Απόψεις και δημοκρατία

Του Γιώργου Σαξατέ

«Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες», η φράση που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και πολύ συχνά χρησιμοποιείται από διάφορους οι οποίοι κυρίως θέλουν να εξυμνήσουν τα δημοκρατικά ιδεώδη από τα οποία υποτίθεται ότι διακατέχονται.
Ο Βολταίρος βεβαίως δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με τις απόψεις του. Τα λόγια ανήκουν στη βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν Μπίατρις Χολ και βιογράφο του Βολταίρου, που υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre….
Η ουσία βεβαίως δεν είναι αυτή αλλά το γεγονός ότι το νόημα των λόγων αυτών εμπεριέχουν το βαθύ νόημα της δημοκρατίας σε αν τόπο σε μια κοινωνία.
Δυστυχώς όμως το νόημα αυτό παρεξηγείται αφού στην εποχή μας, στην εποχή του διαδικτύου όπου ο καθένας μπορεί να δημοσιοποιεί τις απόψεις του στη στιγμή, έχει χαθεί εντελώς αυτό το νόημα.
Το να λες την άποψή σου είναι ένα αλλά το να λες οποιαδήποτε άποψη είναι εντελώς διαφορετικό.
Πώς να το κάνουμε δηλαδή; Δεν μπορεί ο καθένας να εκφράζει δημόσια άποψη επί παντός επί στητού, διότι μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα χάνεται τελικά και η εξιδεικευμένη άποψη, η άποψη του ειδικού ή τω ειδικών που βεβαίως έχουν άμεση σχέση με το θέμα και είναι και οι πιο έγκυρες.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και καθημερινά σε διάφορες πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, όπως και το πρόσφατο παράδειγμα με το χρωματισμό των νεοκλασικών.
Βαστάτε λοιπόν μια πισινή σε κάποια θέματα και ιδίως σε θέματα για τα οποία δεν γνωρίζεται πολλά.
Έλεος υπάρχουν ειδικοί των οποίων βεβαίως η άποψη πρέπει να μετρά περισσότερο από του κάθε άσχετου.
Άλλο εάν η κοινή γνώμη επιθυμεί κάτι άλλο όταν η άποψη αυτή αφορά το σύνολο.
Το μυστικό βεβαίως είναι να έχουμε και να ακούμε ειδικούς και όχι ανθρώπους που κάνουν τους ειδικούς.
Αφήστε λοιπόν τους ειδικούς να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους και δουλειά δική μας είναι να κρίνουμε το τελικό αποτέλεσμα τουλάχιστον αισθητικά, αφού δηλώνουμε ότι δεν είμαστε ειδικοί σε αυτό τον τομέα.

Αφήστε μια απάντηση