Πληρώνουμε την επιπολαιότητα!

Του Κώστα Νάνου

Βρισκόμαστε στο δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη και η επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται, ναρκοθετώντας γενικότερα την επαναδραστηριοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωση δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών.
Ο τουριστικός τομέας επηρεάζει καθοριστικά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Όσο καθυστερεί η τουριστική κίνηση τόσο αυξάνεται η επίπτωση της πανδημίας γενικότερα στην οικονομία.
Υποτίθεται ότι από την 1η Απριλίου η Κύπρος δέχεται τουρισμό πλην όμως με τα επιδημιολογική δεδομένα που επικρατούν στη χώρα μας δεν μπορούν να έρθουν τουρίστες, διότι όταν επιστρέψουν θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης λοιπόν είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την αύξηση των εμβολιασμών και τα περιοριστικά μέτρα. Οι εμβολιασμοί δυστυχώς καθυστερούν και τώρα η κατάσταση περιπλέκεται λόγω των εξελίξεων με το εμβόλιο της Astrazeneca στο οποίο η Κύπρος είχε ποντάρει.
Η κυβέρνηση επέλεξε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό το εμβόλιο λόγω του χαμηλότερου κόστους. Επιπλέον δεν κινήθηκε προς άλλες κατευθύνσεις για να εξασφαλίσει και από άλλες πηγές εγκεκριμένα εμβόλια όπως έκανε για παράδειγμα η Μάλτα. Τώρα δυστυχώς ελπίζουμε πως το ποσοστό εμβολιασμών που απαιτείται για να ελεγχθεί η πανδημία στη χώρα μας θα καλυφθεί ελπίζουμε μέχρι τέλος Μαΐου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο δεύτερος πυλώνας ελέγχου της πανδημίας είναι τα περιοριστικά μέτρα. Δυστυχώς και σε αυτό τον τομέα παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα και επιπολαιότητες, οι οποίες μπορεί στο τέλος να στοιχίσουν πολύ ακριβά. Τα πρωτόκολλα που ισχύουν για επαναλειτουργία κέντρων αναψυχής – εστιατορίων και πολυκαταστημάτων σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται. Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται αδυναμία να ελεγχθούν αποτελεσματικά όλοι αυτοί οι χώροι.
Πακγύπρια σε 40 με 50 κέντρα αναψυχής επικρατεί τα Σαββατοκύριακα το αδιαχώρητο και ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται κανένα περιοριστικό μέτρο. Τα εξώδικα της Αστυνομίας δεν επιλύουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα η κατάσταση που επικρατούσε το βράδυ της Παρασκευής και το Σαββάτου στην Πάφο είναι ενδεικτική. Σε πέντε κέντρα αναψυχής, συνωστίζονταν εκατοντάδες νεαροί χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο αυτοπροστασίας.
Αυτή όμως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και οι κυβερνώντες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στον Μάιο με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα, διότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθεί αυτή η καλοκαιρινή σεζόν.
Απαιτείται λοιπόν άμεσα η λήψη αποτελεσματικών μέτρων ώστε να ελεγχθεί η πανδημία και να πέσουν τα ποσοστά θετικότητας σε επίπεδα που να μπορεί η Κύπρος να χαρακτηριστεί ασφαλής προορισμός και να καταταχθεί στις πράσινες ζώνες. Διαφορετικά θα κλαίμε επί ερειπίων.

Αφήστε μια απάντηση