Αισιοδοξία για φέτος

Πώς προδιαγράφεται η φετινή τουριστική περίοδος από τις μέχρι σήμερα κρατήσεις…

Ικανοποιητικός αριθμός πτήσεων από και προς την Πάφο, αλλά το στοίχημα είναι να έρχονται γεμάτα τα αεροπλάνα…

 

Από την 1η Απριλίου παρατηρείται αυξημένη πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα της Πάφου, τα οποία αναμένουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, με το Πάσχα των Καθολικών οι αφίξεις θα αυξηθούν.

Ήδη οι τουριστικές περιοχές της Πάφου, Πέγειας και Γεροσκήπου ζωντάνεψαν και παρουσιάζεται αυξημένη κίνηση σε εστιατόρια και μπαρ.

Τόσο ο διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής Περιφέρειας (ΕΤΑΠ) Πάφου Νάσος Χατζηγεωργίου, όσο και ο εκπρόσωπος τύπου του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ Ευριπίδης Λοϊζίδης, μιλώντας στον αδέσμευτο, εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την φετινή χρονιά, εάν δεν συμβούν άλλα απρόοπτα.

 

Ε. Λοϊζίδης

 

Η Πάφος σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της Αγγλικής Αγοράς και από τους βασικούς πράκτορες που πάντα χρησιμοποιούσαν την Κύπρο φαίνεται ότι θα κινηθούμε φέτος κοντά στα ποσοστά του 2019, σε καμιά όμως περίπτωση όπως συμπλήρωσε ο Νάσος Χατζηγεωργίου να τα φτάσουμε.

Ο δε Απρίλιος κινείται μέχρι στιγμής σε καλά επίπεδα, ενώ όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΥΞΕ το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού δεν οξύνθηκε ακόμα, λόγω του ότι ο Απρίλιος δεν έχει ψηλές πληρότητες.

Όταν όμως οι πληρότητες στα ξενοδοχεία φτάσουν στο 80 και 90% τότε το πρόβλημα θα δείξει τα δόντια και αυτό αναμένεται ότι θα προκύψει όταν πλησιάσουμε το Μάιο.

Το πρόβλημα των Ρώσων τουριστών πάντως σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την Πάφο η οποία έχει μερίδιο γύρω στο 17% από τις 800 χιλιάδες που θα έφταναν στην Κύπρο. Θα επηρεαστούν μόνο κάποια ξενοδοχεία που είχαν μεγάλα συμβόλαια με πράκτορες που έφερναν Ρώσους τουρίστες.

Αυτό που προκαλεί θλίψη όπως μας είπε ο κ. Λοϊζίδης είναι το γεγονός ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η οποία ήταν η πέμπτη χώρα σε αφίξεις, εκτός από το ότι χάνουμε το 100% τω τουριστών από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, έχει επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η Πολωνία η οποία ήταν η τέταρτη σε αριθμό αφίξεων χώρα.

 

Ν. Χατζηγεωργίου

 

Ο προγραμματισμός και οι κρατήσεις για την περίοδο του καθολικού Πάσχα είναι πολύ ικανοποιητικός για την Πάφο σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΤΑΠΠ Νάσο Χατζηγεωργίου, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από τις δύο προηγούμενες.

Αυτά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον μεγαλύτερο αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων της Πάφου ενώ το ίδιο καλά φαίνεται να εξελίσσεται και ο υπόλοιπος Απρίλιος.

Οι απώλειες από την Ουκρανία και την Ρωσία αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία παίζουν αρνητικό ρόλο σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται πάγωμα της Πολωνικής αγοράς, η οποία είχε μεγάλη προοπτική για περαιτέρω αύξηση στις αφίξεις.

Στα θετικά όμως συνέχισε ο διευθυντής της ΕΤΠ, είναι ο πολύ καλός προγραμματισμός από την αγορά της Αγγλίας και της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ έχουμε φέτος αρκετές πτήσεις από Ιταλία, Ισραήλ και όλα αυτά μας αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα.

Αν μάλιστα τόνισε ο κ. Χατζηγεωργίου έρθει και το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία τότε τα πράγματα θα αντιστραφούν και θα έχουμε κρατήσεις και από άλλες αγορές οι οποίες τώρα έχουν παγώσει.

 

Το μεγάλο στοίχημα

 

Μεγάλη αλλαγή έχουμε επίσης στα πτητικά προγράμματα εάν συγκρίνουμε τον Απρίλιο με τον Μάρτιο, καθώς έχουν διπλασιαστεί οι πτήσεις από και προς την Πάφο, που έχουν φτάσει περίπου στις 200 την εβδομάδα ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα φτάσουμε και τις 250.

Το κλειδί βέβαια σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηγεωργίου, είναι να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική σε θέσεις γεμίζοντάς τις. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν τόνισε ο κ. Χατζηγεωργίου είναι να αυξήσουμε την πληρότητα όλων αυτών των πτήσεων και για το λόγο αυτό, τις επόμενες μέρες αρχίζει εντατική εκστρατεία σε επτά και πλέον χώρες κυρίως μέσω διαφήμισης στο διαδίκτυο, για πώληση όλων αυτών των θέσεων σε πελάτες οι οποίοι είναι μεμονωμένοι και όχι οργανωμένοι με ταξιδιωτικά πακέτα.

Τρέχει επίσης η εκστρατεία για προσέλκυση εγχώριου τουρισμού τόσο για την περίοδο του Πάσχα όσο και μετά, γιατί ένα άλλο στοίχημα είναι να κρατηθεί η Πάφος και στον εγχώριο τουρισμό ως μια από τις πιο δημοφιλείς επαρχίες.

 

Αυξάνεται το κόστος

 

Η ακρίβεια δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει φέτος και τον κλάδο του τουρισμού, με την αύξηση του κόστους τόσο των τροφίμων όσο και όλων σχεδόν των άλλων υλικών που χρειάζονται οι τουριστικές μονάδες σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, ενώ αυξήσεις προβλέπονται και για το προσωπικό από τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πριν ακόμα προκύψει η πανδημία και θα πρέπει να τηρηθούν.

Ας ελπίσουμε κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης ότι δεν θα έχουμε άλλα απρόοπτα και ότι θα συνεχίσει η αυξητική ροή κρατήσεων κυρίως από τη βρετανική αγορά. Με βάση λοιπόν τα μέχρι στιγμής δεδομένα η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να πλησιάσει αυτήν του 2019.

Αφήστε μια απάντηση