Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια: Τι πρέπει να προσέξετε;

Πόσο πολύ περιμένατε τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές; Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, δεδομένου ότι ο χρόνος που προηγήθηκε ήταν ένας από τους πιο περίεργους της ζωής όλων μας. Ανησυχία, φόβος, εγκλεισμός και περιορισμοί συνόδευσαν μία καθημερινότητα που όλοι ανυπομονούσαμε να αλλάξει, αναμένοντας ένα καλοκαίρι με περισσότερες δόσεις κανονικότητας. Και να, λοιπόν, που η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει και η αισιοδοξία που φέρνουν μαζί τους ο ήλιος, η θάλασσα και η προσμονή των διακοπών σάς επιτρέπουν να κάνετε πολυπόθητα σχέδια για αποδράσεις και χαλαρές στιγμές, επιτέλους μακριά από το σπίτι. Όλη αυτή η θετική διάθεση ωστόσο, και ο προγραμματισμός των διακοπών δε θα πρέπει να σας κάνουν να ξεχάσετε την πανδημία, η οποία βρίσκεται ακόμη κάπου εκεί έξω. Δείτε τι χρειάζεται να προσέξετε για να παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς και να απολαύσετε τις διακοπές σας.
Επιστροφή σε αγαπημένες δραστηριότητες και αποδράσεις με προσοχή

Πώς θα καταφέρετε να πραγματοποιήσετε τις αποδράσεις που τόσο λαχταράτε, δίχως να εκθέσετε τον εαυτό σας σε κινδύνους που ακόμη ελλοχεύουν λόγω του Covid-19; Με ψυχραιμία, αισιόδοξες σκέψεις, σωστή οργάνωση, αλλά και την απαραίτητη προσοχή. Ξεκινήστε, λοιπόν, να σχεδιάζετε τις διακοπές σας, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και γνωρίζοντας ότι πάντα υπάρχουν τρόποι για να περάσετε καλά.

Για να είστε περισσότερο ασφαλείς, οργανώστε αποδράσεις μόνο με όσους μένετε μαζί ή τους στενούς σας φίλους, τους οποίους έτσι κι αλλιώς ίσως συναντούσατε συχνά και στη διάρκεια της καραντίνας. Προτιμήστε πιο ήρεμους προορισμούς και αποφύγετε πολυσύχναστα μέρη, ενώ, αν ταξιδέψετε με μέσα δημόσιας χρήσης, όπως π.χ. ΚΤΕΛ, τρένο, ή αεροπλάνο, δώστε προσοχή στις οδηγίες που σας δίνονται, μην ξεχνάτε ποτέ τη σωστή χρήση της μάσκας και του αντισηπτικού, τηρήστε αποστάσεις, χρησιμοποιήστε ηλεκτρονικά εισιτήρια, ατομικές συσκευασίες φαγητού και ποτού κ.ο.κ. Ίσως ένα road trip με το δικό σας μεταφορικό μέσο να αποτελεί ιδανική λύση, όπως επίσης και ένας – όσο γίνεται – covid-free προορισμός με μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων κατοίκων και επιλογή διαμονής σε ένα resort με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και πολλούς ανοικτούς χώρους.

Όλες οι οργανωμένες δομές φιλοξενίας και εστίασης φροντίζουν την υγιεινή των χώρων τους, αλλά δεν βλάπτει να είστε κι εσείς προσεκτικοί. Βάλτε στις αποσκευές σας κάποιο σπρέι απολύμανσης ασφαλές για χρήση σε διάφορες επιφάνειες και υφάσματα και προτιμήστε το πρωινό και τα γεύματά σας να μην είναι σε μπουφέ. Ενημερωθείτε για όλα τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις προτού κλείσετε τη διαμονή σας.

Αν ταξιδέψετε στο εξωτερικό, μελετήστε προσεκτικά τους κανόνες που έχει θέσει η κάθε χώρα για την είσοδο και έξοδο. Μια πολυήμερη περίοδος καραντίνας θα αύξανε τα έξοδά σας, οπότε προτιμήστε να επισκεφτείτε μια χώρα με τέτοιους περιορισμούς άλλη φορά. Φροντίστε να έχετε κάποιου είδους ταξιδιωτική ασφάλεια, ώστε να είστε καλυμμένοι αν χρειαστείτε κάτι. Τέλος, προτιμήστε να κλείσετε τα εισιτήρια και τη διαμονή σας με όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη πολιτική ακύρωσης, ώστε να μη χάσετε τα χρήματά σας αν χρειαστεί να ματαιώσετε το ταξίδι σας.
Το εμβόλιο και τα tests προστατεύουν εσάς και τους γύρω σας
Και βέβαια, ειδικά για φέτος, μην ξεχνάτε το σημαντικότερο. Υπάρχει ένα ισχυρό “όπλο” που λέγεται εμβόλιο, και εφόσον έχετε τη δυνατότητα να το προγραμματίσετε πριν τις διακοπές σας, μην το καθυστερήσετε άλλο. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν έχετε τη δυνατότητα ακόμη να ολοκληρώσετε τις δόσεις των εμβολιασμών σας, ακόμη και αν επιλέξετε κάποιον προορισμό που δεν απαιτεί να παρουσιάσετε covid test ταξιδεύοντας εκεί, κάντε προληπτικά έστω ένα self test πριν φύγετε, ώστε να είστε περισσότερο σίγουροι ότι δε θα εκθέσετε τον εαυτό σας ή τους γύρω σας σε κίνδυνο. Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι σας, αποφύγετε να εκθέσετε τον εαυτό σας σε συνθήκες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού.
Μην ξεχνάτε ότι τίποτε δεν εμποδίζει τη μετάδοση του ιού καλύτερα από τη μάσκα και τη χρήση αντισηπτικού, οπότε ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, η χρήση τους είναι εξίσου απαραίτητη.

Αφήστε μια απάντηση