Μαζικές αγωγές για πισίνες

Πάνω από εβδομήντα αγωγές που αφορούν παράνομες κολυμβητικές δεξαμενές έχει κινήσει ο Δήμος Πάφου…
Χαμός με τη νομοθεσία που καλύπτει το θέμα με την Βουλή να συζητά εδώ και μια δεκαετία χωρίς να ξεκαθαρίζει το σκηνικό…

Το θέμα της νομιμότητας των κολυμβητικών δεξαμενών στην Κύπρο έχει μεγάλη ιστορία.
Στην Πάφο το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ λόγω των πολλών ξενοδοχείων αλλά και άλλων οικιστικών αναπτύξεων, οι πισίνες τω οποίων θεωρούνται δημόσιες και απαιτείται η πρόσληψη ναυαγοσώστη για τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Δήμος Πάφου έχει κινήσει εδώ και δύο περίπου χρόνια 77 αγωγές, για παράνομες κολυμβητικές δεξαμενές, με τις επτά από αυτές να αφορούν μάλιστα ξενοδοχεία, ενώ υπολογίζεται ότι στο δήμο λειτουργούν πάνω από διακόσιες κολυμβητικές δεξαμενές με περίπου τριάντα από αυτές να διαθέτουν πιστοποιητικά τελικής έγκρισης.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές θεωρούνται οι πισίνες έστω και αν πρόκειται για μια ανάπτυξη με μερικά σπίτια ή διαμερίσματα με κοινή πισίνα.
Είναι ανεπίτρεπτο τόνισε ο κ. Φαίδωνος, να μην εφαρμόζεται, ή να μην υπάρχει επαρκής νομοθεσία, ειδικά σε περιπτώσεις ξενοδοχείων ή μεγάλων αναπτύξεων με δεκάδες μονάδες. Ταυτόχρονα όμως είναι άδικο σε περιπτώσεις μικρού αριθμού οικιστικών μονάδων που διαθέτουν κοινή πισίνα να απαιτείτε η πρόσληψη ναυαγοσώστη.
Θα μπορούσε σε αυτές τις περιπτώσεις να προβλέπονται άλλα μέτρα, τα οποία θα παρέχουν ασφάλεια.

Προβλήματα

Όλο αυτό το αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο και προβλήματα ιδιαίτερα στους ντιβέλοπερς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίζουν ακόμα και νομικά μέτρα και ακυρώσεις συμβολαίων, από πελάτες τους οι οποίοι έχουν αγοράσει κατοικίες ή διαμερίσματα και διαπιστώνουν ότι οι κολυμβητικές τους δεξαμενές δεν διαθέτουν άδειες.

ΕΒΕ Πάφου

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου με ανακοίνωση του που εξέδωσε χτες, εκφράζει την εντονότατη απαρέσκεια του σε σχέση με το χρονίζων πρόβλημα των κολυμβητικών δεξαμενών, το οποίο αναδεικνύεται και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους επηρεαζόμενους με την ενέργεια του Δήμου Πάφου να διώξει ποινικά τους ιδιοκτήτες, διαχειριστές και Επιχειρηματίες Ανάπτυξης Γης.
Επισημαίνεται η διαχρονική ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και της Βουλής γιατί από το 2004 έχουν αποτύχει να προωθήσουν προς ψήφιση ένα νόμο που να ρυθμίζει την κατασκευή, λειτουργία και χρήση των ιδιωτικών / κοινόχρηστων κολυμβητικών δεξαμενών.
Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την ψήφιση των εναρμονιστικών νομοσχεδίων κατά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., όπου στην απουσία νόμου που να ρυθμίζει τη λειτουργία των ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών, οι τότε αρμόδιοι να χειριστούν το θέμα, τις ενέταξαν στο νόμο περί δημοσίων κολυμβητικών δεξαμενών. Σαν αποτέλεσμα αυτή την στιγμή υπάρχει σε ισχύ ένας προβληματικός νόμος ο οποίος πρακτικά παραμένει για χρόνια ανεφάρμοστος και οι πολίτες εκτεθειμένοι ως παρανομούντες.
Καλούμε τον Υπουργείο Εσωτερικών και την Βουλή να επέμβουν άμεσα και με την μορφή του κατεπείγοντος να ψηφιστεί ο τροποποιητικός νόμος που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής πριν από το κλείσιμο της εν΄ όψη των επερχόμενων Βουλευτικών Εκλογών.

10 χρόνια

Την ίδια στιγμή πάντως, για περισσότερο από 10 χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους πασκίζουν να ετοιμάσουν νέο νομοθετικό πλαίσιο που να αντιμετωπίζει τις σοβαρές και πολλές στρεβλώσεις και κατ’ επέκταση τις παρασπονδίες που παρατηρούνται με τις δημόσιες πισίνες. Στρεβλώσεις στην κείμενη νομοθεσία που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και που στο παρελθόν στάθηκαν η αιτία να θρηνήσουμε θύματα, και μάλιστα μικρά παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό. Για παράδειγμα, η υφιστάμενη νομοθεσία δεν υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των δημόσιων πισίνων, εσωτερικών και εξωτερικών, όπως για παράδειγμα των τουριστικών καταλυμάτων αλλά και των ιδιωτικών πισίνων, να τοποθετούν κιγκλιδώματα γύρω από τις πισίνες ή να τις καλύπτουν με προστατευτικό κάλυμμα, εμποδίζοντας έτσι την είσοδο σ’ αυτές σε ώρες μη λειτουργίας.
Αυτή, η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία που παρατηρείται και που θέτει ευθέως σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία προκάλεσε την αντίδραση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, που με επιστολή της, ζήτησε την τάχιστη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες πισίνες. Σε υπόμνημα, ωστόσο, που κατέθεσε παλαιότερα στη Βουλή, η Υγειονομική Υπηρεσία αφήνει σαφώς εκτεθειμένο το Υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για αναπάντητες επιστολές και για φακέλους που χάθηκαν.

Πολλές οι στρεβλώσεις

Η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές εκκρεμεί για περίοδο πέραν των 10 ετών. Όπως γνωρίζουμε, το ζήτημα αυτό βρίσκεται ενώπιον του υπουργείου, χωρίς, ωστόσο, να παρατηρείται η οποιαδήποτε εξέλιξη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Να υπενθυμίσουμε ότι η εν ισχύ νομοθεσία για τις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές χρονολογείται από το 1992 και από το 1996 οι σχετικοί κανονισμοί. Στην αναχρονιστική νομοθεσία αυτή περιέχονται πολλές στρεβλώσεις, οι οποίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο στους λειτουργούς που καλούνται να την εφαρμόσουν, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες της Δημοκρατίας.

Επτά στις 10 παράνομες

Για τη χρήση και λειτουργία δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας από την αρμόδια αρχή, δήμο ή κοινοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο του 2018 από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, 809 δημόσιες πισίνες, ή ποσοστό 70%, λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια καθότι δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στους σχετικούς νόμους και κανονισμούς. Πρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι για 16 δημόσιες πισίνες εκδόθηκε παράνομα η άδεια λειτουργίας χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, που άπτεται της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και υπέδειξε ότι σύμφωνα με γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, ημερ. 5/3/2007, προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Υγείας, η λειτουργία κολυμβητικής δεξαμενής χωρίς την απαιτούμενη άδεια συνιστά ποινικό αδίκημα.

Αφήστε μια απάντηση