Πήραν το μήνυμα;

Του Κώστα Νάνου

Το εκλογικό αποτέλεσμα των Βουλευτικών Εκλογών επιδέχεται πολλών ερμηνειών όμως οι πολίτες με την ψήφος τους, έστειλαν σε όλα τα κόμματα τα μηνύματα τους.
Όσοι καταφέρουν να διαβάσουν αυτά τα μηνύματα που τους αφορούν, μπορούν να βγουν σοφότεροι και πιο δυνατοί. Όσοι δεν καταφέρουν να τα διαβάσουν και να τα κατανοήσουν, θα συνεχίσουν να μετρούν ήττες και αποτυχίες.
Το πρώτο και κυριότερο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος σε ποσοστό περίπου 30% γυρίζει την πλάτη του σε όλα τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα. Μένει ασυγκίνητο και δείχνει να μην το ενδιαφέρει τίποτε απολύτως.
Οι περισσότεροι από αυτούς που επέλεξαν να μην σηκωθούν από τον καναπέ τους για να πάνε μέχρι τα εκλογικά κέντρα, θεωρούν πως ότι και να ψήφιζαν δεν πρόκειται να άλλαζε τίποτε προς το καλύτερο.
Το 1ο λοιπόν μήνυμα προς όλα τα πολιτικά κόμματα είναι να πείσουν την κοινωνία ότι η συμμετοχή τους αξίζει. Αυτό αφορά όλα τα κόμματα ανεξάρτητα από το ποσοστό τους.
Επίσης από τις επιλογές που έκαναν οι ψηφοφόροι τόσο για το κόμμα που στήριξαν όσο και στους σταυρούς προτίμησης, μπορεί να διακρίνει κανείς την απόγνωση τους και την απόσταση που τήρησαν κυρίως από τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα.
Ακόμη και ο ΔΗΣΥ που πανηγυρίζει για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, θα πρέπει να αναλύσει σε περισσότερο βάθος τα μηνύματα του εκλογικού σώματος. Αν η ερμηνεία τους είναι ότι οι πολίτες χειροκρότησαν την πολιτική τους και τους επιβράβευσαν, θα βρεθούν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.
Το ΑΚΕΛ δέχθηκε άλλη γροθιά από τους ψηφοφόρους. Πέραν του γεγονότος ότι δεν κατάφερε να εισπράξει εκλογικά την φθορά του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, είχε και απώλειες στα ποσοστά του. Αν το συμπέρασμα που βγάζουν είναι πως θα αλλάξουν τον Γ.Γ και το πρόβλημα θα λυθεί, μάλλον είναι βαθιά νυχτωμένοι. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, τα αίτια είναι βαθύτερα και κυρίως πολιτικά.
Το ΔΗ.ΚΟ χρόνια τώρα προσπαθεί να διατηρήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο, ο οποίος όμως υπονομεύτηκε πλέον διότι δεν μπορεί να πείσει για τις προθέσεις του. Η εμφάνιση της ΔΗ.ΠΑ και τα ποσοστά που έλαβε, είναι μια απάντηση κυρίως προς την ηγεσία του ΔΗ.ΚΟ.
Από κει και πέρα το εκλογικό αποτέλεσμα για την ΕΔΕΚ η οποία είναι στον αναπνευστήρα είναι μια ακόμη ευκαιρία για να παραμείνει στην πολιτική ζωή με ρόλο.
Για τους Οικολόγους, οι οποίοι υπό την προεδρία του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου κερδίζουν συμπάθειες, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό και αυτό έχει να κάνει και με τα βαρίδια του παρελθόντος που κουβαλάει το Κίνημα και την ταύτιση του με δυνάμεις που τάσσονταν κατά της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Τέλος για το ΕΛΑΜ είναι φανερό πως μια μερίδα του εκλογικού σώματος που στήριξε κατά καιρούς κόμματα και οργανώσεις που κινούνταν στον ακροδεξιό χώρο, υιοθετεί τα εύηχα συνθήματα τους, όμως αυτό το εκλογικό σώμα είναι κινούμενη άμμος.
Σε ότι αφορά την Πάφο το εκλογικό αποτέλεσμα επιδέχεται ερμηνειών και από τις επιλογές των ψηφοφόρων για τα πρόσωπα που στήριξαν και θα μας εκπροσωπούν στη νέα Βουλή. Γενικά μιλώντας το μήνυμα των εκλογών είναι κραυγή απόγνωσης και κινήσεις απελπισίας.

Αφήστε μια απάντηση