Σώζεται το διατηρητέο

Ο Υπουργός Μεταφορών συμφώνησε για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων…

Την απόφαση για την ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί της οδού Αθηνάς, στον παραδοσιακό πυρήνα της Πάφου, προκειμένου να στεγαστούν εκεί οι Επαρχιακές Υπηρεσίες του Υπουργείο Εργασίας, επιβεβαίωσε την Τετάρτη,ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.
Το απόγευμα, της ίδιας μέρας, ο κ. Καρούσος συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου του Σταύρο Μιχαήλ, επισκέφθηκε το διατηρητέο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να σχηματίσει πλήρη εικόνα για την προώθηση τού έργου.
Σε δηλώσεις του μετά την επιτόπου επίσκεψη, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως αντικρύζει θετικά την ανακαίνιση του κτιρίου και την αξιοποίηση του από το Κράτος, αφού υπάρχει πολιτική απόφαση και από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για να προχωρήσει το έργο.
Την υλοποίηση του έργου, πρόσθεσε ο κ. Καρούσος, θα αναλάβει ο Δήμος Πάφου ενώ μία από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου θα οριστεί ως ενδιάμεσος φορέας, όπως έγινε με επιτυχία και στην περίπτωση του έργου της ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Κάτω Πάφου, καθώς και του έργου της βελτίωσης της Λεωφόρου Ελλάδος, τα συμβόλαια για την κατασκευή του οποίου υπογράφονται την ερχόμενη εβδομάδα. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Καρούσος ανέφερε πως αντικρίζει θετικά την ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου των κοινωνικών ασφαλίσεων της Πάφου και την αξιοποίηση τους από το Κράτος, αφού υπάρχει πολιτική απόφαση και από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για να προχωρήσει με το έργο.
“Εμείς μαζί με τον Δήμο της Πάφου, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε”, είπε. Επεσήμανε ακόμη πως πολιτική του Υπουργείου Μεταφορών, είναι για να μπορέσει να επισπεύσει τη διαδικασία και την ολοκλήρωση της υλοποίησης των έργων, εκεί όπου μπορούν οι τοπικές αρχές, να αναλαμβάνουν ως αναθέτουσες αρχές εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών να προχωρούν με αυτόν τρόπο.
Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως έτσι έχουν κάνει και με άλλα έργα στον Δήμο Πάφου, τα οποία προχωρούν με επιτυχία, όπως είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, ή ακόμη και με την Λεωφόρο Ελλάδος που το έργο σύντομα προχωρεί με την υπογραφή συμβολαίων.
Είπε ακόμη πως οι Δήμοι που έχουν τις υποδομές, την τεχνογνωσία και την εμπειρία, βοηθούν να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν αρκετά έργα. Επεσήμανε πως έχουν συζητήσει με τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος τον τρόπο που θα προχωρήσουν, προσθέτοντας πως μια από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών θα οριστεί ως ενδιάμεσος φορέας και την εκτέλεση του έργου και την υλοποίηση θα την αναλάβει ο Δήμος Πάφου.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, δήλωσε ότι το διατηρητέο κτίριο, καθώς και τα άδεια οικόπεδα που το περιβάλλουν, αγοράστηκαν το 1993 από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έκτοτε έμειναν αναξιοποίητα. Αποτελούν, είπε, περιουσία στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσθέτοντας πως είναι κρίμα έξι διαφορετικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας να είναι διάσπαρτες μέσα στην πόλη και ο πολίτης να ταλαιπωρείται φεύγοντας από τη μια υπηρεσία και πηγαίνοντας στην άλλη.
Πρόσθεσε ακόμη, πως ήρθε η ώρα οι κρατικές υπηρεσίες να αποκτήσουν σε όλες τις πόλεις και γιατί όχι και στην Πάφο, τα δικά τους γραφεία, αναφέροντας πως ο συγκεκριμένος χώρος των 2.500 τ.μ. προσφέρεται για να συστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας.
Διαβεβαίωσε επίσης πως θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς με σκοπό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο μήνα να υπάρξει εργολάβος, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.
Είπε ακόμη πως “από τη θεωρία θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα στην πράξη για να μπορέσει στα επόμενα ένα με δύο χρόνια το Υπουργείο Εργασίας να διαθέτει τα δικά του γραφεία στην Πάφο και να συστεγάζονται 94 υπάλληλοι που αποτελεί τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που στελεχώνουν τα έξι διαφορετικά τμήματα του Υπουργείου Εργασίας”.
Ο κ. Φαίδωνος ανακοίνωσε πως θα γίνουν τέτοιες διευθετήσεις στον συγκεκριμένο χώρο που ούτε ο κόσμος να ταλαιπωρείται αλλά να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και για το προσωπικό και για τους επισκέπτες των εν λόγω υπηρεσιών. Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει αλλοίωση του χώρου αφού, όπως εξήγησε, αποτελεί όρο απαράβατο ότι ο Δήμος Πάφου εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία με στόχο την ανάδειξη του συγκεκριμένου κτιρίου, τηρώντας όλες τις διαδικασίες ανάδειξης και συντήρησης του διατηρητέου κτιρίου που είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Είπε πως στο πίσω μέρος θα γίνουν σύγχρονες προσθήκες οι οποίες θα σέβονται το κτίριο μέσα από σχετική αρχιτεκτονική μελέτη.
Ο κ. Καρούσος στο πλαίσιο της επίσκεψής του συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο, περιηγήθηκε επίσης σε υπό εκτέλεση έργα του Δήμου.

Αφήστε μια απάντηση