STOP από Βρετανία

Απογοήτευση στην Πάφο από τις αποφάσεις του Λονδίνου για την πράσινη λίστα

Απογοήτευση σκόρπισε στους φορείς και τις επιχειρήσεις του τουρισμού στην Πάφο η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην αναβαθμίσει κανένα προορισμό στην πράσινη λίστα.
Η επόμενη μάλιστα επικαιροποίηση της κατηγοριοποίησης του Λονδίνου για τις διάφορες χώρες, στα τέλη Ιουνίου, ενδέχεται να είναι δώρον άδωρο για την Πάφο και τον τουρισμό της, ακόμη και αν τότε ενταχθεί όπως αναμένεται η Κύπρος στην πράσινη κατηγορία για τους Βρετανούς τουρίστες.
Αυτό πιστεύουν φορείς της τουριστικής βιομηχανίας της επαρχίας, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως είναι πια πολύ αργά για να ομαλοποιηθεί η τουριστική κίνηση προς την Κύπρο το υπόλοιπο καλοκαίρι. Και αυτό, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, αφού η παραμονή της Κύπρου σε «πορτοκαλί» καθεστώς θα σημάνει και την οριστική απόφαση χιλιάδων βρετανών πολιτών να επιλέξουν άλλο προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
« Είναι λογικό ότι ο καθένας θα θελήσει να κλείσει τις διακοπές του, επιλέγοντας μια χώρα που ξέρει από τώρα ότι του παρέχει όλες τις προυποθέσεις μετάβασης και επιστροφής στο σπίτι του χωρίς απρόοπτα και περιορισμούς», εξήγησε. « Δεν θα περιμένουν περαιτέρω οι βρετανοί που όντως θα ήθελαν διακοπές στην Κύπρο, αφού ήδη είμαστε στον Ιούνιο και δεν θα ρισκάρουν να παραμείνουν στον αέρα οι διακοπές τους με την ελπίδα ότι σε κάποιο στάδιο θα ενταχθεί η Κύπρος στην πράσινη κατηγορία».
Η κατηγοριοποίηση που αποφασίσθηκε χθες από την Βρετανική κυβέρνηση θεωρείτο κρίσιμη για τον κυπριακό τουρισμό, ώστε να προλάβει από τώρα να «χτίσει» αυξημένες ροές από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αρνητική για την Κύπρο απόφαση ωστόσο, επισημαίνουν οι παράγοντες της Πάφου, θέτει δυστυχώς πολύ στενά περιθώρια πλέον για να δημιουργηθεί ικανό ρεύμα τουριστών ώστε το υπόλοιπο του 2021 να θυμίζει κανονικότητα.
Μετά τις εξελίξεις αυτές από τη Μεγάλη Βρετανία, η τουριστική κίνηση στην Πάφο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να είναι επουσιώδης. Οι τουρίστες που ήδη φθάνουν στην επαρχία από άλλες χώρες, κυρίως Ρωσία και Ισραήλ, είναι αριθμητικά τέτοιου επιπέδου που δεν δημιουργούν συνθήκες ικανοποιητικής κίνησης, εκτιμούν ξενοδόχοι και άλλοι φορείς.

Εκτός πράσινης λίστας

Καμία προσθήκη δεν έκανε εν τέλει η βρετανική κυβέρνηση στην πρώτη επικαιροποίηση της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες αναλυτών και παραγόντων του τουρισμού για αναβάθμιση της Μάλτας, ορισμένων ελληνικών και ισπανικών νησιών ή ακόμα και της Κύπρου.
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά το νησί μας, τις τελευταίες ημέρες ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος βρέθηκε στη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα και να πείσει ότι η Κύπρος είναι πλέον ένας απόλυτα ασφαλής προορισμός και πως η ένταξή της στην πράσινη λίστα κατά την παρούσα επικαιροποίηση θα ήταν, βάσει και της επιδημιολογικής της εικόνας, μια απολύτως δικαιολογημένη απόφαση.
Ωστόσο, η συνολική προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης αποδείχθηκε διαφορετική και έτσι η χώρα μας θα πρέπει να περιμένει την επόμενη αναθεώρηση από μέρους των Βρετανών, με την ελπίδα πως αυτή τη φορά θα καταφέρει τελικά να περάσει από την πορτοκαλί στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα.

Στο πορτοκαλί και η Πορτογαλία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία, ο μοναδικός δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη που είχε υπαχθεί από την αρχή στην πράσινη λίστα υποβιβάζεται στην πορτοκαλί, υποβάθμιση που θα ισχύσει από τα ξημερώματα της Τρίτης.
Οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες έχουν υποχρέωση δεκαήμερης καραντίνας κατ’ οίκον, πέρα από τα διαγνωστικά τεστ, μια υποχρέωση που δεν ισχύει για τις αφίξεις από τις «πράσινες» χώρες.

Δεν παίρνουν το ρίσκο

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς που έκανε τις ανακοινώσεις είπε ότι προτεραιότητα είναι η εγχώρια πλήρης άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας στις 21 Ιουνίου και ότι η κυβέρνηση «απλά δεν θέλει να πάρει το ρίσκο».
Πρόσθεσε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης δίνει έμφαση στην ασφάλεια και επικαλέστηκε το αυξημένο ποσοστό θετικότητας στην Πορτογαλία και τις ανησυχίες για μια νέα μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής που εντοπίστηκε αρχικά στο Νεπάλ.
«Καταλαβαίνω ότι είμαστε όλοι απεγνωσμένοι να επιστρέψει ο κόσμος στο κανονικό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το εγχώριο ξεκλείδωμα», συμπλήρωσε ο κ. Σαπς.

Easyjet: Απόφαση σοκ

Η αντίδραση παραγόντων της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στη Βρετανία και διεθνώς ήταν άμεση και επικριτική. Η αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού Βιρτζίνια Μεσίνα έκανε λόγο για «τεράστια απογοήτευση», ενώ ο διευθυντής της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας PC Agency Πολ Τσαρλς σχολίασε ότι πρόκειται για «φρικτή απόφαση». Σε ανακοίνωσή της η easyJet μιλά για «απόφαση σοκ».
Θα υπάρξουν επίσης επτά προσθήκες στην κόκκινη λίστα, χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σρι Λάνκα, η Κόστα Ρίκα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, το Τρίνινταντ και Τομπάγκο και το Αφγανιστάν.

Αφήστε μια απάντηση