Β΄ Γυμνάσιο Πάφου – Λύκειο Κύκκου Πάφου

Χθες και σήμερα…

Το Β΄ Γυμνάσιο Πάφου – αυτό ήταν το αρχικό όνομα του σχολείου – ιδρύθηκε το 1963 με απόφαση της σχολικής Εφορείας σε συνεννόηση με την Ελληνική
Κοινοτική Συνέλευση.
Η αναγκαιότητα της ίδρυσής του οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του μαθητικού κόσμου της Πάφου, φυσικό επακόλουθο της ανάπτυξης που άρχιζε να γνωρίζει τότε η πόλη. Το μοναδικό κοινοτικό σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης που λειτουργούσε μέχρι τότε, το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου (σήμερα Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄), αντιμετώπιζε ήδη οξύ στεγαστικό πρόβλημα στο να καλύψει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων της Πάφου για μάθηση και προκοπή.
Η ίδρυση του σχολείου γίνεται μια χρονιά όπου συναντάμε σημαντική αύξηση του αριθμού των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, τα Δημόσια σχολεία αυξάνονται από 21 σε 33 και τα Ιδιωτικά από 16 σε 25. Σύνολο, από 37 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης που λειτουργούσαν κατά τη σχολική χρονιά 1959-60, αυξάνονται σε 58 κατά τη σχολική χρονιά 1963-64.
Όταν το Σεπτέμβρη του 1963 το σχολείο λειτούργησε για πρώτη χρονιά, θα ήταν απλώς σχήμα λόγου αν πει κανείς ότι «άνοιξε τις πύλες του» στο μαθητόκοσμο.
Ως κτίριο δεν ήταν έτοιμο και ο εξοπλισμός του ήταν ανεπαρκής. Όμως χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες διδασκόντων και διδασκομένων λειτούργησε ως εξατάξιο Γυμνάσιο και ήταν το πρώτο σχολείο της Πάφου που πρόσφερε τμήμα θετικών κατευθύνσεων, πρακτικό όπως συνηθιζόταν να λέγεται.
Ως το μόνο σχολείο με πρακτικά τμήματα στην Πάφο, είχε το πλεονέκτημα της
αποκλειστικής συγκέντρωσης αρίστων μαθητών.
Γύρω στους 17 καθηγητές υπηρετούσαν στο σχολείο κατά τα πρώτα χρόνια. Για την εποχή εκείνη, το εξατάξιο Β΄ Γυμνάσιο Πάφου βρισκόταν αρκετά μακριά από τις κατοικημένες περιοχές της πόλης και αρκετοί ήταν οι καθηγητές που με δυσκολία δέχονταν τη μετακίνησή τους από το Ελληνικό Γυμνάσιο σ΄ αυτό.
Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το σχολείο ξεκίνησε να εκδίδει το
περιοδικό ΠΝΕΥΜΑ. Ήταν πρωτοβουλία μιας ομάδας μαθητών που αργότερα
έγιναν καταξιωμένα στελέχη της κοινωνίας στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Γι’ αυτό το λόγο καταρτίστηκε, μαζί με μια μικρή ομάδα καθηγητών, μια μαθητική επιτροπή για το περιοδικό το οποίο εκδιδόταν κάθε μήνα.
Σήμερα εκδίδεται κάθε χρόνο.

Τουρκοανταρσία

Στα πρώτα του Χριστούγεννα ξέσπασε η Τουρκοανταρσία. Στην κρίσιμη εθνική εποχή ο μαθητόκοσμος του Β΄ Γυμνασίου έχει τη δική του συμμετοχή και ξεχωριστή προσφορά.
Πολλοί μαθητές του παρουσιάζουν πλούσια δράση στα μετά την ανεξαρτησία γεγονότα της εθνικής μας ζωής και αρκετοί θυσιάζονται στο βωμό της Ελευθερίας.
Στο πάνθεον των Ηρώων του Λυκείου Κύκκου καταγράφονται τα ονόματα των
οκτώ πεσόντων μαθητών:
Χ΄΄ Θεορής Ανδρέας, Ευαγγέλου Ευάγγελος, Σαββίδης Στέλιος, Δημητρίου
Γιαννάκης, Λάμπρου Αντωνάκης, Μακρής Ανδρέας, Αρμεύτης Ανδρέας,
Χριστοφίδης Χριστάκης.
Ο Γεώργιος Πατσαλίδης, πρώην Διευθυντής του σχολείου, υπηρετώντας στο ξεκίνημα του σχολείου, σε χαιρετισμό του σημειώνει:
«Μήπως μπορώ να ξεχάσω την προθυμία και τον ενθουσιασμό με τον οποίο οι μαθητές του Β΄ Γυμνασίου αναλάμβαναν να επανδρώσουν τα φυλάκια μας στη περιοχή Μουττάλου, όταν μετά από πρωινό έλεγχο ως υπεύθυνος τροφοδοσίας ανακάλυπτα, πως στα πιο προχωρημένα μας φυλάκια δεν υπήρχε ικανή επάνδρωση».

Λύκειο

Κατά τη σχολική χρονιά 1978-79 λειτούργησε ο θεσμός του Λυκείου Επιλογής
Μαθημάτων (Λ.Ε.Μ.) με εφαρμογή του προγράμματος στην Δ΄ τάξη. Με τη
γενίκευση του παγκύπρια, ο θεσμός εισήχθηκε και στο Δεύτερο Γυμνάσιο Πάφου τη σχολική χρονιά 1980-81.
Αποκλειστικά, όμως, ως τριτάξιο Λύκειο λειτούργησε από τη χρονιά 1983-84, όταν γενικεύτηκε ο διαχωρισμός των εξατάξιων Γυμνασίων σε τριτάξια Γυμνάσια και τριτάξια Λύκεια. Το σχολείο από τότε λειτουργεί ως Λύκειο και μετονομάστηκε σε Β΄ Λύκειο Πάφου. Παρείχε πλέον όλους τους κλάδους σπουδών που παρέχονται στα Λύκεια επιλογής μαθημάτων.
Σημαντικό σταθμό στην ιστορία του σχολείου αποτελεί η σχολική χρονιά 1986-87, γιατί ύστερα από ενέργειες του Διευθυντή μακαριστού Χρύσανθου Κακογιάννη η Ιερά Μονή Κύκκου αποφάσισε, να δώσει μεγάλη δωρεά προς το σχολείο.
Αποτέλεσμα αυτής της χρηματοδότησης ήταν η εξ ολοκλήρου ανέγερση της Αίθουσας Τελετών της οποίας η δημιουργία έδωσε μια άλλη διάσταση στο έργο του σχολείου.
Πολύτιμη ήταν και η συμβολή στο όλο έργο του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου, αδελφού του Ηγούμενου Νικηφόρου, που στάθηκε ικανότατος σύμβουλος και ένθερμος συμπαραστάτης. Φρόντισε να εξοπλιστεί με μουσικά όργανα και επίπλωση η Αίθουσα Μουσικής που η Ιερά Μονή Κύκκου έκτισε παράλληλα με την αίθουσα τελετών.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Ιερά Μονή Κύκκου για τη μεγάλη της δωρεά το σχολείο ονομάζεται Λύκειο Κύκκου Πάφου και μπαίνει κάτω από την προστασία της περίπιστης ανά την ορθοδοξία Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Κύκκου».
Έτσι το σχολείο μπαίνοντας κάτω από την υψηλή προστασία της Παναγίας του Κύκκου αλλάζει για τρίτη φορά όνομα, που το διατηρεί μέχρι σήμερα.
Σημαντικοί άλλοι ευεργέτες του σχολείου υπήρξαν ο Μακάριος ο Γ΄ και ο Νίκος Νικολαΐδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στο Λύκειο Κύκκου στεγάζεται και το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο.
Επίσης, οι κατά καιρών υπηρετήσαντες την εκπαίδευση της Πάφου επιτροπές της Σχολικής Εφορείας, πρόσφεραν κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.
Οι διευθυντές που κατά χρονολογική σειρά υπηρέτησαν το σχολείο ήταν: Σάββας Κουπάτος (1963-67), Αντώνης Γεωργίου (1967-73), Ιωάννης Λοϊζίδης (1973-83), Χρύσανθος Κακογιάννης (1983-89), Νίκος Έλληνας (1989-94), Γεώργιος Πατσαλίδης (1994-97), Γεώργιος Μιχαηλίδης (1997-2000), Λοΐζος Λοΐζου (2000- 02), Τάκης Ευθυβούλου (2002-08 ), Χάρης Χαραλάμπους (2008-2010), Λετυμπιώτου Ξανθούλα (2010 – 2012), Ιωάννου Νίκος (2012 -2013), Κυριακή Παπαντωνίου 2013 – μέχρι σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση