ΣΤΕΚ: Η αβεβαιότητα για τις μεγάλες τουριστικές αγορές της Κύπρου συνεχίζεται

  • Δυστοκία στην εξεύρεση προσωπικού σε συγκεκριμένες θέσεις
  • Αναγκαία η αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για διαφήμιση και προβολή

Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του ΣΤΕΚ ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας τουριστικά. Αν και υπάρχει μία μικρή αύξηση στις αφίξεις, εντούτοις, εξακολουθούν να είναι υποτονικές. Αντίστοιχη και η κατάσταση με τις πληρότητες των ξενοδοχείων, όσων έχουν επαναλειτουργήσει, οι οποίες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τις πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες.

Εξελίξεις στις βασικές αγορές

Αν και υπάρχει κάποια αύξηση στις αφίξεις από Ρωσία και Ουκρανία, εντούτοις, είναι ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η γενικότερη εικόνα πάντως, διακατέχεται από αβεβαιότητα αφού οι πλείστοι σχεδιασμοί των αεροπορικών εταιρειών αναβάλλονται μέχρι να αρθούν οι σχετικό περιορισμοί σε εθνικό επίπεδο. Τα πρόσφατα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η Κύπρος παραμένει στην πορτοκαλί κατηγορία δεν ήταν θετικά καθώς η μεγαλύτερη πηγή τουριστών για τη χώρα μας παραμένει επί της ουσίας κλειστή. Από την αγορά του Ισραήλ υπάρχουν αφίξεις και σημαντικός αριθμός εβδομαδιαίων πτήσεων, αλλά ο αντίκτυπος τους στον ξενοδοχειακό τομέα δεν είναι έντονος. Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν θετικές ενδείξεις από τη γερμανική αγορά, ωστόσο, θα διαφανεί το επόμενο διάστημα αν θα υπάρξει απτό ενδιαφέρον κι αν θα επιλυθεί το ζήτημα της έλλειψης πτήσεων.

Η γενικότερη εικόνα που επικρατεί, είναι πως αρκετοί οργανωτές ταξιδιών και αεροπορικές εταιρείες μεταθέτουν την έναρξη δρομολογίων για τον Ιούλιο και μετά. Δίδεται δηλαδή, εκ νέου αναβολή στην επανεκκίνηση του κυπριακού τουρισμού. Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως και οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν επαναλειτουργήσει παραμένουν χαμηλές. Προετοιμαζόμενοι για το μέλλον, θέση του ΣΤΕΚ είναι πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διεργασίες για επανατοποθέτηση της χώρας στον νέο διεθνή τουριστικό χάρτη, όπως διαμορφώνεται από τις νέες τάσεις και αντιλήψεις.

Δυστοκία στην εξεύρεση προσωπικού

Τις τελευταίες βδομάδες, κατά την προσπάθεια πολλών ξενοδοχειακών μονάδων να επαναλειτουργήσουν, διαφάνηκε πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε σχέση με κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως καμαριέρες, καθαρίστριες και άτομα που ασχολούνται με το πλύσιμο των σκευών στις κουζίνες (λαντζέριδες).

Από στοιχεία που συνέλεξε ο ΣΤΕΚ, διαφαίνεται πως το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί λόγω τριών βασικών αιτιών. Πρώτο, φαίνεται πως αρκετά άτομα που τους τελευταίους μήνες λάμβαναν το επίδομα στήριξης, απασχολήθηκαν και με άλλες εργασίες, άλλοι νόμιμα κι άλλοι όχι, και πλέον δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στις παλιές τους εργασίες. Δεύτερο, λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας κάποιοι εργαζόμενοι άλλαξαν τομέα απασχόλησης. Τρίτο, αρκετοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι έχουν πλέον επιστρέψει στις χώρες τους. Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι κυπριακό αλλά φαίνεται να εντοπίζεται και σε άλλες χώρες. Πρόσφατα δημοσιεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρονται σε έλλειψη 180χιλ. εργαζομένων στον τομέα της εστίασης είτε επειδή τα άτομα αυτά άλλαξαν επάγγελμα είτε επειδή επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους λόγω του παρατεταμένου lockdown. Ο ΣΤΕΚ θα επικοινωνήσει άμεσα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας κι άλλους εμπλεκόμενους φορείς για να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για άμβλυνση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Είναι αναγκαίο το ζήτημα να επιλυθεί προτού εισέλθουμε σε περίοδο υψηλών πληροτήτων των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς τότε οι ελλείψεις θα είναι εμφανείς.

Αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για διαφήμιση και προβολή

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο εξωτερικό και σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΤΕΚ θεωρεί αναγκαία την αύξηση των κονδυλίων για διαφημιστική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, το Δ.Σ του ΣΤΕΚ αποφάσισε να ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών αύξηση των σχετικών κονδυλίων, ώστε να καταστεί αισθητή η παρουσία της χώρας σ’ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το ζήτημα της αύξησης των κονδυλίων για σκοπούς προώθησης της τουριστικής Κύπρου στο εξωτερικό, έχει τεθεί ξανά από τον ΣΤΕΚ και αισιοδοξούμε πως σ’ αυτήν την καθοριστική χρονική συγκυρία θα εισακουστεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Αφήστε μια απάντηση