Το μεγάλο στοίχημα της Πάφου

Προτεραιότητα οι υποδομές των πανεπιστημίων
Καθοριστικό το 2022 για την εξασφάλιση της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Σχολών του ΤΕΠΑΚ…

Το 2022 θα είναι η καθοριστική χρονιά για την εξασφάλιση της λειτουργίας πανεπιστημιακών σχολών του ΤΕΠΑΚ τον επόμενο χρόνο στην Πάφο όπως προβλέπεται και στο σχετικό μνημόνιο. Επίσης εντός των επόμενων εβδομάδων, αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή του μνημονίου με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού το οποίο επίσης θα εγκατασταθεί στην Πάφο.
Αν σε αυτά τα δύο πανεπιστήμια που θα λειτουργήσουν εντός του 2023 προστεθεί το ιδιωτικό πανεπιστήμιο Νέαπολις, το Alexander, το CDA college και το Pafos Innovation Institute, για το μέγεθος της Πάφου ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που θα σπουδάζουν, την καθιστούν μια σύγχρονη πανεπιστημιούπολη.
Στην πλήρη εξέλιξη τους αυτά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα κολέγια, αναμένεται ότι θα φιλοξενούν συνολικά περίπου 10.000 φοιτητές.
Στο μεταξύ, οι διαδικασίες για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ προχωρούν χωρίς καμία χρονοτριβή.
Οι νέες εγκαταστάσεις θα ανεγερθούν και θα ολοκληρωθούν από τον Δήμο Πάφου με χρηματοδότηση του κράτους, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Συνολικά, ο Δήμος παραχωρεί στο ΤΕΠΑΚ περιουσία πέραν των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Η λειτουργία της Σχολής αναμένεται να αρχίσει το 2023, με δυνατότητα φιλοξενίας πλέον των 1.000 φοιτητών.
Σε ότι αφορά το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού το μνημόνιο θα υπογραφεί και επίσημα σε ειδική τελετή στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων του Λιβάνου και των ΗΠΑ.
Το πανεπιστήμιο, θα στεγαστεί στο κτιριακό συγκρότημα των Χαρουπόμυλων επί της Αποστόλου Παύλου και προβλέπεται να λειτουργήσει τον Οκτώβρη του 2023 για να υποδεχτεί τουλάχιστον 600 φοιτητές. Όλες οι απαιτούμενες άδειες για ιδρυματική πιστοποίηση και αναγνώριση προγράμματος σπουδών θα εξασφαλιστούν μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2023.
Μέχρι τον Οκτώβρη του 2024, το πανεπιστήμιο υποχρεούται σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος να έχει τουλάχιστον 1.000 φοιτητές, ενώ στο μεταξύ θα πρέπει να υποβάλει δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης.
Τις απαραίτητες προσθηκομετατροπές και ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος, ώστε αυτό να μπορεί να φιλοξενήσει το πανεπιστήμιο, θα υλοποιήσει το πανεπιστήμιο, δαπανώντας τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ευρώ.
Στην προσφορά που κατέθεσε το πανεπιστημιακό ίδρυμα, προβλέπεται η επένδυση 29 εκατομμυρίων ευρώ. Τουλάχιστον το 20% της δαπάνης θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2023 και να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2024.
Ο δήμος, αποφάσισε να δώσει δικαίωμα χρήσης του κτιρίου στο πανεπιστήμιο 33 χρόνων, με δικαίωμα ανανέωσης για δύο ακόμη ίσες περιόδους. Το ονομαστικό ενοίκιο που θα καταβάλλει ορίζεται στις 5.000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα 33 χρόνια.
Στον συνολικό σχεδιασμό, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το Pafos Innovation Institute, το οποίο λειτουργεί στην Πάφο από το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο της Χετρτζιλίγια του Ισραήλ.
Το Pafos Innovation Institute εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον Νοέμβριο του 2020 όμως λόγω της πανδημίας, δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσει με τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί. Η λειτουργία στην Πάφο όλων αυτών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, συνιστούν την ανάπτυξη ενός νέου πόλου οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας ο οποίος θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις γενικότερα στην οικονομική και κοινωνική ζωή ευρύτερα της επαρχίας.

Αφήστε μια απάντηση