Αρχίζει η Λεωφόρος Ελλάδος

Το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην Πάφο…
Έπεσαν υπογραφές στα συμβόλαια για Λεωφόρο Ελλάδος και άλλους τρεις κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης που θα συμπληρώνουν την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου…

Τέσσερις κεντρικοί οδικοί άξονες που διασχίζουν το κέντρο της Πάφου περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της ανάπλασης για την οποία υπογράφηκαν την Τρίτη τα συμβόλαια υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου.
Πρόκειται για το έργο Βελτίωσης των Λεωφόρων Ελλάδος, και τμημάτων της Ευαγόρα Παλληκαρίδη , Νεόφυτου Νικολαΐδη και Γρίβα Διγενή, με την ανάδοχο εταιρεία Cybarco Contracting Lld.
Το έργο θα κοστίσει 8.998.000 πλέον Φ.Π.Α. και η διάρκεια εκτέλεσης του θα είναι 16 μήνες.
Το συνολικό ποσόν που θα δαπανηθεί για το έργο ανέρχεται μαζί με τις απαλλοτριώσεις και το ΦΠΑ σε 16 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το κόστος το κατατάσσει στο μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που έγινε ποτέ στην Πάφο και αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην εικόνα αλλά και την λειτουργία της πόλης.
Από την λεωφόρο Ελλάδος που είναι ο βασικότερος οδικός άξονας και ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης, διέρχονται καθημερινά περίπου 20.000 οχήματα.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Πάφου, είναι πως θα διαχειριστεί το έργο ώστε οι επιπτώσεις να είναι οι ελάχιστες δυνατές.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος οι εργασίες θα εκτελούνται τμηματικά και αναμένεται να ξεκινήσουν από την Λεωφόρο Γρίβα Διγενή και ακολούθως στην Νεοφύτου Νικολαΐδη, στην συνέχεια οι εργασίες θα αρχίσουν στην λεωφόρο Ελλάδος, όπου αρχικά θα γίνει το τμήμα του δρόμου μέχρι το κτήριο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και ακολούθως το τμήμα μέχρι την υπεραγορά Lidl.
Ο κ. Φαίδωνος, διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών. Επιπτώσεις στην λειτουργία των επιχειρήσεων όσων κατοικούν σε οικοδομές που βρίσκονται κατά μήκος όλων των αυτών δρόμων είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν, όμως η διαβεβαίωση που δίνεται από τον Δήμο Πάφου είναι πως θα ληφθούν αυστηρά μέτρα και θα τηρηθούν οι πρόνοιες των συμβολαίων για την δημιουργία προσβάσεων και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Επίσης πριν από την έναρξη εργασιών θα ενημερώνονται έγκαιρα οι επηρεαζόμενοι.

Η διαμόρφωση

Για την ανάπλαση κυρίως της Λεωφόρου Ελλάδος υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τους επηρεαζόμενους, διότι τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν διαχωριστική νησίδα κάτι που όπως εκτιμούσαν θα μείωνε την εμπορικότητα της περιοχής. Λόγω των σφοδρών αντιδράσεων τα σχέδια τελικά τροποποιήθηκαν και αφαιρέθηκε η νησίδα.
Κατά μήκος της λεωφόρου Ελλάδας, θα δημιουργηθούν και στις δύο πλευρές του δρόμου περίπου 300 χώροι στάθμευσης. Ανάλογοι χώροι θα δημιουργηθούν και στους άλλους δρόμους που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό.
Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε δηλώσεις μετά την υπογραφή των συμβολαίων, αναφέρθηκε στην σημασία του έργου που υλοποιείται, τονίζοντας πως ουσιαστικά συμπληρώνεται η ανάπλαση ολόκληρου του ιστορικού κέντρου της πόλης με δρόμους οι οποίοι θα έχουν πεζοδρόμια τα οποία θα δεντροφυτευτούν, σύγχρονο φωτισμό, νησίδες στάθμευσης και απομάκρυνση εναέριων καλωδίων.
Ο κ. Φαίδωνος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα ο νέος σχεδιασμός του έργου και η διαδικασία προκήρυξης και κατακύρωσης των προσφορών.
Υπενθυμίζεται, πως στον διαγωνισμό είχε κατατεθεί μόνον η προσφορά της Cybarco η οποία ήταν κατά 17% υψηλότερη από την προεκτίμηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική διαβούλευση με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα αποφάσισε να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση με τον προσφοροδότη πετυχαίνοντας σημαντική μείωση στο κόστος του έργου, γεγονός που επέτρεπε να κριθεί συμφέρουσα η προσφορά και να κατακυρωθεί το έργο.

Αφήστε μια απάντηση