Κυρίαρχος ο ΔΗΣΥ

Πώς διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό στην Πάφο
Πανωλεθρία για ΔΗΚΟ απώλειες για ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ έκπληξη από ΔΗΠΑ μικρά κέρδη για ΕΛΑΜ -Οικολόγους …

Με την φόρα των Δημοτικών Εκλογών του 2016 όταν ο ΔΗΣΥ στον Δήμο Πάφου είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό 38,9 % και να εκλέξει 8 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίστηκε και στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής για την ανάδειξη της νέας Βουλής. Αυτή την φορά ο ΔΗΣΥ, συγκέντρωσε παγκύπρια ποσοστό που άγγιξε το 30% και για πρώτη φορά από το 1974 κατέλαβε την 1η θέση εκτοπίζοντας το ΔΗΚΟ στην 2η θέση.
Το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΔΗΣΥ είναι κατά 6,6 % πάνω από τα ποσοστά των Βουλευτικών Εκλογών του 2016. Πρόκειται για μια επίδοση δίχως προηγούμενο και μάλιστα όταν παγκύπρια το κυβερνών κόμμα παρουσίασε πτώση που κυμαίνεται στο 3%.
Αυτό το ποσοστό του έδωσε την δυνατότητα να αναδείξει Βουλευτή από την 1η κατανομή. Ο θρίαμβος του ΔΗΣΥ, αποδίδεται στο ισχυρό ψηφοδέλτιο που κατάρτισε και στον έντονο ανταγωνισμό που υπήρξε μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων του οι οποίοι διεκδικούσαν επί ίσοις όροις την έδρα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η έδρα κρίθηκε τελικά για 70 σταυρούς προτίμησης ενώ ο 1ος σε σταυρούς Χαράλαμπος Πάζαρος είχε 200 σταυρούς διαφορά από τον 3ο Λίνο Τσοκκά και 70 από τον 2ο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.
Όλοι οι υποψήφιοι του ΔΗΣΥ είναι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου. Επίσης η αύξηση των ποσοστών του ΔΗΣΥ μπορεί κάποιος να πει ότι οφείλεται και στα έργα που έγιναν την τελευταία 5ετία στην Πάφο.

Πατατράκ

Αντίθετα για το ΔΗΚΟ το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πανωλεθρία και μη αναμενόμενο. Πέρα από την 1η θέση το ΔΗΚΟ απώλεσε και ποσοστό της τάξης του 5,8% πέφτοντας κάτω από το 20%. Το κλίμα στο ΔΗΚΟ είναι βαρύ λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ η απώλεια της έδρας από τον Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη φέρνει και γκρίνια.
Εκτός αυτού αποστασιοποιημένος από την ενεργό δράση είναι τους τελευταίους μήνες και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος δεν εμφανίστηκε σε καμιά προεκλογική δραστηριότητα του κόμματος.
Αρνητικό ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα και για το ΑΚΕΛ, που είδε το ποσοστά του να μειώνονται κατά 1 μονάδα.
Στους χαμένους των εκλογών και η ΕΔΕΚ, η οποία είχε μείωση των ποσοστών της κατά δύο μονάδες.
Τα τρία κόμματα που συνεργάστηκαν στο παρελθόν για τις Δημοτικές Εκλογές και τις Προεδρικές, απώλεσαν συνολικά 9% της εκλογικής τους δύναμης. Στους κερδισμένους η πρωτοεμφανιζόμενη ΔΗΠΑ με ποσοστό 3,6% ενώ άνοδο παρουσίασαν οι Οικολόγοι με 1% και 0,8% το ΕΛΑΜ.
Τόσο το ΕΛΑΜ όσο και οι Οικολόγοι είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες στην Πάφο, όμως τα ποσοστά τους καθηλώθηκαν.
Το ποσοστό συμμετοχής στην Πάφο έφθασε στο 70,2% και ήταν χαμηλότερο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2016.

Εκπλήξεις

Η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Πάφου είναι ανανεωμένη κατά τα 3/4. Έκπληξη χαρακτηρίζεται η εκλογή του Χαράλαμπου Πάζαρου στον ΔΗΣΥ και του Βαλεντίνου Φακοντή στο ΑΚΕΛ.
Με σχετική ευκολία επανεκλέχθηκε ο Ηλίας Μυριάνθους στην ΕΔΕΚ ενώ στο ΔΗΚΟ την έδρα εξασφάλισε ο Χρύσανθος Σαββίδης με μεγάλη διαφορά από τον 2ο Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη.
Η εκλογή του Χαράλαμπου Πάζαρου που ήταν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου και του Βαλεντίνου Φακοντή στη Γεροσκήπου ανοίγουν τον δρόμο για συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο του Χρίστου Νεοφύτου στον Δήμο Πάφου και του Κυριάκου Ανδρέου στην Γεροσκήπου.

Αφήστε μια απάντηση