Αρχαιολογικό χρυσάφι η Ιεροκηπία

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μου για ύπαρξη αρχαιοτήτων σε όλο το μήκος και πλάτος του παραλιακού φιλέτου της αρχιεπισκοπής. Όχι μόνο στο κεντρικό και νότιο μέρος, όπως φαίνονται σήμερα, αλλά και πέραν αυτού, μέχρι και το νερό της θάλασσας, ίσως και εντός αυτής. Ακριβώς για τούτο τον λόγο θα χρειαστεί «Ενάλια Επισκόπηση και Χαρτογράφηση» με την ευκαιρία της έναρξης κατασκευής των κυματοθραυστών, που θα εκτείνονται μέχρι και τα Δημοτικά Mπάνια στην Κάτω Πάφο. Τα πιο πάνω αποκαλύπτονται με τις παρούσες αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ επιπλέον, οι εκτιμήσεις των αρχαιολόγων κάνουν λόγο για ενδεχόμενη ύπαρξη αρχαιοτήτων και στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου, ακόμη και πέραν του δρόμου.
Η στασιμότητα που επικρατεί σε σχέση με την ανέγερση των τριών πύργων από την αρχιεπισκοπή έχει σχέση και με τη «φαινομενική διακοπή» παραχώρησης χρυσών διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές. Οι τελευταίες εξελίξεις για το θέμα είναι ότι, παρά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) από την 1η Νοεμβρίου του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζεται έντονα δυσαρεστημένη με την Κύπρο. Υπήρχαν με την κατάργηση του ΚΕΠ 1413 αιτήσεις που έπρεπε κανονικά να ακυρωθούν. Αντίθετα και προκλητικά δόθηκαν εκπρόθεσμα (!) από την 1/11/2020 μέχρι σήμερα 229 επιπλέον διαβατήρια, ενώ εκκρεμεί η εξέταση 1184 αιτήσεων. Ένα γεγονός που εκλαμβάνεται και αποτελεί «δούλεμα» της ΕΕ η οποία δεν τρώει κουτόχορτο και αρχίζει δικαστική διαδικασία εναντίον της Κύπρου. Για να μην μείνουν απούλητα τα διαμερίσματα στους πύργους, ειδικά της Λεμεσού, φαίνεται να μην ενοχλεί κανένα το ερχόμενο από την ΕΕ πολύ τσουχτερό πρόστιμο εκατομμυρίων, που θα κληθεί να πληρώσει ο κύπριος φορολογούμενος.
Έγραφα πριν δύο χρόνια: «Δεν πιστεύω πως οι αρχαιότητες που ανευρέθηκαν περιορίζονται μόνο στο μέρος του τεμαχίου όπου έγιναν οι ανασκαφές. Δεν πιστεύω επίσης να έχει δίκιο η διευθύντρια του τμήματος αρχαιοτήτων κυρία Σολομίδου-Ιερωνυμίδου όταν ισχυρίζεται, αποδέχεται και προτείνει ότι τα αρχαία και τα πολυώροφα κτήρια μπορεί να συνυπάρξουν στον εν λόγω χώρο. Είναι γενική πλέον η πεποίθηση ότι στο συγκεκριμένο τεμάχιο και σε όλο το μήκος και πλάτος υπάρχουν πολύ σπουδαίες αρχαιότητες. Είναι παράλληλα ακατανόητη η επιμονή της εκκλησίας, σε ρόλο επιχειρηματία, να θέλει να καταχώσει ευρήματα της ιστορίας μας, άσχετα αν αφορούν μια άλλη θρησκεία. Η, πριν περίπου δύο χρόνια, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου να δώσει κατά πλειοψηφία θετικές απόψεις για αδειοδότηση, αρχικά δύο πολυώροφων κτηρίων εν αναμονή και του τρίτου πολυώροφου, του ξενοδοχείου, αποδεικνύεται λανθασμένη και ανατρέπεται από τις εξελίξεις. Η τελευταία θετική γνωμάτευση της διευθύντριας του τμήματος αρχαιοτήτων κυρίας Ιερωνυμίδου για τον τρίτο πύργο, δηλαδή το ξενοδοχείο, επιβεβαιώνει τους αρχικούς μου φόβους για καταστροφή των σημαντικότερων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν ποτέ στη Γεροσκήπου».
Ας ελπίσουμε με τις νέες εξελίξεις να υπάρξει σοφότερη αντιμετώπιση του θέματος, που είναι ζωτικής σημασίας για τη Γεροσκήπου για πάρα πολλούς λόγους. Ας ελπίσουμε επιπλέον ότι οι «εκκρεμούσες» αιτήσεις για χρυσά διαβατήρια δεν θα καταστρέψουν τη Γεροσκήπου.

Αντώνης Τρακκίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου
Κίνηση Σωτηρία της Πάφου

Αφήστε μια απάντηση