Περδίος: Το πακέτο που προσφέρει η Κύπρος επαναπροσδιορίζεται

Το ανανεωμένο προϊόν που προσφέρει η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός παρουσίασε σε tour operators στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Κατά το δείπνο εργασίας στο κεντρικό Λονδίνο, με παρουσία περίπου 30 διοργανωτών ταξιδιών, κυρίως εξειδικευμένων μορφών τουρισμού και δημοσιογράφων του τομέα, ο κ. Περδίος περιέγραψε πώς το πακέτο που προσφέρει πλέον η Κύπρος «επαναπροσδιορίζεται και όχι απλά επανατοποθετείται». Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι καθίσταται πιο περιεκτικό, ποικίλο και ευέλικτο, κάτι που αποτυπώνεται και στο νέο λογότυπο που έχει ως κύρια αναφορά την Αγάπη.

Ο κ. Περδίος μίλησε αρχικά για τις αλλαγές που έχουν διαπιστωθεί στη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, σε μεγάλο βαθμό και λόγω της πανδημίας. Ανέφερε ενδεικτικά ότι πλέον οι ταξιδιώτες θέλουν ποικιλία στο τουριστικό προϊόν, επιδιώκουν να αναμιχθούν με τον τοπικό πληθυσμό και να βιώσουν τις συνήθειες τους, προσέχουν το αποτύπωμα των διακοπών τους στο περιβάλλον και τείνουν πλέον να κάνουν λιγότερα ταξίδια αλλά μεγαλύτερης διάρκειας, επομένως πρέπει να έχουν πολλές επιλογές εκεί που θα βρεθούν.

Παράλληλα αναζητούν εξειδικευμένες εμπειρίες και δραστηριότητες, ενώ έχει αλλάξει και η φύση των κρατήσεων, π.χ. υπάρχουν πλέον περισσότεροι τουρίστες που ταξιδεύουν μόνοι, κλείνουν την τελευταία στιγμή και οι άνω των 65 είναι πλέον πιο εξοικειωμένοι με την ψηφιακή αναζήτηση προορισμού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις αυτής της νέας ταξιδιωτικής πραγματικότητας. Σημείωσε, για παράδειγμα, τη σημαντική αναβάθμιση της σημασίας που δίνει η χώρα στον αγροτικό τουρισμό (με νέο νόμο για διαμονή σε αγροκτήματα και οινοποιεία, την έμφαση στο κάμπινγκ και στο κάμπινγκ πολυτελείας, τη νομοθέτηση για πιστοποίηση εδεσμάτων που παράγονται από ιδιώτες στο σπίτι).

Στάθηκε επίσης στην αναβάθμιση των υποδομών, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων τις μαρίνες, το καζίνο-θέρετρο, τις εγκαταστάσεις γκολφ που θα επιτρέψουν και τη διεξαγωγή του Cyprus Open,  τις ποδηλατικές διαδρομές και τη σημαντική διενέργεια τμήματος του περίφημου Tour de France στο νησί τα προσεχή τρία χρόνια, καθώς και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στις παραλίες, με χρήση μάλιστα οικολογικών υλικών.

Πρόσθεσε ότι με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων ο τουριστικός τομέας γίνεται πιο ανταγωνιστικός και ανθεκτικός, μεταξύ άλλων με μετατροπή ξενοδοχείων σε προορισμούς ευεξίας και την αναβάθμιση του αγροτουρισμού.

Υπογράμμισε επίσης ότι πλέον η Κύπρος λανσάρει 12 «ετικέτες»  επιμέρους τουριστικών προϊόντων, όπως ενδεικτικά το «κυπριακό πρόγευμα», το ‘Taste Cyprus’ με την πιστοποίηση της αυθεντικότητας της τοπικής κουζίνας και των προϊόντων, τις διαδρομές κρασιού, τις γαλάζιες σημαίες των κυπριακών παραλιών, τα μονοπάτια της φύσης, το Γεωπάρκο Τροόδους και τα θεματικά πάρκα. Αυτές οι επιμέρους προσφορές προς τον επισκέπτη καθιστούν πιο μοναδική και πιο ζωντανή την εμπειρία του ταξιδιού στην Κύπρο.

Τέλος, παρουσίασε τη νέα τουριστική ταυτότητα της χώρας, που στοχεύει μεταξύ άλλων στην ανάδειξη της κοινωνικής πτυχής του τουρισμού, με ένα πιο ολιστικό προϊόν που ξεφεύγει από το μοντέλο ήλιος-θάλασσα και αναβαθμίζει π.χ. τους ορεινούς προορισμούς και την ύπαιθρο, αλλά και γενικότερα μη θερινούς προορισμούς. Η ταυτότητα αυτή που συνοψίζεται στην «ειλικρινή δήλωση» ‘Love Cyprus’, είπε ο κ. Περδίος, δείχνει ότι «υπάρχουν πολλά να ανακαλύψει κανείς στο νησί, το οποίο αποτελεί μίξη μεσογειακών εμπειριών, με συνεχείς εναλλαγές τοπίων και χρωμάτων και με τεράστια διαφορετικότητα εθνοτήτων, πολιτισμών και προσώπων».

Η παρουσίαση έκλεισε με αναλυτική προβολή του νέου λογοτύπου για τον κυπριακό τουρισμό, τη λέξη ‘Love’, που προσλαμβάνει διάφορα χρώματα και χρήσεις, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της νέας τουριστικής ταυτότητας της χώρας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Περδίος είπε ότι η παρουσίαση που έγινε στους τουριστικούς πράκτορες ήταν το αποτέλεσμα 18 μηνών σκληρής δουλειάς, ούτως ώστε η Κύπρος να μπορέσει να αναδείξει κι άλλες πτυχές του προϊόντος της, πέρα από το ήλιος και θάλασσα.

«Είναι μια παρουσίαση που γίνεται συνεχώς στο εξωτερικό αυτόν τον καιρό διότι θέλουμε παρά πολύ δυναμικά να βγάλουμε αυτό το καινούριο μήνυμα που στέλνει η Κύπρος», είπε ο υφυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στο Λονδίνο είχε κι άλλο στόχο. «Είναι επίσης η επαφή με τους παραδοσιακούς διοργανωτές ταξιδιών που στηρίζουν την Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια. Θέλαμε να δούμε πώς πήγανε φέτος, αν είναι ικανοποιημένοι με τον προορισμό και να δούμε λίγο και τις βλέψεις τους για τη νέα χρονιά».

Ως προς το τι πρέπει να περιμένει η Κύπρος από τον τουρισμό για το 2022 σχολίασε: «Παρόλες τις δυσκολίες που βλέπουμε και σήμερα μπροστά μας λόγω της πανδημίας φαίνεται ότι οι οιωνοί είναι καλοί, τουλάχιστον από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Εμείς ξεκινώντας από φέτος λέγαμε ότι θα είναι μία μεταβατική χρόνια, μία χρονιά-γέφυρα που θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη του τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Όντως έτσι φάνηκε ότι πήγε η χρονιά. Ήμασταν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου σχεδόν στο 45% των αφίξεων σε σχέση με το 2019 και αυτό μας δίνει θάρρος να πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουμε με καλύτερους οιωνούς το 2022 σε σχέση με το 2021. Νομίζω ότι είναι πλέον βέβαιο ότι θα πάμε καλύτερα από το 2021».

Εκτίμησε ότι τα μηνύματα από την κρίσιμη βρετανική αγορά είναι θετικά. «Εισπράττουμε ότι υπάρχει πολλή μεγάλη διάθεση για ταξίδι. Μην ξεχνάμε ότι παρά πολύς κόσμος στερήθηκε το ταξίδι για δύο χρόνια και πολλές από τις κρατήσεις που είχαν γίνει για το ‘20 ή το ‘21 έχουν μεταφέρει για το ‘22. Νιώθουμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά το ‘22 για τη βρετανική αγορά. Θα εξαρτηθεί και από την έκβαση της πανδημίας».

Ο κ. Περδίος ολοκληρώνει την Παρασκευή το πρόγραμμα της επίσκεψης που περιλαμβάνει συναντήσεις με μεγάλους διοργανωτές ταξιδιών και άλλους παράγοντες του τουρισμού, καθώς και συνεντεύξεις σε βρετανικά μέσα.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση