Πόλεμος για τον Δήμο Ακάμα…

Καταγγελίες για εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων καταγγέλλει ο Δήμαρχος Πέγειας…
Με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι δήμαρχοι Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς ζητούν να ανακαλέσει την αναπομπή…

Τα πρώτα σύννεφα, πριν καλά – καλά καθαρογραφτούν και δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης τα κείμενα του Νόμου, άρχισαν να σχηματίζονται γύρω από τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό διότι μια σειρά κοινοτήτων διαφωνούν και αντιδρούν έντονα με τη συνένωση τους με Δήμους, την ίδια ώρα που ανάλογους προβληματισμούς έχει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα ανέπεμψε τμήματα του Νόμου που αφορούν τις εν λόγω κοινότητες και τις κοινότητες του Ακάμα που προβλέπεται να συνενωθούν με την Πόλη Χρυσοχούς.
Ουσιαστικά οι μεγάλες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας εστιάζονται στη δημιουργία του Δήμου Δυτικής Πάφου με τη συνένωση της Πέγειας με κάποιες από τις κοινότητες που γειτνιάζουν με το Εθνικό Πάρκο του Ακάμα. Πρόκειται για τις κοινότητες Ακουρσού, Ίνειας, Κάθικα, Κάτω Αρόδων, Κισσόνεργας και Πάνω Αρόδων, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Πάφου, ο οποίος με τροπολογία των Οικολόγων μετονομάζεται σε δήμο Ακάμα.
Σε δηλώσεις του στο Radio Cosmos ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, υποστήριξε ότι οι λόγοι της αναπομπής είναι πολιτικοί και όχι συνταγματικοί. Χαρακτήρισε αστήρικτα και αντιφατικά τα επιχειρήματα που προβάλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την αναπομπή αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του Δήμου Αρραδίπου. Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την λύπη του διότι δεν ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών για την αναπομπή και ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία την ερχόμενη Δευτέρα για να εξεταστεί η αναπομπή, αφού εντός 15 ημερών πρέπει να παρθούν σχετικές αποφάσεις. Ο κ. Δαμιανού ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα προτείνει την απόρριψη της αναπομπής και ευχήθηκε να επιμείνουν στις θέσεις τους και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν την δημιουργία του Δήμου Ακάμα.
Την απόρριψη της αναπομπής ανακοίνωσε στο Radio Cosmos και η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Η πρόταση για την δημιουργία Δήμου Ακάμα είπε η Βουλευτής των Οικολόγων ενδυναμώνει και δίνει προοπτική στις κοινότητες. Η κ. Ατταλίδου χαρακτήρισε την αναπομπή ως προσπάθεια να εξυπηρετηθούν πολιτικά συμφέροντα.

Επιστολή στον Πρόεδρο

Με αφορμή την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του ψηφισθέντος Νόμου, που αφορά τη δημιουργία των νέων Δήμων Ακάμα και Πόλης, οι Δήμαρχοι Πόλης Χρυσοχούς και Πέγειας απέστειλαν την Τετάρτη, κοινή επιστολή τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, με την οποία εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια, απογοήτευση και διαφωνία τους για την εξέλιξη αυτή, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει το όλο εγχείρημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που στοχεύει στη δημιουργία διοικητικών οντοτήτων ικανών να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ευθύνες, εξουσίες και υποχρεώσεις στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης.
Οι δύο δήμαρχοι αφού αναφέρονται αναλυτικά στους λόγους για τους οποίους διαφωνούν με την αναπομπή του Νόμου, και επαναδιατυπώνουν τη θέση των Δήμων τους για την εφαρμογή του ήδη ψηφισθέντος Νόμου για τη δημιουργία Δήμου Ακάμα και Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, ώστε τελικά με τη συνένωση των όμορων κοινοτήτων να καταστούν διοικητικές οντότητες ικανές να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ευθύνες, εξουσίες και υποχρεώσεις στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης.

Μ. Λάμπρου

Μεγάλη απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την αναπομπή εξέφρασε και ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου τονίζοντας ότι για άλλη μια φορά στοχοποιείται η Πέγεια.
Ο κ. Λάμπρου έκαμε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα και επανάλαβε ότι το 30 % της έκτασης της Πέγειας περιλαμβάνεται στον Ακάμα.

Γ. Παπαχριστοφή

Ο Δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή, χαρακτήρισε λανθασμένη την αναπομπή του νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι οι κοινότητες Δρούσειας, Νέου Χωριού και η Αντρολύκου μόνον κέρδος θα έχουν από την συμμετοχή τους στο νέο Δήμο του διαμερίσματος της Χρυσοχούς. Η Πόλη Χρυσοχούς είπε ο κ. Παπαχριστοφή έχει κοινά διοικητικά όρια με αυτές τις τρεις κοινότητες και μπορούν να κάνουν από κοινού σχέδια και να υλοποιήσουν έργα.

Ικανοποίηση για αναπομπή

Ο κοινοτάρχης της ϊννιας Γιάγκος Τσίβικος εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας. Επανάλαβε την αντίθεση των κοινοτήτων για ένταξη στο Δήμο Πέγειας, αφού όπως είπε με αυτό τον τρόπο θα χαθεί η οντότητα τους και θα καταστούν απομακρυσμένες γειτονιές του νέου Δήμου. Ανέφερε ότι οι κοινότητες του ΑΚΑΜΑ έχουν στα χέρια τους γνωμάτευση από δικηγόρο της Ένωσης Κοινοτήτων, με βάση την οποία θα έπρεπε πριν ληφθούν οι οποίες αποφάσεις να γίνουν διαβουλεύσεις με τις κοινότητες. Παράλληλα ο κοινοτάρχης της Ίννιας προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξει και το Τοπικό Σχέδιο, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ίννιας τότε όπως είπε η κοινότητα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης στον Δήμο Πέγειας ώστε να αποφύγει την συμπερίληψη της στο σύμπλεγμα των κοινοτήτων του Ακάμα.

Την αναπομπή του νόμου χαιρέτισε και ο κοινοτάρχης του Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου ο οποίος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την κάνουν αποδεκτή και να μην την απορρίψουν. Με αυτό τον τρόπο όπως είπε θα δοθεί η δυνατότητα στις 7 κοινότητες του Ακάμα να παραμένουν στο σύμπλεγμα και να δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο. Η διάλυση του συμπλέγματος και η ένταξη των κοινοτήτων το Ακάμα στους Δήμους Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς θα είναι καταστροφική για τις κοινότητες υποστήριξε ο κοινοτάρχης του Νέου Χωρίου. Σε ό,τι αφορά το Τοπικό Σχέδιο και τις ενστάσεις της Ίννιας ο κ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις σημειώνοντας πως σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κοινότητες τα αιτήματα της δεν ικανοποιήθηκαν.

Αφήστε μια απάντηση