Αβεβαιότητα για Τοπικές Αρχές

Διαφοροποιούνται τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα με την εκκρεμότητα της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση…

Η αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και τα ενδεχόμενα είτε παράτασης της θητείας των υφιστάμενων τοπικών αρχών είτε της διενέργειας εκλογών με θητεία δυόμιση χρόνια, αλλάζει άρδην τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα…
Από τη μια τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να αλλάξουν τους σχεδιασμούς τους, ανάλογα με τη τελική απόφαση, ενώ και οι υποψήφιοι πιθανότατα θα κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις υποψηφιότητες τους ανάλογα με την τελική απόφαση.
Η αποτυχία κυβέρνησης και βουλής να προχωρήσουν την μεταρρύθμιση ενώ όλοι συμφωνούν ότι αυτή είναι απαραίτητη, θα στοιχίσει τελικά στις τοπικές αυτοδιοικήσεις με τελικό αποδέκτη τον απλό πολίτη, αφού σε κάθε ενδεχόμενο θα μιλάμε για οπισθοδρόμηση.

Δυσκολίες

Ακόμα πιο δύσκολα και σύνθετα γίνονται τα δεδομένα σε σχέση με το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση της αναβολής ή όχι των δημοτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μετά και τα όσα λέχθηκαν ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής στην τελευταία της συνεδρία. Κι αυτό διότι ο υπουργός Εσωτερικών, κατανοώντας πως η πρόταση του για αναβολή, δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες ψήφους, υιοθέτησε την πρόταση κάποιων κομμάτων για διεξαγωγή των εκλογών για μισή θητεία.
Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την πρόταση του για αναβολή των εκλογών και διεξαγωγή τους μαζί με τις Ευρωεκλογές το 2024, όταν και θα πρέπει, σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο φάνηκε διαλλακτικός και δεν απέκλεισε την πρόταση που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες από κάποια κόμματα για διεξαγωγή των εκλογών, για θητεία, όμως, δυόμιση ετών, έτσι ώστε το 2024 να ξαναγίνουν εκλογές για νέες Τοπικές Αρχές στη βάση όσων προνοούνται στα από τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναμφίβολα, η εναλλακτική επιλογή που περιγράφεται πιο πάνω συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες για να εγκριθεί από τα κόμματα, ωστόσο παραμένει μια σημαντικότατη εκκρεμότητα, που για να έχει νόημα η όποια απόφαση, θα πρέπει πρώτα να διευθετηθεί. Η εκκρεμότητα, δεν είναι άλλη από την ψήφιση των Νομοσχεδίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό το σημείο δεν δόθηκαν επαρκείς διευκρινίσεις στη πρόσφατη συνεδρία. Ο υπουργός εξήγησε στους βουλευτές, χωρίς όμως να το κάνει σαφές, πως για να αποδεχθεί η Κυβέρνηση την δεύτερη επιλογή για μη διεξαγωγή εκλογών, θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθούν τα Νομοσχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Νίκος Νουρής εξήγησε πως υπάρχουν ιδιαίτερα στενά χρονοδιαγράμματα σε περίπτωση που αποφασίσουν ότι θα γίνουν οι εκλογές αφού, το αργότερο μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα Νομοσχέδια, έτσι ώστε στις 2 Οκτωβρίου να κλείσει ο εκλογικός κατάλογος και να έχουν μια εβδομάδα να εγγραφούν οι νέοι ψηφοφόροι. Σημειώνεται πως εάν γίνουν εκλογές, αυτό θα συμβεί στις 12 Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί επαναληπτική εκλογή στις 19 Δεκεμβρίου.

Τα κόμματα
ΔΗΣΥ

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, στηρίζουν πλήρως την στάση του υπουργού Εσωτερικών και χαιρέτισαν την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι στον ΔΗΣΥ είναι έτοιμοι και τη μεταρρύθμιση να ψηφίσουν και παράλληλα αν θέλει η πλειοψηφία και εκλογές για 2,5 χρόνια. Και την ερχόμενη Κυριακή είπε «να έχει εκλογές εμείς δηλώνουμε πανέτοιμοι. Άρα έβαλε μια ορθολογιστική πρόταση ο Υπουργός μένει με σύνεση, σωφροσύνη να τα κουβεντιάσουμε μεταξύ μας και να τελειώνει και αυτό το θέμα».

ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, αν και η πρόταση για διεξαγωγή των εκλογών για Τοπικές Αρχές μισής θητείας, ήταν δική τους έμπνευση. Η υποσημείωση που έβαλε ο υπουργός Εσωτερικών, υιοθετώντας την συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή η προηγουμένως απόφαση για το σύνολο της Μεταρρύθμισης προβλημάτισε την Εζεκία Παπαϊωάννου η οποία θα εξετάσει το όλο ζήτημα αύριο σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου.
Μετά το τέλος της επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Άριστος Δαμιανού, υπέδειξε πως δεν εκτιμά πως υπάρχει χρονικό περιθώριο στις επόμενες δεκαπέντε μέρες να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί μια πολιτική διεργασία δέκα χρόνων. Όμως, εκτίμησε ότι με υπευθυνότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να ολοκληρώσουν την διαδικασία, προφανώς προλαμβάνοντας ενδεχομένως και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν για ολοκληρωμένη εφαρμογή της Μεταρρύθμισης το Μάιο του 2024.

ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα εξέτασε το όλο ζήτημα σε συνεδρία της Γραμματείας του κόμματος την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μελών. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε τα μέλη της Γραμματείας μοιράστηκαν στα δύο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η άποψη που προκρίνει διεξαγωγή των εκλογών για πέντε χρόνια, την οποία στήριξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Μετά τη συνεδρία, στελέχη του κόμματος, υποδείκνυαν πως η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Νουρής δεν τους εξέπληξε, ωστόσο η θέση τους συνεχίζει να είναι όπως διεξαχθούν. Ο μεγαλύτερος ενδοιασμός του κόμματος αφορά τα δυόμιση χρόνια θητείας και όχι το προαπαιτούμενο ότι πρέπει να ψηφιστούν τα νομοσχέδια πριν τη λήψη της τελικής απόφασης.

ΕΛΑΜ

Στο ΕΛΑΜ, παραμένουν στη γραμμή ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν κανονικά. Σε σχέση με το αν θα πρέπει να για δυόμιση ή για πέντε χρόνια, δεν έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής από το κόμμα.

ΕΔΕΚ

Ξεκάθαρη άποψη κατά της αναβολής των εκλογών, αλλά και κατά των εκλογών με μειωμένη θητεία, παρουσιάστηκε, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εξέφρασε παράλληλα τις επιφυλάξεις του και για το περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης, υποδεικνύοντας πως το κόμμα του, είναι αντίθετο με την ταύτιση των εκλογών για την ΤΑ παράλληλα με τις Ευρωεκλογές.

ΔΗΠΑ

Η εξέταση των Νομοσχεδίων από την Ολομέλεια και η απόφαση για διεξαγωγή ή όχι των εκλογών, θα πρέπει να κινηθούν παράλληλα δήλωσε o βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Μαρίνος Μουσιούττας.
Επίσης, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, εισηγήθηκαν αν χρειάζεται να διεξαχθούν πολύωρες ή συνεχείς συνεδρίες, έτσι ώστε η επιτροπή να διεξέλθει άμεσα των Νομοσχεδίων και ή δυνατών ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβρη να τεθούν τα Νομοσχέδια ενώπιον της Ολομέλειας για έγκριση, απόρριψη ή τροποποίηση. Παράλληλα την ημέρα που θα είναι τα Νομοσχέδια στην Ολομέλεια να αποφασισθεί κατά πόσο θα γίνουν οι εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021 για δυόμιση χρόνια ή αν θα υπάρξει παράταση της θητείας των υφιστάμενων συμβουλίων», εξήγησε ο κ. Μουσιούττας.

Οικολόγοι

Από την πλευρά των Οικολόγων, η βουλευτής του Κινήματος στην επιτροπή, εξήγησε πως στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον υπουργό, τον ενημέρωσαν πως βλέπουν θετικά την εναλλακτική πρόταση. Η κα. Ατταλίδου εξήγησε πως, «δεν πρόκειται για πρόταση του υπουργού, αλλά σκέψεις που ο υπουργός υιοθέτησε όπως μας είπε, γιατί άκουσε από διάφορα κόμματα την πρόταση να πάμε σε εκλογική διαδικασία, αλλά να είναι η θητεία περιορισμένη και να γίνει εκ των προτέρων αλλαγή της νομοθεσίας, ούτως ώστε τον Μάιο του 2024 που θα γίνουν οι εκλογές, να εκλεγούν οι νέοι εκπρόσωποι των συμπλεγμάτων, των καινούργιων δήμων και των κοινοτήτων. Αν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα εμείς θα είμαστε θετικοί», δήλωσε η βουλευτίνα των Οικολόγων.

Οι υποψήφιοι

Από την άλλοι κάθε ενδιαφερόμενος για να διεκδικήσει μια θέση στην ΤΑ θα κάνει δεύτερες σκέψεις αφού αλλιώς θα αποφασίσει εάν η θητεία του θα είναι δυόμιση χρόνια, αφού πολλοί μπορεί να διστάσουν να εκτεθούν ως υποψήφιοι για δυόμιση χρόνια προτιμώντας να διεκδικήσουν θέση όταν θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση συμμετέχοντας στους νέες τοπικές αρχές που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και στα ίδια τα κόμματα τα οποία θα υποχρεωθούν να καταφύγουν σε λύσης ανάγκης.

Τοπικές Αρχές

Όλη αυτή όμως η καθυστέρηση και η αβεβαιότητα που επικρατούν, στοιχίζει αναμφίβολα και στις ίδιες της τοπικές αρχές, καθώς διακρίνουμε μια διστακτικότητα και από τα υφιστάμενα εκλεγμένα σχήματα να προχωρήσουν σε καθοριστικές αποφάσεις, καθώς δεν γνωρίζουν εάν θα παραταθεί η θητεία τους ή αν θα αλλάξουν τα πρόσωπα.

Αφήστε μια απάντηση