Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου…

Η σύσκεψη των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας για το Test to Stay, οι εξελίξεις με τον EastMed και η δήλωση για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” χθες, και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με τους εκατοντάδες Σύρους που είναι εγκατεστημένοι στη Χλώρακα, είναι τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα. Προβάλλονται επίσης φωτογραφίες από φράγματα στην Κύπρο, η καθυστέρηση στην επεξεργασία επιδομάτων, η απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον κύριο τίτλο «Θα δούμε εναλλακτικές προτάσεις για τον EastMed» γράφει ότι ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η μελέτη και άλλων επιλογών εκτός του EastMed δεν θεωρεί ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς, φτάνει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Γράφει ότι στελέχη της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ και της ΠΟΕΔ θα κωδικοποιήσουν τις θέσεις τους και θα χαράξουν κοινή γραμμή για το Test to Stay στα σχολεία. Μετά θα έχουν συνάντηση με τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας. Γράφει επίσης ότι τα σπάνιας ομορφιάς ειδυλλιακά τοπία που σχηματίζουν στις περιοχές όπου υπάρχουν φράγματα αποτελούν πόλο έλξης ειδικά όταν το νερό είναι άφθονο και προβάλλει φωτογραφία από το φράγμα στην περιοχή Κανναβιού.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Πολλές ορολογίες…καμία προετοιμασία» γράφει στο κύριο του θέμα ότι μπάχαλο έχει γίνει με την εφαρμογή των μέτρων για το Test to Stay και το Safepass με το Υπουργείο Υγείας να τρέχει και να μην φτάνει ώστε να καταλήξει το συντομότερο στην τελική μορφή του Test to Stay. Γράφει επίσης ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για νομιμοποίηση της απαλλαγής από την υποχρεωτική εφεδρική υπηρεσία των δημάρχων, κοινοταρχών, δεσμοφυλάκων και άλλων. Γράφει επίσης ότι τα αρμόδια Υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο εκκένωσης του κτηρίου στη Χλώρακα όπου διαμένουν οι Σύροι πρόσφυγες μετά και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Σε τεντωμένο σκοινί η Παιδεία» και γράφει ότι τα σχολεία είναι έρμαιο στη δίνη της πανδημίας την ώρα που μπαίνουν οι τελικές πινελιές για το Test to Stay. Γράφει επίσης ότι έπειτα από μια δικαστική περιπέτεια που διήρκησε δέκα και πλέον μέρες, ο Νόβακ Τζόκοβιτς εγκατέλειψε την Αυστραλία λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα του Australian Open. Γράφει επίσης ότι με ενδιάμεσες λύσεις επιχειρείται να αποφορτιστεί η κατάσταση με τους εκατοντάδες Σύρους που είναι εγκατεστημένοι στη Χλώρακα, προκειμένου να βρεθούν άλλοι διέξοδοι στο ζήτημα. Άλλοι θα μεταφερθούν στη Κοφίνου και άλλοι στην περιοχή Λίμνες στη Μεννόγεια.

Η “Χαραυγή” με τίτλο «Χωρίς εισοδήματα για μήνες δικαιούχοι επιδομάτων» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, η κατάσταση χειροτερεύει μήνα με μήνα αφού χρειάζονται περίπου έξι μήνες για εξέταση αιτήσεων για ΕΕΕ, τέσσερις για ανεργειακό, επτά για θεσμοθετημένη και κοινωνική σύνταξη. Αλλού γράφει σχετικά με τον EastMed πως “για εννιά ολόκληρα χρόνια έκτιζαν επικοινωνιακές φιέστες και τώρα που οι πολιτικές τους επιλογές στο Κυπριακό και στο ενεργειακό καταρρέουν, Αναστασιάδης, Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης τρέπονται σε άτακτη φυγή”. Γράφει επίσης ότι μπάζει από παντού το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση