Αγαπούμε τη χώρα μας;

Του Γιώργου Σαξατέ

Σαφέστατα, είναι η πρώτη μας αντίδραση σε όποιον χώρο και αν ανήκουμε, σε όποια κατηγορία πολιτών, πλούσιοι, μεσαίοι ή φτωχοί.
Πολλοί μάλιστα διεκδικούν την πρωτιά προσπαθώντας να αποδείξουν με κάθε ευκαιρία πόσο πολύ την αγαπούν, κυρίως με λόγια.
Γιατί το να αγαπάς την πατρίδα σου, δεν είναι κάτι που αποδεικνύεις μόνο σε περίπτωση πολέμου, όπως έγινε το 1974 όπου πολλοί έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτήν.
Αυτός που αγαπά την πατρίδα του πρέπει να το αποδεικνύει καθημερινά, προστατεύοντας την από κάθε κίνδυνο ακόμα και από τον ίδιο τον εαυτό του.
Τα γράφω αυτά με αφορμή την καθημερινότητά μας.
Την Πέμπτη για παράδειγμα ακούστηκαν πράγματα και θάματα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, για αξονικές τομογραφίες αχρείαστες, σε μηχανήματα επικίνδυνα που προκαλούν καρκίνο, για αχρείαστες εγχειρίσεις, για γιατρούς και ειδικά διαγνωστικά κέντρα που εισπράττουν εκατομμύρια εκμεταλλευόμενοι πλήρως το Γενικό Σχέδιο Υγείας.
Ακόμα για υπηρεσίες που κάνουν χρόνια να ελέγξουν την στατικότητα ενός κυβερνητικού κτηρίου ώστε αν στεγάσει κάποιες άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το κράτος να πληρώνει εκατομμύρια το μήνα σε ενοίκια για διαγραφές εξωδίκων ακόμα και παρανομίες από την ίδια την αστυνομία.
Αυτά όλα όμως κάποιοι τα κάνουν και κάποιοι ευθύνονται αλλά δυστυχώς όλα αυτά βλάπτουν την πατρίδα μας.
Και όλοι αυτοί δηλώνουν σίγουρα αγνοί πατριώτες, που αν χρειαστεί θα δώσουν και το αίμα τους.
Να μην αναφέρουμε τους πολιτικούς και αξιωματούχους του κράτους που έδωσαν και όρκο να προστατεύουν και αποδεδειγμένα μόνο αυτό δεν έκαναν.
Πώς λοιπόν αγαπάμε την πατρίδα μας σε τούτο τον τόπο;
Πώς αντιλαμβανόμαστε την αγάπη προς αυτήν όταν με κάθε ευκαιρία προσπαθούμε να την ξεγελάσουμε για να επωφεληθούμε οικονομικά και προσωπικά;
Μήπως δεν ξέρουμε τελικά πώς να διαχειριστούμε αυτή την αγάπη, ή μήπως είμαστε τόσο κακοί πολίτες;
Μήπως η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν αγαπήσαμε την πατρίδα μας όπως πρέπει; Εάν ισχύει αυτό τότε πολλά μπορεί να φταίνε. Η διαπαιδαγώγησή μας στο σπίτι και στο σχολείο, η ανάγκη μας να νοιώθουμε ότι ανήκουμε σε κάτι ποιο μεγάλο. Πολλά…
Την πατρίδα μας όμως δεν μπορούμε να την αγαπούμε αλα καρτ. Θα πρέπει να την αγαπούμε και να θυσιαζόμαστε γι’ αυτήν καθημερινά. Να νοιαζόμαστε για τα συμφέροντά της, το περιβάλλον της το κάθε τι…
Για σκέψου το λοιπόν. Αγαπάς την πατρίδα σου;

Αφήστε μια απάντηση