Έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Πάφο

Παραδίδεται και η μονάδα αφαλάτωσης

Αναπτυξιακά έργα που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Πάφο παρουσίασε την Πέμπτη στο πλαίσιο περιοδείας του στην Πάφο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.
Σύμφωνα με τον κ. Καδή, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν ολοκληρωθεί στην Πάφο συνολικά 94 έργα, κόστους 123 εκ. ευρώ. Υπό κατασκευή ή προγραμματίστηκε η υλοποίηση άλλων 46 έργων, συνολικού κόστους άλλων 217 εκ.
Όσον αφορά τα έργα στην Πάφο, ο κ. Καδής είπε ότι από τα 94 έργα, τα 27 έργα, κόστους 62 εκ. αφορούν Δήμους, 57 έργα κόστους 33 εκ. Κοινότητες και άλλα 10 έργα κόστους 28 εκ. είναι έργα κοινής ωφελείας.
«Αυτό καθιστά ικανή και την οικονομία μας να αρχίσει με γρήγορα βήματα να βρίσκει τον ρυθμό της, να περνάμε στη φάση της ανάκαμψης, να βγαίνουμε ξανά νικητές από μία πολύ δύσκολη περίοδο», συμπλήρωσε.
Η περιοδείας του κ. Καδή στην Πάφο ξεκίνησε από την μονάδα αφαλάτωσης η οποία ολοκληρώθηκε και αναμένεται να παραδοθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Με αυτή την μονάδα όπως ανέφερε, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την απεξάρτηση της ύδρευσης των αστικών κέντρων από τις καιρικές συνθήκες και το ποσοστό της βροχόπτωσης.
Η μονάδα αφαλάτωσης είναι δυναμικότητας 15.000 κμν και συνολικά θα συνεισφέρει στο υδατικό ισοζύγιο 5 εκατομμύρια κμν ετησίως.
Σε δηλώσεις του ανέφερε πως η μονάδα αφαλάτωσης Πάφου αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για ενίσχυση της υδατοπρομήθειας από μη συμβατικές πηγές, σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Είναι, συμπλήρωσε, ένα υδατικό έργο ύψιστης σημασίας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Επαρχία Πάφου, ενταγμένο στη μεγάλη στρατηγική αναβάθμισης των αναπτυξιακών υποδομών της Κύπρου. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μονάδες, θα καλύπτεται μέχρι και το 80% των αναγκών σε πόσιμο νερό των μεγάλων αστικών και τουριστικών περιοχών της Κύπρου, ικανοποιώντας σε πολύ σημαντικό βαθμό και τις αυξημένες οικιακές, επιχειρηματικές, τουριστικές και αγροτικές ανάγκες τους, ανέφερε.
Το έργο υλοποιείται, από την εταιρία Caramondani Desalination Plants, με τη μέθοδο της ιδιωτικής χρηματοδότησης, και καλύπτει την κατασκευή του έργου εντός 18 μηνών και τη λειτουργία του για 25 χρόνια.
Στις συναντήσεις του με ομάδες παραγωγών στην Πάφο την Πόλη Χρυσοχούς και την Λαόνα ο κ. Καδή ενημέρωσε τους επαγγελματίες αγρότες και για δύο νέα μέτρα για περαιτέρω στήριξή τους” αναφέροντας πως πρόκειται για το Μέτρο του Πράσινου Τρυγητού που θα στηρίξει τους αμπελουργούς, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 1,7 εκ. καθώς και το μέτρο στήριξης των καλλιεργητών φυλλοβόλων δέντρων χαμηλού υψομέτρου, με προϋπολογισμό ύψους 400.000 ευρώ.

Πράσινα Σημεία

Είκοσι δύο «πράσινα σημεία» λειτουργούν αυτή την στιγμή στην Κύπρο, εκ των οποίων τα πέντε στην Επαρχία Πάφου και μια κινητή μονάδα, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως στόχος του Υπουργείου του είναι να δημιουργηθούν άλλα δεκατέσσερα «πράσινα σημεία» (μεγάλες υποδομές) την αμέσως επόμενη περίοδο, αλλά και δεκάδες άλλα μικρότερα στην ύπαιθρο. Αυτό που φάνηκε από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είπε ο κ. Καδής είναι ότι “χρειάζεται αποκέντρωση και να πάμε κοντά στο πολίτη”, σημειώνοντας πως όσο πιο κοντά είσαι στον πολίτη και πιο εύκολη κάνεις τη ζωή του, τόσο πιο αποτελεσματικά γίνεται η συλλογή και διαλογή, αλλά και μειώνεται αυτό που παρατηρείται στην κυπριακή ύπαιθρο, δηλαδή η παράνομη απόρριψη σε διάφορα σημεία. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως στόχος, του Υπουργείου που προΐσταται, είναι να μεταβούν σε κάθε κοινότητα, να δημιουργήσουν μια πράσινη γωνιά, η οποία θα διασυνδεθεί με έναν τρόπο μεταφοράς αυτών των απορριμμάτων σε αδειοδοτημένες μονάδες για την περαιτέρω διαχείριση, όπως είπε.

Αυξήθηκαν οι φώκιες

Με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας έχει σημειώσει την μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε ποτέ στην Κύπρο, φτάνοντας τις 19 φώκιες, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής. Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πάφο, ο κ. Καδής ρωτήθηκε για τα μέτρα στις θαλασσινές σπηλιές, για προστασία της φώκιας και απάντησε πως «τα μέτρα υλοποιούνται». Με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, συνέχισε, «ο πληθυσμός της φώκιας που ζει στην Κύπρο, έχει σημειώσει την μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε ποτέ». Αναφέρθηκε σε 19 φώκιες, σημειώνοντας πως είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κύπρο. Στην βάση, συνέχισε, των εισηγήσεων ειδικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο ειδικά για να μελετήσουν τους τρόπους διατήρησης του συγκεκριμένου απειλούμενου είδους, έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα και έχει γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Πρόσθεσε πως τα μέτρα αυτά υλοποιούνται με μεγάλη συνέπεια, λέγοντας πως εφαρμόζουν ό,τι ακριβώς τους έχουν εισηγηθεί. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η αυξητική τάση του εμβληματικού αυτού είδους σε επίπεδο πληθυσμού θα συνεχιστεί.

Αφήστε μια απάντηση