Ποιά είναι τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού…

Ισχύουν από τις 28 Ιανουαρίου σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Νέα μέτρα για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποφάσισε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, τα οποία τίθενται σε ισχύ από τις 28 Ιανουαρίου του 2022.
Το Υπουργικό Συμβούλιο προέβη σε τροποποιήσεις, που αφορούν στο πρωτόκολλο των στενών επαφών κρουσμάτων, καθώς και σε επέκταση του μέτρου του “test to stay”, που μέχρι στιγμής εφαρμόζεται στα σχολεία, για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν συστήνεται ο εβδομαδιαίος διαγνωστικός έλεγχος για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αντικατάσταση της εργαστηριακής εξέτασης PCR με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) κατά την 7η ημέρα, όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο διαχείρισης στενών επαφών επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών και βάσει αυτού πρέπει να αυτοπεριοριστούν για 10 ημέρες. Η συγκεκριμένη απόφαση τίθεται σε ισχύ από τις 28 Ιανουαρίου του 2022.
Συνεπώς, αποδέσμευση νωρίτερα από τις 10 ημέρες, μπορεί να γίνει και με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα την 7η ημέρα, από την επαφή ή αργότερα, με ίδια έξοδα.
Σημειώνεται ότι από την απόφαση για αντικατάσταση του PCR με rapid test κατά την 7η ημέρα, εξαιρούνται οι επαγγελματίες υγείας, που εργάζονται σε ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια, γηροκομεία και κλειστές δομές.
Όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου test to stay στα σχολεία, το Υπουργικό αποφάσισε όπως οι μαθητές που αποτελούν στενές επαφές, αντί για PCR θα μπορούν να υποβάλλονται σε εξέταση Rapid test, για αποδέσμευση την 7η ημέρα.

Συνεπώς οι μαθητές που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου, από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση Rapid test, για περίοδο 7 ημερών μέσω των σημείων δειγματοληψίας που ανακοινώνονται καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργούν σε σχολικές μονάδες.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η εφαρμογή του μέτρου test to stay σε επαγγελματίες υγείας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σε Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου να ανακοινώνεται τις επόμενες μέρες και γίνει διαβούλευση μεταξύ αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών.

Εξάλλου, από τις 28 Ιανουαρίου 2022, το Υπουργικό συστήνει για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μία φορά την εβδομάδα, για την προσέλευση τους σε νηπιαγωγεία και προδημοτική.

Σημειώνεται ότι η εξέταση rapid test θα παραχωρείται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.
Όλα τα υφιστάμενα και νέα μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου του 2022.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σταθερή πορεία των επιδημιολογικών δεικτών, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να παρουσιάζει μείωση.

Ωστόσο, σημειώνει ότι «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και χρειάζεται να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση από όλους για την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από τις 15 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2022 καταγράφηκαν 13.997 θετικά περιστατικά εντός της κοινότητας, με τη μείωση να καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», αναφέρει.

Καταληκτικά, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και προβαίνει σε αξιολόγηση όλων των επιστημονικών και/ή επιδημιολογικών δεδομένων μαζί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, σημειώνοντας πως γνώμονάς του είναι η όσον πιο ασφαλής λειτουργία της κοινωνίας, με στόχο την προστασία και προάσπιση της υγείας όλων των πολιτών.

Αφήστε μια απάντηση