Η βούλλα του μουκτάρη…

Του Γιώργου Σαξατέ

Πόλεμος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την αναπομπή σημείων του νόμου για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν την δημιουργία Δήμου Ακάμα και Πόλης Χρυσοχούς.
Η όλη υπόθεση βεβαίως βρωμούσε από νωρίς και πριν αποφασίσει η ολομέλεια της Βολής, για εξυπηρέτηση συμφερόντων και άλλα πολλά.
Ο καυγάς βέβαια που έχει ξεσπάσει αφορά τις κοινότητες του Ακάμα, το τοπικό σχέδιο και επομένως, όπως είπε και ο αείμνηστος Σπύρος Καλογήρου στην αξέχαστη εκείνη Ελληνική ταινία, “είναι πολλά τα λεφτά Άρη”…
Πέρα όμως από αυτά υπάρχουν και άλλα πολλά που όσοι έχουν γνώση τα γνωρίζουν.
Ο άτυπος καυγάς ανάμεσα στις κοινότητες του Ακάμα με τους μουχταρέους να ερίζουν το προηγούμενο διάστημα και όμως μας αναφέρουν οι πληροφορίες μας πολλές φορές κινδύνεψαν ακόμα και να έρθουν στα χέρια. Καυγάδες, καταγγελίες και επιστολές για κονδύλια και άλλα πολλά.
Οι όμορες λοιπόν κοινότητες δεν ήταν και τόσο φιλικές μεταξύ τους και αρκεί αν υπενθυμίσουμε στην διαμάχη για τη δημιουργία περιφερειακού σχολείου στην περιοχή με τις κοινότητες Δρούσιας και Ίννιας να ερίζουν και στο τέλος να κλείνουν και τα δύο σχολεία.
Αυτό βεβαίως είναι μόνο ένα παράδειγμα, αλλά σήμερα οι κοινότητες αυτές παρουσιάζονται μονόβουλες και υπέρ της απόφασης για αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αφορά την συμπερίληψη των κοινοτήτων του είτε στο Δήμο Ακάμα, είτε στο νέο δήμο Πόλεως Χρυσοχούς.
Καταγγελίες υπάρχουν πολλές ένθεν και ένθεν, για το τοπικό σχέδιο για εξυπηρέτηση συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών και στο βάθος ο Ακάμας.
Για τους πολλούς που είναι απ’ έξω δεν υπάρχει κατανόηση για το τι συμφέροντα διακυβεύονται για τις κοινότητες και τι έχουν να χάσουν εάν ενταχθούν στους δύο υπό αναφορά δήμου όπως προβλέπει το σχέδιο που ψήφισε η Βουλή.
Έλα όμως που υπάρχει και η ευλογημένη η βούλλα του μουχτάρη την οποία σίγουρα ορισμένοι δεν θέλουν αν παραδώσουν με τίποτα…
Μήπως λοιπόν τα συμφέροντα των κατοίκων των κοινοτήτων δεν εξυπηρετούνται από τον καυγά που ξέσπασε προσφάτως και χρειάζεται αν γίνει μια διεξοδική ενημέρωση για τα συν και τα πλην της μεταρρύθμισης με την μια ή την άλλη λύση;
Γιατί δεν γίνεται κάτι τέτοιο; Οι κάτοικοι τι λένε για όλο αυτό τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει και κανείς δεν ξέρει προς το παρόν πού θα οδηγήσει…
Μήπως κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να μείνουν εκτεθειμένοι;
Το σίγουρο πάντως είναι ότι όχι πολύ καιρό πριν κάποιοι χρειαζόντουσαν ειρηνευτική δύναμη σε κάθε συνάντηση τους…

Αφήστε μια απάντηση