Σήμερα η ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή

Στις 12:00 είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στην ελληνική Βουλή, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η ομιλία του Ουκρανού Προέδρου θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και δεν θα ξεπεράσει τα 15 λεπτά ενώ τον κ. Ζελένσκι θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Παρόντες στην Ολομέλεια θα είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Το ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Μιχάλης Κατρίνης. ΚΚΕ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση έχουν εκφράσει ενστάσεις είτε διαδικαστικού είτε ουσιαστικού χαρακτήρα για την παρουσία του κ. Ζελένσκι.

«Η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων το ΚΚΕ σε επιστολή προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

Διαδικαστικά ζητήματα έθεσε, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής, καθώς την πρόταση για να μιλήσει ο Ουκρανός Πρόεδρος έγινε από τον Πρωθυπουργό κι όχι από τον Πρόεδρο της Βουλής. «H Ελληνική Λύση εκφράζει την αντίθεση της στο διάγγελμα του κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι και δεν θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση.

Τέλος, στο ΜεΡΑ25 αποφάσισαν να μην παραστεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, κι αντ’ αυτού να βρεθεί στην Ολομέλεια ο Γιώργος Λογιάδης. Βασική ένσταση του γενικού γραμματέα του κόμματος ήταν το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για ερωτήσεις προς τον κ. Ζελένσκι.

Να σημειωθεί, επίσης, θα παραστούν ο πρεσβευτής της Γαλλίας, λόγω της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας και ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος.

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση