Χάθηκε η επαφή με την πραγματικότητα

Του Κώστα Νάνου

Είναι δυνατόν να πεισθεί κανείς πως η αφαίρεση 14 διαβατηρίων από αξιωματούχους του ψευδοκράτους είναι απάντηση της Κύπρου στην Τουρκία και το κατοχικός καθεστώς για τα σχέδια εποικισμού της Αμμοχώστου; Και όμως η κυβέρνηση δεν διστάζει να διαφημίζει την απόφαση της. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο φαιδρό που ζούμε. Το επόμενο μέτρο που λήφθηκε η κατάθεση διακρατικής προσφυγής. Η προηγούμενη χρειάστηκε 15χρόνια για να εκδικαστεί.
Προφανώς οι κυβερνώντες δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτε άλλο ως αντίδραση για τον εποικισμό της Αμμοχώστου.
Στο άλλο μεγάλο κεφάλαιο, της πανδημίας που ταλαιπωρεί δυστυχώς ολόκληρη την ανθρωπότητα οι κυβερνώντες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την σημασία του έγκαιρου σχεδιασμού. Συμπληρώνονται δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας και στα κρατικά νοσηλευτήρια πολλά τμήματα τους εξακολουθούν να υπολειτουργούν, διότι η προτεραιότητα είναι οι ασθενείς με covid. Mε το 77% των πολιτών να είναι εμβολιασμένοι αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί. Επιβάλλεται η άμεση επιστροφή των δημόσιων νοσηλευτηρίων στην κανονική λειτουργία και την εξυπηρέτηση όλων των ασθενών.
Η πανδημία απέδειξε ότι οι επενδύσεις στην υγεία δεν είναι σπατάλη. Τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να στελεχωθούν κατάλληλα να επεκταθούν εκεί και όπου χρειάζεται να εξοπλιστούν με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και να πάψουν να είναι παραρτήματα μεγάλων ιδιωτικών κλινικών. Σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης οι κυβερνώντες σχοινοβατούν και φλερτάρουν με την ομάδα των ανεμβολίαστων. Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα εκπαιδευτήρια συζητούν αν θα είναι απαραίτητα τα rapid test ή τα PCR για φυσική παρουσία.
Άφησα τελευταίο το θέμα των πυρκαγιών. Είμαι βέβαιος πως μέχρι τώρα από τύχη δεν έχει καεί το Δάσος της Πάφου και το Τρόοδος. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Μια πυρκαγιά από την Πάφο μπορεί με τις συνθήκες που επικρατούν αν είναι σύμμαχος ο καιρός θα φθάσει μέχρι την Λευκωσία και δεν θα απομείνει τίποτε. Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει η Κύπρος είναι ανεπαρκή για μεγάλες πυρκαγιές και οι επίγειες δυνάμεις υποστελεχωμένες. Αντιπυρικές ζώνες γύρω από κοινότητες που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις είναι ανύπαρκτες.
Παρά τον καθημερινό κίνδυνο να ξεσπάσουν και να επεκταθούν καταστροφικές πυρκαγιές οι κυβερνώντες επιτρέπουν το κυνήγι προφανώς για να μην κακοφανίσουν τους κυνηγούς.
Κατά τα άλλα καθημερινά εξαγγέλλουν κόκκινο συναγερμό για τον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιών. Δυστυχώς στην Κύπρο χάθηκε προ πολλού το μέτρο και η επαφή με την πραγματικότητα.
Αν παρακολουθήσει κανείς και τις αντιδράσεις των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική κατάντια έχει κοινωνικό υπόβαθρο.

Αφήστε μια απάντηση