Σύνταξη στα 67

Συνταξιοδότηση στα 67 εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, κατά τη συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Αυτό θα ισχύσει από το 2023 και η αναπροσαρμογή γίνεται σύμφωνα και με την αύξηση στο προσδόκιμο ζωής. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο ζούμε τόσο περισσότερο θα δουλεύουμε.
Μια άλλη ανάγνωση σε σχέση με την καλοδεχούμενη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής θα ήταν, όσο αυτό ανεβαίνει, τόσο περισσότερο να ζούμε και να απολαμβάνουμε τους όποιους καρπούς των προηγούμενων κόπων της δουλειάς μας.
Ταυτόχρονα, να ανοίγουμε δρόμους και ευκαιρίες ένταξης στον επαγγελματικό στίβο στις νέες γενιές που ακολουθούν και σε νεαρότερες ηλικίες εργαζομένων. Αυτό θα ενίσχυε τόσο την παραγωγική βάση, όσο και την δημιουργικότητα και δυναμικότητα εκείνης της μερίδας του πληθυσμού που παράγει τα μέγιστα υπέρ του ΑΕΠ της χώρας.
Επιπρόσθετα, θα βοηθούσε στην απορρόφηση νέων που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και είναι έτοιμοι να προσφέρουν με τις γνώσεις τους, αμβλύνοντας σημαντικά και το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας ανάμεσα στους νέους μας.
Η ανάγκη όμως για αναλογιστική επιβίωση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η συνέχιση των συνεισφορών από τους υφιστάμενους και πολυετή εργαζόμενους δεν αφήνει περιθώρια να σκεφτούμε μακρόπνοα και στη βάση των πραγματικών αναγκών στο εργασιακό τοπίο της χώρας μας.

Παναγιώτης Α. Βορκάς
Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Αφήστε μια απάντηση