Πέρασε ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ-Αντιδράσεις για το «El Diablo» στη Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής με 38 ψήφους υπέρ, 5 ψήφους εναντίον και 1 αποχή ψήφισε σε νόμο τον  Προϋπολογισμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) για το έτος 2021.

Προηγουμένως η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε, με μία μόνο ψήφο υπέρ, τροπολογία του ΕΛΑΜ για αποκοπή των κονδυλίων που αφορούν τις παραγωγές προγραμμάτων για τους Τ/κ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το οικονομικό έτος 2021 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €35.613.704 και συνολικά έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από κρατική χορηγία (€34.013.704) και από άλλες δραστηριότητες (€1.600.000).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΡΙΚ για το έτος 2021 αφορούν δαπάνες για το μόνιμο προσωπικό (€22.710.904), γενικά έξοδα και υπηρεσίες (€1.728.8011), έξοδα προγραμμάτων (€7.560.939), συντήρηση και λειτουργία μηχανημάτων και άλλων εγκαταστάσεων (€1.876.060), κεφαλαιουχικές δαπάνες (€1.497.000) και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€240.000).

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, παρατήρησε ότι  η Επιτροπή  Οικονομικών εξέτασε με διαδικασία εξπρές τον Προϋπολογισμό του Ιδρύματος καθώς αυτός κατατέθηκε «στο και πέντε».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά παρατήρησε ότι όλοι θα θέλαμε πολύ περισσότερα από το ΡΙΚ. Πρόσθεσε ότι οι ημικρατικοί Οργανισμοί έχουν αυτονομία μέσα από τα Διοικητικά τους Συμβούλια. Υπενθύμισε ότι πριν δύο χρόνια ο ΔΗΣΥ καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ προκειμένου να λυθεί το θέμα με τους έκτακτους υπαλλήλους. Εξέφρασε την άποψη ότι το ΡΙΚ πρέπει να αποσυρθεί από τις εμπορικές δραστηριότητες για να επικεντρωθεί στο έργο του και ας λαμβάνει αυξημένη χορηγία. Είπε επίσης ότι τροχιοδρομήθηκαν λύσεις για προβλήματα. Ακόμα ανέφερε ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ έκαναν πρόταση νόμου για τους αορίστου. Δήλωσε επίσης την επιθυμία του κόμματός του να εξεταστεί το συντομότερο η πρόταση νόμου που κατέθεσε για τη ρύθμιση του καθεστώτος των αορίστου χρόνου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στην τροπολογία του  ΕΛΑΜ, είπε πως βάσει του συντάγματος από το ΡΙΚ μεταδίδονται προγράμματα και για τις δύο κοινότητες. Εξέφρασε την άποψη ότι «έπρεπε να επιμένουμε για περισσότερα τ/κ προγράμματα, για να απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι σφετεριζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία».  Είπε επίσης ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση λαμβάνει κρατική χορηγία επειδή έχει υποχρέωση να επιτελεί συγκεκριμένη αποστολή και εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία στο οργανόγραμμα.

Διευκρίνισε πως δεν είναι η τέλεια λύση σε μια δύσκολη υπόθεση, αλλά ανέφερε, δεν μπορεί να πάει παρακάτω το θέμα με το οργανόγραμμα καθώς άπτεται ζητημάτων που «τρώνε τα σωθικά του ΡΙΚ».  Σημείωσε επίσης τη δέσμευση του ΔΣ του ΡΙΚ για διάλογο σε ό,τι αφορά την αντικειμενική παρουσίαση κυβερνητικών θέσεων και κομμάτων. Είπε τέλος ότι το ΑΚΕΛ υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε αν η συμφωνία για τους έκτακτους, που συνομολογήθηκε για το ΡΙΚ θα εφαρμοστεί και για τους υπαλλήλους των υπολοίπων ημικρατικών οργανισμών.

Η κ. Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε ποιος άλλος τηλεοπτικός σταθμός  λειτουργεί με δαπάνες 35,5 εκ. ευρώ προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ δεν ψηφίζει τον Προϋπολογισμό. Αναφέρθηκε σε μελέτη για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του ΡΙΚ, που μένει στα συρτάρια και είπε ότι προβληματίζει η ρύθμιση για τους αορίστου που συμφωνήθηκε μεταξύ ΔΣ και συντεχνιών. Εξέφρασε την άποψη ότι άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου.  Ανέφερε ότι εγείρονται μεγάλα ερωτηματικά για το γεγονός ότι γίνονται προσλήψεις με προφορική συνέντευξη και ότι γενικότερα διαπιστώνεται κακοδιαχείριση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας εξέφρασε την άποψη ότι το ΡΙΚ κατέστη φέουδο κάποιων, στην οποία εφαρμόζεται εργοδότηση δύο ταχυτήτων και ότι την ώρα που κάποιοι βάζουν πλάτες, κάποιοι άλλοι λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος. Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή της Κύπρου στο διαγωνισμό Eurovision, προσθέτοντας ότι «εξυμνούμε το διάβολο» με τραγούδι. «Φτάσαμε στα έσχατα των καιρών», συνέχισε αναφέροντας ότι «διαμαρτυρόμαστε ότι χάσαμε τον προσανατολισμό και φθάσαμε στα έσχατα των καιρών».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθιού  αφού εξέφρασε την άποψη ότι το ΡΙΚ δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να είναι, είπε πως πρέπει να πρυτανεύσει το γεγονός ότι είναι ένας οργανισμός που προβλέπεται στο Σύνταγμα. Ανέφερε ότι η τροπολογία ΕΛΑΜ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ ψηφίζει τον προϋπολογισμό για να δοθεί χρόνος ώστε να γίνουν βελτιώσεις.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης εξέφρασε κάθετη διαφωνία για το τραγούδι με το οποίο θα εκπροσωπηθεί η Κύπρος στην Eurovision. Είπε επίσης ότι κάποιοι είναι υποκριτές, δοθέντος ότι οι Τ/κ απολαμβάνουν υπερ- προνόμια, όπως η δωρεάν εκπαίδευση σε ιδιωτικά σχολεία και έχουν, ελαφρύνσεις σε πολλούς τομείς.  Είπε τέλος ότι δεν θα επηρεαστεί η διεθνής κοινή γνώμη από μία τροπολογία.

Εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Άγγελος Βότσης είπε ότι η Συνεργασία καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση