«Ανοητάν» είμαστε!

Του Κώστα Νάνου

Την ώρα που η Ελλάδα κήδευε τον Μίκη Θεοδωράκη με το πένθος να εξαπλώνεται σε κάθε σημείο της οικουμένης λόγω της αναγνώρισης του έργου του, στην Κύπρο το Υπουργείο Παιδείας έδωσε οδηγίες να τιμηθεί ο Θεοδωράκης στα σχολεία και στα διαλλείματα να ακούγονται τα τραγούδια Χρυσοπράσινο Φύλλο και Ρωμιοσύνη! Τα υπόλοιπα χιλιάδες τραγούδια του Μίκη προφανώς τα έφαγε η μαρμάγκα και δεν συνάδουν με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη που το Υπουργείο Παιδείας γαλουχεί τα παιδιά μας. Ακριβώς αυτές τις μέρες αποκαλύφθηκε ότι ανώτεροι λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μάλιστα έδωσε οδηγίες στους καθηγητές αγγλικών να σκίσουν σελίδα του βιβλίου πριν το παραδώσουν στους μαθητές διότι σε κάποια σελίδα εκθείαζε τον Κεμάλ Αταττούρκ.
Στο βιβλίο το οποίο είναι έκδοση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρακαλώ γράφει ότι για τους Τούρκους ο Κεμάλ είναι εθνάρχης κλπ. Αντί λοιπόν οι ιθύνοντες του Υπουργείου να δώσουν οδηγίες στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν αυτή την αναφορά να αδράξουν την ευκαιρία και να διδάξουν στα παιδιά πως γράφεται η ιστορία, ποιος ήταν ο ρόλος του Κεμάλ , κλπ τους ζήτησε να σκίζουν την σελίδα. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε αποφασίστηκε να αποσυρθεί το βιβλίο. Εν έτη 2021 όταν διαδραματίζονται τέτοια περιστατικά στα σχολεία μας με πρωταγωνιστή το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορούμε να περιμένουν τίποτε καλύτερο για την κοινωνία μας. Το πιο τραγικό στην υπόθεση είναι πως είμαστε μια χώρα που θέλουμε να πείσουμε την διεθνή κοινότητα ότι επιδιώκουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ειρηνικής συμβίωσης με τους τουρκοκυπρίους. Με τέτοιου είδους παιδεία που προσφέρεται στα παιδιά μας πως να μην δούμε αυτές τις χουλιγκανίστικες συμπεριφορές με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς ή ακόμη και τα φαινόμενα τύπου Μητροπολίτη Μόρφου. Ναι, διότι στο τέλος όλα είναι ζήτημα παιδείας, πνευματικής καλλιέργειας, κριτικής σκέψης, δημοκρατικής συνείδησης και σεβασμού στην αντίθετη άποψη.
Αν όλοι αυτοί που σήμερα τρέχουν να προσκυνήσουν τον Άγιο Μόρφου είχαν κριτική σκέψη θα μπορούσαν να διακρίνουν τις ανοησίες που πλημυρίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνον για την πανδημία, τον ιό και τα εμβόλια αλλά και για μικρότερης σημασίας θέματα. Για παράδειγμα είναι άλλης τάξεως ζήτημα αν στα νεοκλασικά κτήρια της Πάφου κάνουν σπάτουλα στην πέτρα και τα βάφουν γκρίζα και άλλης τάξεως ζήτημα αν πρέπει να γίνει η σπάτουλα αλλά διαφωνούμε με την μπογιά. Το να αποκαλείται για παράδειγμα αρχιτεκτονικό και αισθητικό έγκλημα αν θα βάλλουν περισσότερο ή λιγότερο γκρίζο στην μπογιά είναι τουλάχιστον υπερβολή. Σε κάθε περίπτωση επίσης το αισθητικό αποτέλεσμα από το μπογιάτισμα ενός κτηρίου δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν είναι στα αρχικά στάδια όπως ήταν το Σαββατοκύριακο το Α΄ Λύκειο.
Το χειρότερο όμως είναι ο τρόπος που διεξάγεται αυτός ο δημόσιος διάλογος που φανερώνει έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στην αντίθετη άποψη. Οι παντογνώστες και ξερόλες στην Πάφο αφθονούν και στο «ανοητάν» κυριαρχούν.

Αφήστε μια απάντηση