Στο καλό Μίκη…

Του Γιώργου Σαξατέ

Πώς να αποχαιρετίσει κανείς ένα μύθο; Έναν άνθρωπο που είχαμε όπως είπε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ξεχάσει ότι είναι θνητός.
Πώς να αποχαιρετίσει κανείς τον Μίκη Θεοδωράκη, τον άνθρωπο που έκανε τον καημό των Ελλήνων και τον αναστεναγμό της Ελλάδας τραγούδι, τον άνθρωπο που έφερε σε κάθε σπίτι την ποίηση μεγάλων Ελλήνων ποιητών όπως του Ελύτη του Σεφέρη του Ρίτσου του Λειβαδίτη και τόσων άλλων;
Πώς να αποχωριστεί κανείς τα νιάτα και τους αγώνες του που είναι όλα συνδεδεμένα με τα τραγούδια του μεγάλου μας μουσουργού;
Ιδιαίτερα όσοι έζησαν τις κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου δεν μπορεί να μην αναριγήσει στην είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη.
Το θυμάμαι στο παλιό στάδιο ΓΣΠ το 1975 με τα τραγούδια της φωτιάς. Μια συναυλία που δόθηκε μέσα σε ιδιαίτερα κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές και ενώ ακόμα οι καπνοί και η μυρουδιά του πολέμου ήταν ακόμα στα ρουθούνια μας.
Πόση δύναμη, πόσο κουράγιο πόση θέληση για αγώνα αντλήσαμε από εκείνη τη συναυλία όντας ακόμα έφηβοι.
Πόσες ακόμα φορές δεν εμπνευστήκαμε από τα έργα του μεγάλου μας συνθέτη, σε κάθε αγώνα του λαού μας, αλλά και των λαών ολόκληρου του κόσμου.
Ο Μίκης μας έμαθε τον Πάμπλο Νερούδα, τον Μπρέχτ και τόσους άλλους γιατί ήταν πολίτης του κόσμου, γιατί η έμπνευσή και το ταλέντο του ξεπέρασαν τα στενά σύνορα της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Γνήσιο τέκνο των αρχαίων Ελλήνων που μεγαλούργησαν, ο Μίκης Θεοδωράκης θα αποτελεί πάντα φάρο για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο, για τις πανανθρώπινες αξίες, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.
Δεν απαρνήθηκε ποτέ την πατρίδα και την καταγωγή του παρά τα δεινά που υπέστη, από βασιλείς, κατακτητές και χούντα.
Όλη η ζωή του ένας αδιάκοπος αγώνας…
Καλό κατευόδιο λοιπόν Μίκη της καρδίας μας και καλή αντάμωση…
Σίγουρα εκεί που πας θα σε περιμένουν οι άγγελοι για να τους διδάξεις και να τραγουδήσουν μαζί σου Άξιον εστί, να τραγουδήσουν όλες εκείνες τις μελωδίες, το Μαουτχάουζεν την όμορφη πόλη και γιατί όχι να χορέψουν μαζί σου τον περήφανο χορό του Ζορμπά που έκανε την Ελλάδα γνωστή στα πέρατα της γης…

Αφήστε μια απάντηση