Εκλογικές παραδοξότητες

Του Κώστα Νάνου

Η εκλογική αναμέτρηση της 30ης Μαΐου, αναμένεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τις κοινωνικές και πολιτικές παραδοξότητες στην Κύπρο. Οι εξελίξεις των τελευταίων 5 χρόνων φυσιολογικά σε μια «υγιή» πολιτικά κοινωνία, θα προκαλούσαν εκλογικές ανατροπές. Αντί αυτού, αναμένονται μικρές αυξομειώσεις των κομματικών εκλογικών ποσοστών. Μάλιστα με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο ΔΗΣΥ αναμένεται να διατηρήσει την πρωτιά έστω και με μια μικρή μείωση του εκλογικού του ποσοστού.
Το ΑΚΕΛ επίσης θα παραμείνει στην 2η θέση και το ΔΗΚΟ στην 3η θέση με διαφοροποιήσεις των εκλογικών τους ποσοστών στην περίπτωση του ΑΚΕΛ με ανοδικές τάσεις και στο ΔΗΚΟ με πτωτικές. Το πρώτο παράδοξο είναι πως με τα σκάνδαλα διαφθοράς που είδαν το φως της δημοσιότητας την 10ετή σχεδόν διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ και την πανδημία που μεσολάβησε, θα ανάμενε κανείς ότι το κυβερνών κόμμα θα είχε τουλάχιστον μεγάλο πολιτικό κόστος.
Αντί αυτού, διατηρεί ουσιαστικά τις δυνάμεις του με ελάχιστες απώλειες. Αυτό το επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Το ΑΚΕΛ ως το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης θα ενίσχυε τις δυνάμεις του και θα εκμεταλλεύονταν το πολιτικό κόστος της κυβερνητικής παράταξης.
Αυτή η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος μπορεί να χαρακτηρίζεται παραδοξότητα, όμως θα πρέπει να προβληματίσει πολύ το ΑΚΕΛ για την αδυναμία του να αξιοποιήσει την φθορά του ΔΗΣΥ και να επεκτείνει τα κοινωνικά του ερείσματα.
Επίσης το ΔΗΚΟ δείχνει να αντέχει παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε η διάσπαση του και μόλις πρόσφατα το εγκατέλειψε σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική του ομάδα η οποία συνεργάζεται στις εκλογές με την ΔΗΠΑ. Για την ΕΔΕΚ οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία, αλλά έστω και με απώλειες και δυσκολίες φαίνεται να διατηρεί τον κύριο όγκο των δυνάμεων της.
Τέλος για το Κίνημα Οικολόγων όλα δείχνουν πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα ξεβαλτώσει και μπορεί να αρχίσει να διαδραματίζει ουσιαστικότερο πολιτικό ρόλο ανάλογο με αυτόν που διαδραματίζουν αντίστοιχα κινήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Από τις μετακινήσεις του εκλογικού σώματος στην Κύπρο στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι δύσκολα εγκαταλείπουν την πολιτική τους παράταξη. Αυτή η πολιτική συμπεριφορά τουλάχιστον στις μέρες μας μπορεί να χαρακτηριστεί παράδοξο. Οι ερμηνείες που δίνονται είναι πολλές όμως ο κυριότερες λόγος είναι η επίδραση που έχει το Κυπριακό γενικότερα στην πολιτική ζωή και την διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης. Ουσιαστικά θα μπορούσε χαρακτηριστεί και ως «παγίδευση» της πολιτικής συνείδησης. Παρότι το Κυπριακό βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση συζητείται πολύ λιγότερο από άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Με βάσει όμως τις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις για την εκλογική δύναμη των κομμάτων φαίνεται πως παρότι το Κυπριακό συζητείται λιγότερο έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην τελική απόφαση των ψηφοφόρων για την επιλογή τους. Είναι και αυτό μια παραδοξότητα που ζούμε στην Κύπρο.

Αφήστε μια απάντηση