Υποδομές και επενδύσεις υγείας στην Πάφο

Έπεσαν υπογραφές για την μονάδα αιμοκάθαρσης

Με δύο σημαντικά έργα υποδομής ενισχύεται ο δημόσιος τομέας της υγείας στην Πάφο. Πρόκειται για την νέα μονάδα αιμοκάθαρσης για την οποία υπογράφηκαν την Τετάρτη τα συμβόλαια και το Κέντρο Υγείας Χατζηλαμπρή που ανεγείρεται στην Γεροσκήπου.
Με την ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων θα βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η λειτουργικότητα του Νοσοκομείου Πάφου και θα αναβαθμιστεί το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογράφηκε η Σύμβαση Ανάθεσης του Έργου για την ανέγερση του νέου κτηρίου της Μονάδας Αιμοκάθαρσης η οποία ανέρχεται στο ποσό των 4.737.000 πλέον ΦΠΑ. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα έχει την ευθύνη του συντονισμού του Έργου και η παρακολούθησή του θα γίνεται από λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Ελέγχου, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Τη δαπάνη του Έργου θα επωμιστεί ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Σύμφωνα με τη Σύμβαση, ο Εργολάβος θα μελετήσει και θα ολοκληρώσει τις κατασκευαστικές εργασίες εντός 18 μηνών, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα έχει την ευθύνη για τη Συντήρηση του Έργου για περίοδο 12 ετών. Το νέο κτήριο θα ανεγερθεί ανατολικά του υφιστάμενου Νοσοκομείου Πάφου, θα είναι ανεξάρτητο μεν, αλλά θα συνδέεται με το υφιστάμενο κτήριο. Θα αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους, με συνολικό εμβαδόν 2.100 τετραγωνικά μέτρα περίπου, και θα φιλοξενεί μια σύγχρονη λειτουργική Μονάδα Αιμοκάθαρσης, με υψηλές αισθητικές και ποιοτικές απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των ασθενών, που θα νοσηλεύονται και του προσωπικού, που θα απασχολείται σε αυτό. Το επίκεντρο του σχεδιασμού της νέας Μονάδας θα είναι η παροχή προς τους ασθενείς, ψηλής ποιότητας νοσηλεία, σε ένα σύγχρονο και άρτια μελετημένο από όλες τις απόψεις, περιβάλλον. Στο ισόγειο του κτηρίου θα δημιουργηθεί άνετος χώρος υποδοχής και εγγραφής των ασθενών, εξεταστήρια/ιατρεία, τέσσερις σταθμοί αιμοκάθαρσης βραχείας νοσηλείας, δύο σταθμοί αιμοκάθαρσης ατόμων με μολυσματικές ασθένειες (Yellow Unit) με ξεχωριστή διακριτική είσοδο, τα αποδυτήρια του προσωπικού και βοηθητικοί χώροι. Στον πρώτο όροφο θα δημιουργηθούν 25 σταθμοί νοσηλείας, τα αποδυτήρια και καθιστικό για τους ασθενείς και βοηθητικοί χώροι, ενώ στον δεύτερο όροφο θα δημιουργηθεί δωμάτιο ανάπαυσης του εφημερεύοντος ιατρού και άλλοι χώροι.

Κέντρο Υγείας Γεροσκήπου

Εν τω μεταξύ στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες ανέγερσης του Ιατρικού κέντρου Γεροσκήπου. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μιχάλη Παυλίδη σε 3 περίπου μήνες αναμένεται να παραδοθεί στον ΟΚΥπΥ το κατασκευαστικό μέρος και ευχήθηκε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από πλευράς οργανισμού για την έναρξη λειτουργίας του κέντρου. Ήδη είπε ο κ Παυλίδης γίνονται προσπάθειες για την επίπλωση ενώ την ερχομένη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του ΟΚΥπΥ για συζήτηση όλων των θεμάτων που θα αφορούν τη λειτουργία του ιατρικού κέντρου .Το κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία ο δήμος Γεροσκηπου εισέφερε το 1/5 . Το Ιατρικό Κέντρο,-που βρίσκεται παρά τον κυκλικό κόμβο Κολώνης – θα φέρει την ονομασία «Χριστόφορος Νεοφύτου Χατζηλαμπρής» σε ένδειξη εκτίμησης προς τον δωρητή του ακινήτου.

Αφήστε μια απάντηση