Οι πυρκαγιές απειλούν τον Ακάμα

Βάζουν φωτιές για να κάψουν αποκαλάμες να βγάλει χόρτο και να ανοίξουν περάσματα για τα ζώα…

Άλλη μια πυρκαγιά ή 3η κατά σειρά ξέσπασε στις αρχές της εβδομάδας σε περιοχή στον Ακάμα σχετικά κοντά στο κρατικό δάσος. Λόγω του δύσβατου της περιοχής και των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά πήρε επικίνδυνες διαστάσεις. Στο Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία σήμανε συναγερμός όταν ενημερώθηκε για πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Αντρολύκου – Πιττοκόπου και Φάσλι. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αφού έκανε στάχτη 15εκτάρια με άγρια βλάστηση και ξηρά χόρτα.
Η άμεση κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων δυνάμεων απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς σε περιοχή που γειτνιάζει με το κρατικό δάσος. Ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός διότι έπνεαν ισχυροί άνεμοι.
Από τις πρώτες εξετάσεις προκύπτει ότι η πυρκαγιά τέθηκε εσκεμμένα από κτηνοτρόφους ή γεωργούς. Στόχος ήταν να κάψουν θάμνους για να δημιουργήσουν περάσματα για τα ζώα και να βγάλει χορτάρι. Η δεύτερη περίπτωση αφορά προσπάθεια να κάψουν αποκαλάμες και λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε στην θαμνώδη περιοχή. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην ίδια ακριβώς περιοχή ξεσπούν πυρκαγιές για παρόμοιους λόγους. Στις αρχές Νοεμβρίου την περασμένη χρονιά μέσα σε λίγες μέρες είχαν ξεσπάσει 5 πυρκαγιές από τις οποίες απειλήθηκε και το κρατικό δάσος. Την περασμένη Πέμπτη στην γειτονική κοινότητα της Ίννιας είχαν ξεσπάσει την ίδια μέρα δύο πυρκαγιές οι οποίες αποδόθηκαν σε γεωργούς που ήθελαν να κάψουν τις αποκαλάμες. Μικρότερες σε έκταση πυρκαγιές ξέσπασαν σε αγροτικές περιοχές και την Τετάρτη θέτοντας σε κινητοποίηση τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην περιοχή του Ακάμα σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών γίνονται καθημερινά έλεγχοι με την χρήση Drones και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ΕΦ για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών φωτιάς. Σύντομα το Τμήμα Δασών θα εξοπλιστεί με δικά του σύγχρονα μέσα επιτήρησης τα οποία θα εντοπίζουν και τους δράστες των πυρκαγιών.

Αφήστε μια απάντηση