Γιάννος Φκιαράς: Νέοι άνθρωποι σε… “παλιά” επαγγέλματα

Ο νέος κτηνοτρόφος Γιάννος Φκιαράς που σπούδασε μαθηματικός αποκαλύπτει γιατί επέλεξε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, στη συνέντευξή του στον Αδέσμευτο και καλεί τους νέους να τολμήσουν…

Η αγάπη για τα ζώα, οδήγησε τον Γιάννο Φκιαρά ένα νέο άνθρωπο που σπούδασε μαθηματικός, να γίνει κτηνοτρόφος και να εγκατασταθεί τελικά με την οικογένεια του στην κοινότητα Χούλου. Στη συνέντευξη του στον Αδέσμευτο, δηλώνει ότι αγαπά το επάγγελμα του, αφού όπως λέει με αρκετό κόπο του δίνει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Χαρακτηρίζει τη ζωή στο χωριό ήρεμη και ανθρώπινη και δεν του λείπει η πόλη…

-Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το επάγγελμα;
Από μικρός αγαπούσα τα ζώα και αρκετά Σαββατοκύριακα και τα καλοκαίρια τα περνούσαν στη Χούλου μαζί με τη γιαγιά μου που πάντοτε είχε στην αυλή της ζώα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στα Ιωάννινα (σπούδασα μαθηματικός) και την επιστροφή μου στην Κύπρο για αναζήτηση εργασίας, αποφάσισα να κάμω επάγγελμα μου εκείνο που μου άρεσε από παιδί. Έτσι το 2014 άρχισα με αρκετή προσωπική μου εργασία να στήνω τη δική μου κτηνοτροφική μονάδα και όταν είδα ότι αυτό το επάγγελμα μου αρέσει, αποφάσισα το 2017 να επεκτείνω τα υποστατικά μου.

-Οι γονείς σου πως αντιμετώπισαν αυτή την απόφαση σου;
Οι γονείς μου με στήριξαν πάρα πολύ, μου παραχωρήσαν κάποια τεμάχια γης για τα υποστατικά μου στην κοινότητα, με στήριξαν οικονομικά και στάθηκαν γενικά διπλά μου, χωρίς μάλιστα οι ίδιοι να γνωρίζουν το επάγγελμα αφού ο ένας ήταν συνταξιούχος αστυνομικός και ο άλλος εκπαιδευτικός, πειραματιστήκαμε πετάξαμε ποσότητες γάλακτος και τελικά με έβαλαν στον δρόμο…

-Η εγκατάσταση στην κοινότητα πως προέκυψε;
Αρχικά μέναμε στη γειτονική κοινότητα Λεμόνα όμως επειδή η δουλειά είναι πολύ απαιτητική και τα ζώα χρειάζονται αρκετή φροντίδα, αποφασίσαμε να κατοικήσουμε στη Χούλου ώστε να έχουμε σαν οικογένεια περισσότερο χρόνο στη διάθεση μας.

-Πως είναι η ζωή ενός νέου ανθρώπου στην ορεινή Πάφο;
Διερωτούμε γιατί δεν ακολουθούν και άλλοι το παράδειγμα μου γιατί απ’ ότι γνωρίζω, οι συνθήκες στο μεροκάματο και στην Πόλη είναι δύσκολες (εξευτελιστικες), αφού ζούμε σε μια εποχή που εάν δεν έχεις στήριξη από τους γονείς ή τα πεθερικά σου, δεν μπορείς να επιζήσεις, πόσο μάλλον να δημιουργήσεις. Στις κοινότητες, η κοινωνία είναι πιο ανθρώπινη, τα ενοίκια είναι χαμηλότερα από την πόλη, ενώ και η φύση σου προσφέρει απλόχερα πολλά αγαθά της για να μπορέσεις να επιβιώσεις, ενώ και τα επαγγέλματα στη κτηνοτροφία και τη γεωργία, μπορούν να σου δώσουν με αρκετό κόπο ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

-Δε σας λείπει η ζωή της Πόλης;
Όχι καθόλου, εξάλλου δεν είναι απαγορευτική η απόσταση από το χωριό μας στην Πόλη, σε 25 περίπου λεπτά είσαι στην Πάφο και εάν έχεις ένα κάλο προγραμματισμό για τα ψώνια και τις προμήθειες σου, δεν αντιμετωπίζεις κανένα πρόβλημα. Το μόνο δύσκολο είναι ότι είσαι σχετικά μακριά εάν χρειαστείς ιατροφαρμακευτική βοήθεια και φυσικά το ότι στα περισσότερα χωριά δεν υπάρχουν σχολεία και νηπιαγωγεία για τα παιδιά μας.

-Περιέγραψε μας τη δουλειά που κάνει ένας κτηνοτρόφος από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ γιατί φαντάζομαι ότι δεν έχεις ωράριο εργασίας;
Ο κτηνοτρόφος δεν έχει ωράριο και η εργασία μας αρχίζει από πολύ νωρίς το πρωί όλες τις μέρες της εβδομάδας και του χρόνου. Δεν υπάρχει αργία, γιορτή ή Κυριακή. Παράλληλα δεν μπορείς να προγραμματίσεις με ασφάλεια μια έξοδο, γιατί μπορεί καθ’ οδόν να συμβεί οτιδήποτε και θα πρέπει να επιστέψεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Παρόλα αυτά όμως, κυρίως το απόγευμα όταν θα βγάλεις έξω τα ζώα για βοσκή μπορείς να χαλαρώσεις, να καθίσεις κάτω από ένα δένδρο και να απολαύσεις την ομορφιά της κοιλάδας της Έζουσας, τον ποταμό και τη φύση, είναι για μένα αξία ανεκτίμητη.
Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι στιγμές όταν χάνεις για λόγους ασθένειας κάποια από τα ζώα σου. Εξ ανάγκης πέρα από το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, αναγκάστηκα να κάνω και το επάγγελμα του τυροκόμου για να μπορέσω να επιβιώσω και η ζήτηση των προϊόντων με ανάγκασε να επενδύσω στην τυροκομία και πλέον, δεν με ικανοποιεί η παραγωγή γάλακτος μόνο από τα κτηνοτροφικά υποστατικά μου.

-Ποια είναι η κατάσταση αυτή την περίοδο με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών;
Όταν ξεκίνησα το 2014 αγόραζα την τροφή των ζώων γύρω στα 270 ευρώ τον τόνο, σήμερα φτάσαμε στα 520 ευρώ τον τόνο. Κατά την περσινή χρονιά, χρειάστηκα για τη μονάδα μου 130 τόνους. Με βάση αυτά τα δεόμενα φέτος θα έχω επιπλέον έξοδα πέραν των 25 χιλιάδων ευρώ μόνο για ζωοτροφές, χωρίς να υπολογίζω τις αυξήσεις στα καύσιμα, στον ηλεκτρισμό και τα απαραίτητα υλικά για την τυροκόμιση του γάλακτος. Για να ανταπεξέλθουμε ειδικά αυτή την περίοδο, έχουμε αυξήσει τις ώρες ελεύθερης βοσκής των ζώων μας, και ευχόμαστε να μην έχουμε επιπτώσεις στην παραγωγή.

-Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία;
Εάν πραγματικά του αρέσει και έχει τη στήριξη της οικογένειας του να προχωρήσει, αφού αυτό το επάγγελμα έχει πλέον τεράστιες προοπτικές, ειδικά τώρα με τις προσπάθειες για κατοχύρωση του χαλουμιού. Φυσικά δεν είναι ρόδινα τα πράγματα από την αρχή, αλλά αν πραγματικά του αρέσει, θα του πω να ακολουθήσει το επάγγελμα. Ελπίζω ότι η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε φέτος δεν θα συνεχιστεί.

-Ποια η άποψη σου για τις προσπάθειες που γίνονται για να καταστεί το χαλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης;
Από τον Σεπτέμβρη ακούμε ότι κατοχυρώθηκε το χαλούμι μετά από χρόνια προσπαθειών και διαβουλεύσεων και πανηγυρίζουμε. Την ίδια ώρα δεν ασκήθηκε κανένας έλεγχος για το τι χαλούμι πουλούμε. Εάν ασκούνταν πραγματικοί έλεγχοι θα λειτουργούσε και η αγορά φυσιολογικά. Οι ποσότητες χαλουμιού που παράγονται δεν αντιστοιχούν στις ποσότητες γάλακτος που παράγει η Κύπρος, άρα χρησιμοποιείται γαλακτόσκονη και διερωτούμε που είναι οι έλεγχοι των αρμοδίων; Να αναφέρω επίσης ότι από το 2014 που έχω τη φάρμα, το γάλα έχει την ίδια τιμή στα 63 με 70 σέντ το λίτρο, ενώ στην Ελλάδα που έχει την αντίστοιχη αγορά για τη φέτα το αιγινό γάλα είναι στα 80 με 85 σέντ.

-Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με αυτό το επάγγελμα σου έχει συμβεί κάτι περίεργο ή παράξενο;
Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η αντίληψη και ο χαρακτήρας των ζώων. Για παράδειγμα έχω κατσίκες που είναι μάνα και κόρη τα οποία και χωρίζω όταν το νεαρό κατσικάκι απογαλακτιστεί σε άλλο υποστατικό που μεγαλώνει και μετά από διάστημα έξι με επτά μηνών που επιστέφει στο υποστατικό με τα ενήλικα ζώα, αναγνωρίζει τη μάνα του και τα βλέπεις να κοιμούνται δίπλα-δίπλα και πολλές φορές στο υποστατικό βλέπεις πηγαδάκια οικογενειών γιαγιά, μητέρα και τη νεαρή κόρη. Εντυπωσιακή είναι και η πειθαρχία και η σειρά που υπάρχει κατά την ώρα του αρμέγματος, αφού καθημερινά, τα βλέπεις να φτάνουν σε δωδεκάδες και με την ίδια πάντοτε σειρά.

-Αν μετά από χρόνια κάποιο από τα παιδιά σου, θελήσει να ακολουθήσει το επάγγελμα σου ποια θα είναι η αντίδραση σου;
Εάν πραγματικά το θέλει και θα είναι ευτυχισμένο με αυτό γιατί όχι και εγώ θα είμαι δίπλα του.

-Κλείνοντας, ελεύθερο χρόνο για την οικογένεια σου έχεις;
Προσπαθώ τουλάχιστον τις Κυριακές να αφιερώνω χρόνο στην οικογένεια μου, είτε για μια επίσκεψη σε ένα Μοναστήρι, για ένα οικογενειακό περίπατο ή ακόμα και για καφεδάκι με φίλους…

Άννα Κυριάκου

Αφήστε μια απάντηση