Επαγγελματίες ανευθυνότητας

Του Κώστα Νάνου

Είναι παράδοξο και συνάμα εξοργιστικό οι άνθρωποι που θα έπρεπε με το παράδειγμα τους να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν για τον covid και να διαλύσουν όλη αυτή την σύγχυση που προκλήθηκε για τα δήθεν επικίνδυνα εμβόλια να είναι οι ίδιοι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αρνητές των εμβολίων. Μόνο το 50% των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια έχουν εμβολιαστεί κατά του covid παραδέχθηκε στο Radio Cosmos o εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου. Ανέφερε επίσης, ότι το προσωπικό που επιλέγεται για να στελεχώσει τα διάφορα τμήματα δεν αξιολογείται με κριτήριο αν έχει εμβολιαστεί. Μπορεί όπως είπε κάποιοι από τους γιατρούς ή τους νοσηλευτές που στελεχώνουν την μονάδα νοσηλείας ασθενών με covid στο Νοσοκομείο Πάφου να μην είναι εμβολιασμένοι. Διευκρίνισε επίσης, ότι ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που έχει εμβολιαστεί είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των νοσηλευτών και του υπολοίπου προσωπικού των νοσηλευτηρίων.
Προτεραιότητα του ΟΚΥπΥ επανέλαβε ο κ. Χαριλάου, είναι ο εμβολιασμός κατά του covid για όλους τους επαγγελματίες υγείας. Ο εμβολιασμός τόνισε σώζει ζωές και μειώνει τις νοσηλείες.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ όταν ρωτήθηκε ανέφερε ότι οι 3 νοσηλευτές που εντοπίστηκαν με κορωνοϊό στο Μακάριο νοσοκομείο δεν είχαν εμβολιαστεί παρόλο που εργάζονταν στη μονάδα εντατικής νεογνών. Αυτές οι παραδοχές από τον ΟΚΥπΥ είναι πραγματικά απίστευτες και θα έπρεπε να απασχολήσουν πολύ σοβαρά το Υπουργείο Υγείας, την κυβέρνηση, την Βουλή και όλα τα κόμματα. Δύο εκδοχές υπάρχουν γι’ αυτά τα ποσοστά των επαγγελματιών υγείας. Είτε το επίπεδο κατανόησης και γνώσεων τους είναι πολύ χαμηλό, είτε το επίπεδο ανευθυνότητα τους είναι ασύλληπτο.
Ότι και αν συμβαίνει πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την πολιτεία στο σύνολο της. Εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κανείς αν θα έπρεπε όλοι αυτοί να εργάζονται σε τόσο ευαίσθητα σημεία και να εξαρτάται από τέτοιους επαγγελματίες η ζωή ασθενών. Με αφορμή αυτά που διαδραματίζονται με τους επαγγελματίες υγείας το παράδειγμα Ιταλών συναδέλφων τους είναι διδακτικό.
Ιταλίδα δικαστής της πόλης Μπελούνο, στην περιοχή Βένετο, αποφάσισε τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού που αρνούνται να εμβολιαστούν, δεν δικαιούνται να συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό τους. Η εν λόγω δικαστής, ασχολήθηκε με το όλο θέμα μετά από προσφυγή έντεκα πολιτών (πρόκειται για τρεις νοσηλευτές και οκτώ μέλη του βοηθητικού προσωπικού), οι οποίοι εργάζονται σε δυο οίκους ευγηρίας της περιοχής του Μπελούνο.
Μετά την άρνησή τους να εμβολιασθούν, τέθηκαν σε υποχρεωτική άδεια από τους εργοδότες τους. Αμέσως μετά, γιατρός του ιταλικού δημοσίου έκρινε ότι είναι «ακατάλληλοι προς εργασία», λόγω της αρνητικής τους στάσης προς το εμβόλιο κατά της covid 19 και των συνεπειών που αυτή μπορεί να έχει σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Μετά από προσφυγή των έντεκα «αρνητών» στην ιταλική δικαιοσύνη (στην οποία επικαλούνταν το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής των πολιτών), η αρμόδια δικαστής αποφάνθηκε ότι δεν υφίστανται βάσιμες αιτίες για άρνηση του εμβολίου, από την στιγμή που «είναι ευρέως γνωστή η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων σκευασμάτων επί των αρνητικών επιπτώσεων της νόσου, όπως αποδεικνύεται και από την δραστική μείωση των θανάτων στις κατηγορίες πολιτών που μπόρεσαν να εμβολιαστούν».
Στην Κύπρο λοιπόν τι σκοπεύει να πράξει ο ΟΚΥπΥ;

Αφήστε μια απάντηση