Ριπές… Κανεί με τα καμώματα τους…*

Του Κώστα Νάνου

Η Κύπρος και ιδιαίτερα η επαρχία μας, βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και η αβεβαιότητα κυριαρχεί παντού. Κανείς δεν γνωρίζει, ούτε μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία όχι μόνον στην Κύπρο αλλά και διεθνώς.
Με δεδομένη την οικονομική μας εξάρτηση από τομείς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία κάθε πρόβλεψη είναι ριψοκίνδυνη. Σε αυτές τις συνθήκες όμως, κάποιοι παίρνουν το ρίσκο και επαναλειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και δεν θα χειροτερέψει. Προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται προκειμένου να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που εξαρτώντας από την τουριστική βιομηχανία.
Την ίδια στιγμή όμως, αυτό που παρατηρούν όλοι αυτοί είναι τα καμώματα διαφόρων πολιτικάντηδων και το φλερτ των κυβερνώντων με καταστροφικές απόψεις. Όταν αναφέρεται κανείς στις τουριστικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που εξαρτώνται από τις αφίξεις τουριστών κάποιοι βλέπουν μόνον τους ξενοδόχους. Αδυνατούν να δουν πως οι εξαρτώμενες επιχειρήσεις είναι εκατοντάδες σε κάθε επαρχία και τα νοικοκυριά δεκάδες χιλιάδες.
Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από την κυβέρνηση για τον τουρισμό δεν αφορά μόνον τους ξενοδόχους όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι βέβαιο ότι από τους ξενοδόχους κανείς δεν πρόκειται να πεινάσει ακόμη και αν παραμείνουν κλειστά τα ξενοδοχεία για χρόνια. Ξενοδοχοϋπάλληλοι όμως, σερβιτόροι, καμαριέρες, μάγειροι και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι, δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Μαζί με αυτούς θα πεινάσουν και πολλοί άλλοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό. Τυχόν αύξηση όμως της ανεργίας και πτώση της κατανάλωσης θα συμπαρασύρει στην χρεοκοπία εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Αυτά είναι τα δεδομένα που θα πρέπει να σταθμίσουν αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις. Όσοι έσκιζαν τα ιμάτια τους γιατί είχαν επιβληθεί περιορισμοί στην επιστροφή φοιτητών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα στην Κύπρο, τώρα μετατράπηκαν σε πολέμιους κάθε περίπτωσης να οριστεί ημερομηνία υποδοχής τουριστών με προϋποθέσεις βέβαια, από χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.
Με αυτές τις λογικές συντάσσονται και διάφοροι πολιτικάντηδες οι οποίοι αλληθωρίζουν προς τις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές ονειρευόμενοι κοινοβουλευτικά έδρανα. Εκτός όμως από αυτούς, στην Πάφο έχουμε και διάφορα άλλα δημόσια πρόσωπα τα οποία με τα καμώματα τους δεν βοηθούν ώστε να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες και να προωθηθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα.
Οι επόμενες μέρες είναι πολύ κρίσιμες και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσον θα διασωθούν για τον τουρισμό οι επόμενοι μήνες από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.

• Οι συγκεκριμένες ριπές είχαν δημοσιευτεί ακριβώς ένα χρόνο πριν στις αρχές Ιουλίου του 2020. Δείτε πόσο μέσα έπεφταν και τι ίσχυσε ή ακόμα ισχύει από όλα όσα αναφέρονται…

Αφήστε μια απάντηση