Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές και δουλειές

Ελπίδες για μαζικές αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο

Επιτακτική ανάγκη η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου για να σωθεί το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου…

Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, η Πάφος παραμένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα μεταδοτικότητας, αφήνοντας ελπίδες για καλύτερες ημέρες.

Το γεγονός αυτό συνδέεται από τους ειδικούς με την ψηλή εμβολιαστική κάλυψη στην επαρχία μας, κάτι όμως που δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, αφού καις το πρόσφατο παρελθόν είδαμε το ίδιο σενάριο και την αισιοδοξία να μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Η Πάφος εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τον τουρισμό και για αν επιβιώσουν οι εκατοντάδες επιχειρήσεις της που εξαρτούνται απόλυτα από τον τουρισμό δεν υπάρχει άλλη λύση, από τον εμβολιασμό αφού είναι το μοναδικό μας όπλο κατά του κορωνοϊού.

Πέραν του γεγονός δηλαδή ότι οι εμβολιασμοί, είναι άμεσα συνυφασμένοι με την οικονομία μας, μπορούν να σώσουν και τη ζωή μας, καθώς οι εμβολιασμένες ακόμα και αν ασθενήσουν, πιθανότατα δεν θα χρειαστούν ούτε νοσηλεία.

Η ανάγκη για εμβολιασμό των πολιτών επισημαίνεται τόσο από τους αρμόδιους του Υπουργείου υγείας όσο και από όλους τους φορείς του τουρισμού και άλλους επαγγελματικούς φορείς, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα για να σώσουμε και την οικονομία μας αλλά και τις ζωές μας.

Την ώρα λοιπόν που στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμενόταν  να τεθεί η λίστα με τα κίνητρα, από διάφορες εταιρείες, που θα δοθούν στους νέους, ώστε να τους ενθαρρύνουν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, η Κυβέρνηση καλείται να θέσει υπό το μικροσκόπιό της όλες τις εστίες ταχείας μετάδοσης του κορωνοϊού, ώστε να λάβει στοχευμένα μέτρα, με σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς.

Η αυστηροποίηση των μέτρων ιδιαίτερα ελέγχου σε χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων θεωρείται βέβαιο πως θα είναι ένα από τα μέτρα που θα αποφασιστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ελπίδες

Αναπτερώθηκαν ιδιαίτερα στην Πάφο οι ελπίδες για μαζικές αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει τα ταξίδια για τους εμβολιασμένους σε τουριστικούς προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς δίχως άλλες προϋποθέσεις ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων και αναπτερώνει τις ελπίδες για μια καλύτερη τουριστική σεζόν, έστω και αν χάθηκαν οι δύο βασικοί μήνες της καλοκαιρινής περιόδου. Η Πάφος εξαρτάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τις άλλες τουριστικές περιοχές από τη βρετανική αγορά και υποφέρει περισσότερο λόγω των περιοριστικών μέτρων. Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους θα συμβάλει στην αύξηση της πληρότητας σε όλα τα τουριστικά καταλύματα του νησιού. Ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων Θάνος Μιχαηλίδης χαρακτήρισε πολύ αισιόδοξη εξέλιξη την οδηγία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών για ταξίδια στην Κύπρο. Με βάση την οδηγία, όπως είπε, οι εμβολιασμένοι Βρετανοί θα μπορούν να έρχονται διακοπές στην Κύπρο δίχως άλλες προϋποθέσεις και αυτό που μένει να κάνει η χώρα μας είναι να επιστρέψει το συντομότερο σε χαμηλά ποσοστά θετικότητας.  Μέχρι και την Πέμπτη  οι Βρετανοί παρουσιάζονταν επιφυλακτικοί να αγοράσουν τουριστικά πακέτα για την Κύπρο και αναμένουν την επίσημη άρση των περιοριστικών μέτρων που καθορίστηκε για τις 19 Ιουλίου. Για την ώρα, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, δεν άρχισαν οι κρατήσεις διότι όλοι αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης. Όλοι οι τουριστικοί οργανισμοί και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ετοιμαστεί, είπε, να ικανοποιήσουν το ενδιαφέρον για διακοπές στην Κύπρο. Αν δεν υπάρξουν άλλες ανατροπές τότε, πρόσθεσε, το τουριστικό ρεύμα από τη Βρετανία θα ξεκινήσει αρχές Αυγούστου. Προς το παρόν, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων στην Πάφο για τον Ιούλιο κυμαίνεται στο 20%. Με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, η εικόνα των παραλιών στην Πάφο είναι αποκαρδιωτική αφού στο μεγαλύτερο μέρος τους, ιδιαίτερα όσες βρίσκονται μπροστά από τα ξενοδοχεία, είναι άδειες. Μεγαλύτερη κίνηση αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη μετά τα μέτρα για επιδότηση του εγχώριου τουρισμού.

Έκκληση Γ.  Μάη

Η ένταξη της Κύπρου από την Βρετανία στην πορτοκαλί κατηγορία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μαζικές αφίξεις τουριστών στην Κύπρο για το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν εκτιμά ο πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου Γιώργος Μάης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου διότι όπως είπε είναι ο μόνος τρόπος να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα και αρνητικές εξελίξεις. Ο κ. Μάης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως αν δεν υπάρξουν άλλες απρόοπτες εξελίξεις το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν μπορεί να καλύψει ένα μεγάλος μέρος των απωλειών  και να μειωθούν οι ζημιές των τουριστικών επιχειρήσεων για το 2021.

Αφήστε μια απάντηση