Η ανθρώπινη βλακεία

Του Γιώργου Σαξατέ

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας δεν είναι ούτε η κατάκτηση του διαστήματος, ούτε η πρόοδος στις επιστήμες και σε άλλου τομείς.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας στη σύγχρονη εποχή είναι πολιτικό και ήταν η αποτροπή του πολέμου. Και όσες φορές κατάφερε να το πετύχει αυτό η ανθρωπότητα, υπήρξε όφελος για όλους.
Όσες δε φορές δεν το κατάφερε όλοι γνωρίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες από τα βάθη της ιστορίας της μέχρι σήμερα.
Είναι οξύμωρο βεβαίως μετά από τόση εξέλιξη μετά από τόσους καταστροφικούς πολέμους, τόσα εκατομμύρια θύματα να ερχόμαστε σήμερα να προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα προδιαγραφόμενο πόλεμο.
Είναι περίεργο μετά από τόσες επαφές, τόσες συναντήσεις και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, να συμπεριφέρονται οι δύο πλευρές ως να μιλούν διαφορετικές γλώσσες.
Πρέπει βέβαια κάποιος να είναι αφελής, για να πιστέψει ότι όλα αυτά γίνονται για την προστασία της Ουκρανίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για να υπερασπιστούν οι Δυτικοί τη δημοκρατία.
Είναι πασιφανές ότι όλα γίνονται για τη δύναμη, τη σφαίρα επιρροής, το φυσικό αέριο και βεβαίως για την πώληση όπλων.
Είναι τόση η επιμονή κάποιων μάλιστα, που μας δίνουν την εντύπωση ότι εύχονται ολόψυχα να ξεσπάσει πόλεμος, παρά ότι προσπαθούν αν τον αποφύγουν.
Αλήθεια τι θα κάνουν σε όλη τη βιομηχανία όπλων από την οποία κερδίζουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, εάν δεν υπάρχουν πόλεμοι, εάν δεν υπάρχουν κρίσεις;
Και δυστυχώς αυτή η τακτική είναι επαναλαμβανόμενη και δεν αλλάζει παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα που έφερε στο παρελθόν.
Στον πυρήνα της κρίσης της Ουκρανίας βρίσκεται λοιπόν το θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με τη φύση της ιστορίας και τη φύση της ανθρωπότητας: είναι δυνατή η αλλαγή; Μπορούν οι άνθρωποι να αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται ή μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται ατελείωτα, με τους ανθρώπους να είναι για πάντα καταδικασμένοι να αναπαράγουν τραγωδίες του παρελθόντος χωρίς να αλλάζουν τίποτα εκτός από τα διακοσμητικά στοιχεία;
Πολύ φοβόμαστε ότι αυτό ισχύει και γι’ αυτό και μετά την Ουκρανία στην οποία βέβαια δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος. Τουλάχιστον η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί όπως διαβεβαιώνουν οι Αμερικανοί, θα έχουμε νέα κρίση Μάλλον στην Ασία αυτή φορά και μάλλον με την Κίνα…

Αφήστε μια απάντηση