Πυρ και μανία με Νουρή

Παραπλανητικά τα στοιχεία που επικαλείται ο Υπ. Εσωτερικών για τον Δ. Γεροσκήπου…
Ν. Νουρής: “Να ρωτήσουν τους δημότες της Γεροσκήπου εάν τους βρίσκουν σύμφωνους οι σημερινές χρεώσεις…”
Μιχάλης Παυλίδης: “Επτά επιστολές προς τον Υπουργό Εσωτερικών με οικονομικά στοιχεία για τον δήμο Γεροσκήπου αγνοήθηκαν και έμειναν αναπάντητες…”

Οι προσπάθειες για την μεταρρύθμιση της Τ.Α θα συνεχιστούν και τα σχετικά νομοσχέδια θα εξεταστούν από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές δήλωσε στο Radio Cosmos o Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε αντιφατική την στάση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία όπως είπε ζητούσαν δημοψηφίσματα και όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την διενέργεια του τώρα το απορρίπτουν. Αναφερόμενος στην περίπτωση του Δήμου Γεροσκήπου ο κ. Νουρής τόνισε ότι σε περίπτωση ενοποίησης με τον Δήμο Πάφου τα οφέλη για τους Δημότες της Γεροσκήπου θα είναι πολλαπλά.
Αντίθετα πρόσθεσε το ενδεχόμενο ενοποίησης του με γειτονικές κοινότητες όχι μόνον θα μείωνε το κόστος των υπηρεσιών αλλά θα το αύξανε δραματικά. Σε κάθε περίπτωση συνέχισε ο κ. Νουρής η ενοποίηση με την Πάφο δεν θα άλλαζε σε τίποτε την ξεχωριστή οντότητα της Γεροσκήπου η οποία θα έχει εκπρόσωπο στον νέο Δήμο, αντιδήμαρχο με εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Επίθεση στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για διάσωση του Δήμου Γεροσκήπου εξαπέλυσε και με ανακοίνωση του ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής με αφορμή τις τοποθετήσεις της για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Νουρής επικρίνει την επιτροπή για ακραίες, λανθασμένες, παραπλανητικές και ασαφείς τοποθετήσεις». Στην ανακοίνωση του ο κ. Νουρής χαιρετίζει τη συνεργασία του Δήμου Γεροσκήπου με τον Δήμο Πάφου για κοινά έργα αναφέροντας την περίπτωση του έργου ύψους 7,6 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνουν σύγχρονους σταθμούς λεωφορείων, σταθμούς μετεπιβίβασης, τοποθέτηση 196 έξυπνες στάσεις λεωφορείων αλλά και 30 σύγχρονους χώρους υγιεινής. Σημειώνει ότι για την Κυβέρνηση η μείωση του αριθμού των Δήμων ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά το απαραίτητο μέσο και το όχημα μετάβασης στην εποχή του εκσυγχρονισμού και της μετάβασης σε νέες οντότητες, οικονομικά βιώσιμες και διοικητικά αυτοτελείς. Τονίζει επίσης ότι ο δημότης της Γεροσκήπου για τις υπηρεσίες που του προσφέρονται σήμερα επιβαρύνεται ετησίως με 459 ευρώ ενώ στο ενδεχόμενο συνένωσης με τον Δήμο Πάφου η επιβάρυνση για τις ίδιες ή και ποιοτικότερες υπηρεσίες θα μειωθεί κατά 57% στα 192 ευρώ. Θα ήταν ορθότερο καταλήγει ο κ. Νουρής αντί να διερωτώνται εάν ο Υπουργός Εσωτερικών «έχασε κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας» να ρωτήσουν τους δημότες της Γεροσκήπου εάν τους βρίσκουν σύμφωνους οι χρεώσεις που σήμερα καταβάλουν και εάν διαφωνούν με τις σωστές συνέργειες που αναπτύσσονται με τον όμορο γειτονικό τους Δήμο.

Αντίδραση

Νέες επικρίσεις κατά του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή διατύπωσε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης με αφορμή τοποθετήσεις του για την μεταρρύθμιση και την ένταξη της Γεροσκήπου στον Δήμο Πάφου.
Μιλώντας στο Radio Cosmos o κ. Παυλίδης, κατήγγειλε ότι εδώ και δύο χρόνια ο κ. Νουρής αποφεύγει να συναντηθεί μαζί του.
Ανέφερε μάλιστα πως έχουν σταλεί επτά επιστολές στο Υπουργό Εσωτερικών με οικονομικά στοιχεία για τον δήμο Γεροσκήπου οι οποίες αγνοήθηκαν και έμειναν αναπάντητες. Ο κ. Παυλίδης χαρακτήρισε προσβολή για τον Δήμο Γεροσκήπου την πρόσφατη απάντηση του υπουργού στην ομάδα δημοτών τονίζοντας ότι πολλά από τα στοιχεία που αναφέρει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα . Εδώ και 2 χρόνια είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Παυλίδης κανένας δεν τον έχει πάρει τηλέφωνο για να ρωτήσει τον Δήμο για τις απόψεις του για την μεταρρύθμιση . Επανέλαβε ότι οι μελέτες που έγιναν από ανεξάρτητους οίκους καταδεικνύουν ότι μπορεί να συνενωθεί με τις κοινότητες μέχρι και την Τίμη και τα
Κονιά.

Απάντηση σε Νουρή

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης χαρακτηρίζει παραπλανητικά τα στοιχεία που επικαλείται ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σχετικά με τον Δήμο Γεροσκήπου.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Παυλίδης υποστήριξε ότι η μελέτη για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έλαβε υπόψιν τα πραγματικά στοιχεία και δεδομένα του δήμου του. Ο κ. Παυλίδης υποστήριξε ότι ο δήμος του είναι 10ος στα έσοδα στο σύνολο των 30 δήμων, 8ος στο πρωτογενές πλεόνασμα στο σύνολο των δήμων και το ποσοστό ίδιων εσόδων επί του συνόλου των εσόδων είναι εξαιρετικά ψηλό 79,7%. Διατύπωσε επίσης την θέση ότι παρά το γεγονός ότι είναι τουριστικός δήμος, η μισθολογική του δαπάνη ανέρχεται μόλις στο 34% επί του συνόλου των δαπανών και είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο 41,3% και ότι οι κατά κεφαλήν δαπάνες του ανά κάτοικο υπερβαίνουν τον μέσο όρο, όχι τόσο γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες οικονομίες κλίμακας, αλλά γιατί ο Δήμος έχει αξιοσημείωτες παροχές και υπηρεσίες προς τους δημότες του. Ο Μιχάλης Παυλίδης επανέλαβε την θέση του δήμου του ότι είναι προς όφελος της επαρχίας αλλά και της μεταρρύθμισης ευρύτερα αν δημιουργείτο ο δήμος ανατολικής Πάφου με την συνένωση του δήμου Γεροσκηπου με τις κοινότητες στα ανατολικά του, μέχρι τα Μανδρια, και την συνένωση στο δήμο Πάφου των κοινοτήτων που βρίσκονται στα δυτικά του. Το ύφος της επιστολής του Υπουργού Εσωτερικών προς την ομάδα πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Δήμου Γεροσκηπου είναι απαξιωτικό ανέφερε εκ μέρους της ομάδας ο Νίκος Παλιος . Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού εσωτερικών τόνισε ότι τα όσα υποστηρίζει ο κ Νουρής για την Γεροσκήπου δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αντίδραση της ομάδας πρωτοβουλίας. Ο κ Παλιός χαρακτήρισε ανυπόστατα τα επιχειρήματα που προβάλει ο Υπουργός Εσωτερικών και διερωτήθηκε γιατί απευθύνεται στην Ομάδα Πρωτοβουλίας και όχι στον Δήμο Γεροσκήπου ο οποίος με στοιχεία απέδειξε ότι ο Δήμος είναι βιώσιμος με την ενοποίηση του με τις γειτονικές κοινότητες.

Βολές από Κονιά

Επικρίσεις κατά του Υπουργού Εσωτερικών διατύπωσε και ο κοινοτάρχης Κονιών Κυριάκος Κυριάκου τονίζοντας πως στο σχετικό νομοσχέδιο για τις συνενώσεις προβλέπεται η ένταξη των Κονιών στον Δήμο Πάφου. Αυτό είπε ο κ. Κυριάκου δεν προβλέπεται στην μελέτη που είχε γίνει διότι τα Κονιά είχαν ενταχθεί στο σύμπλεγμα με τις κοινότητες Άρμου, Μαραθούντας, Επισκοπής και Αγίας Μαρινούδας. Τα Κονιά κατάληξε ο κ. Κυριάκου είχαν εκφράσει την επιθυμία να συνενωθούν με τον Δήμο Γεροσκήπου και όχι με τον Δήμο Πάφου.

Αφήστε μια απάντηση