούμενα χρόνια, λόγω της ανομβρίας που υπήρχε στο νησί μας.

Εάν μάλιστα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις και έχουμε φέτος αυξημένο αριθμό επισκεπτών στο νησί μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο τότε οι ποσότητες που έχουν εισρεύσει στα φράγματα θα αποδειχτούν πολύτιμες.

Να θυμίσουμε ότι στην Κύπρο εκτός από την άρδευση προμηθεύουν νερό και για την ύδρευση πόλεων και ότι κατά το παρελθόν, είχαμε φτάσει στο σημείο να μεταφέρουμε νερό από την Ελλάδα με πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αποθηκεμένη ποσότητα που υπάρχει σήμερα στα φράγματά μας είναι στα 262,680 Ε.Κ.Μ που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90,3%, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η πληρότητα βρισκόταν πολύ πιο χαμηλά, στα 219,069 Ε.Κ.Μ. κάτι που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 75,3%.

Το προηγούμενο υδρολογικό έτος, η μέγιστη ποσότητα νερού ανήλθε στα 223,080 Ε.Κ.Μ., κάτι που αποδεικνύει και την ευεργετικότητα των φετινών βροχών, αφού ήδη η ποσότητα βρίσκεται σε αρκετά πιο υψηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τους περσινούς αριθμούς που καταγράφηκαν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, που παρατίθενται στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η συνολική εισροή στα φράγματα είναι αρκετά ικανοποιητική, ειδικότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που χαρακτηρίζεται άνομβρη, καθώς η εισροή νερού κινήθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Αρκετή ικανοποίηση μάλιστα φέρει το γεγονός ότι παρά του ότι βρισκόμαστε στον μήνα Απρίλιο, η εισροή νερού συνεχίζεται, αφού παρατηρήθηκε ότι στα μεγάλα φράγματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο η εισροή ήταν στα 0,400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, με τη συνολική εισροή από την 1η Οκτωβρίου 2021 να φθάνει συνολικά τα 142,379 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Χαράς ευαγγέλια στην επαρχία μας όπου τα μόνα φράγματα που δεν έχουν υπερχειλίσει είναι αυτά της Ευρέτου και του Μαυροκόλυμπου, με το φράγμα της Ευρέτου που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Πάφο να έχει φτάσει κοντά στο 96% της χωρητικότητάς του.

Μέχρι σήμερα, στην Πάφο έχουν υπερχειλίσει τα φράγματα: της Αργάκας, χωρητικότητας 0,990 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, του Πωμού, χωρητικότητας 0,860 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, Αγίας Μαρίνας Χρυσοχού χωρητικότητας 0,298 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, του Ασπρόκρεμμου, χωρητικότητας 52,375 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, της Κανναβιού χωρητικότητας 18,000 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ το φράγμα της Ευρέτου είχε φτάσει μέχρι την Πέμπτη στα 22, 935 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και στο 95,6% της χωρητικότητά του, ενώ το φράγμα του Μαυροκόλυμπου έφτασε στο 64,3% της χωρητικότητάς του αποταμιεύοντας 1,388 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Αφήστε μια απάντηση