Θύτες και θύματα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι

Του Κώστα Νάνου

Από τις συγκρούσεις που μαίνονται μεταξύ του Ισραηλινού στρατού και των ένοπλων ομάδων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θύματα είναι αθώοι και στις δύο πλευρές. Οι ρουκέτες της Χαμάς δεν πλήττουν τον στρατό του Ισραήλ αλλά τις πόλεις τα χωριά και τα σπίτια αμάχων. Το ίδιο και σε πολλαπλάσιο βαθμό λόγω βεληνεκές των Ισραηλινών οπλικών συστημάτων ισχύει και για τις πόλεις και τα χωριά των Παλαιστινίων. Η διεθνής κοινότητα, ΟΗΕ- Συμβούλιο Ασφαλείας και Ε.Ε παραμένουν απαθείς δεκάδες χρόνια τώρα επιτρέποντας το αιματοκύλισμα είτε γιατί πωλούν τα οπλικά συστήματα είτε γιατί εξυπηρετούνται ευρύτερα πολιτικοί και γεωστρατηγικοί στόχοι.
Πολιτικοί στόχοι εξυπηρετούνται και από οργανώσεις Παλαιστινίων όπως η Χαμάς αλλά και από Ισραηλινά κόμματα. Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν μάλιστα το τελευταίο αιματοκύλισμα στην προσπάθεια Νεντανιάχου να διατηρηθεί στην εξουσία και από την άλλη πλευρά στην προσπάθεια της Χαμάς να διατηρήσει και να επεκτείνει την επιρροή της στις περιοχές των Παλαιστινίων. Θύματα αυτής της διαμάχης και των πολιτικών σχεδιασμών είναι τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί πολίτες. Στο ερώτημα λοιπόν αν είμαστε με τους Παλαιστίνιους ή τους Ισραηλινούς η απάντηση είναι ότι είμαστε αλληλέγγυοι σε όσους αντιστέκονται στον πόλεμο και υποστηρίζουν την ειρηνική συνύπαρξη. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν στην Αραβοϊσραηλινή διαμάχη δεν υπήρξαν νικητές παρά μόνον ηττημένοι και χιλιάδες θύματα. Ένα από τα τελευταία θύματα είναι ο Ομπάιντα, γνωστός από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ.
Ο 17χρονος Ομπάιντα πυροβολήθηκε στο στήθος από Ισραηλινό στρατιώτη σε διαδήλωση, στη Δυτική Όχθη Νεκρός από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας έπεσε ο 17χρονος Παλαιστίνιος Ομπάιντα Ακράμ Αμπντουραχμάν Τζαουάμπρα, γνωστός παγκοσμίως από το ντοκιμαντέρ «Obaida» της οργάνωσης Defense for Children International-Palestine. Ο Ομπάιντα πυροβολήθηκε στο στήθος από Ισραηλινό στρατιώτη στις 17 Μαΐου, ενώ διαδήλωνε στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού Αλ-Αρούμπ κοντά στην πόλη Χεβρώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Middle East Eye, οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν ασθενοφόρο να παραλάβει τον αιμόφυρτο νεαρό, ο οποίος τελικά μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αυτοκίνητο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε απλώς ο θάνατός του. Σύμφωνα με την μαρτυρία του θείου του Ομπάιντα, Μπιλάλ Τζαουάμπρα, στο ίδιο μέσο ενημέρωσης, δεν δόθηκε η παραμικρή εξήγηση σχετικά με τα αίτια και τον τρόπο θανάτου του. Ο Ομπάιντα, ένα από τα 500-700 περίπου παιδιά που συλλαμβάνονται κάθε χρόνο από τις ισραηλινές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ αφηγήθηκε το πάθος του για τη μαγειρική και τη σκληρή πραγματικότητα της κατοχής. Ο Ομπάιντα είναι ένας από 61 ανήλικους που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την διάρκεια των συμπλοκών ανάμεσα σε Παλαιστίνιους μαχητές και διαδηλωτές με τον ισραηλινό στρατό.

Αφήστε μια απάντηση