Δεν πετύχαμε…

Του Γιώργου Σαξατέ

Όταν μια χώρα με πληθυσμό 875.900 με βάση την απογραφή του 2018, δεν μπορεί να περιορίσει την διασπορά του κορωνοϊού την ώρα που το γειτονικό μας Ισραήλ με πολλαπλάσιο πληθυσμό έχει επιστρέψει στην κανονικότητα τότε δεν μπορεί, ούτε να πανηγυρίζει, ούτε και να υποστηρίζει ότι χειρίστηκε με σοβαρότητα το πρόβλημα της πανδημίας.
Είναι αλήθεια ότι ως κράτος ποτέ δεν είχαμε μια καθαρά δική μας πολιτική σε κανένα απολύτως θέμα, από τα πιο δύσκολα, (κυπριακό) μέχρι τα πιο εύκολα.
Παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάμπολλά, στα οποία αντί να καθίσουμε με σοβαρότητα και μελέτη να χαράξουμε και να σχεδιάσουμε την δική μας πολιτική με στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου, απλά αντιγράφουμε άλλες χώρες της Ευρώπης συνήθως, στις οποίες οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από τον τόπο μας.
Μέσα σε όλα αυτά είναι βεβαίως και το πρόβλημα της πανδημίας στο οποίο ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της ΕΕ, χωρίς να αναλάβουμε έστω μια μικρή πρωτοβουλία τουλάχιστον στο θέμα των εμβολιασμών.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν πόσο δύσκολο ήταν και είναι ακόμα, να εξασφαλίσουμε, ικανοποιητικό αριθμό εμβολίων ώστε να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Αναρωτιόμαστε ακόμα πόσο δύσκολο είναι να επιτηρούνται τα μέτρα που λαμβάνονται, και να μην γίνονται παρανομίες που οδηγούν στην διαμορφωθείσα εικόνα που επικρατεί σήμερα στην μικρή μας Κύπρο, με εκατοντάδες κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά.
Ε, όχι κύριε Πρόεδρε και κ.κ. Υπουργοί, δεν διαχειριζόμαστε επιτυχώς την κρίση. Απλά τα έχουμε κάνει μαντάρα και δεν το γνωρίζετε. Δεν το βλέπετε ή το βλέπετε και κάνετε πως δεν το βλέπετε.
Δεν γίνεται οι επιδημιολόγοι να ισχυρίζονται ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν είναι αυτά που σας πρότεινα και εσείς να μας λέτε ότι οι αποφάσεις παίρνονται με βάσει τις προτάσεις τους.
Δεν γίνεται να βλέπετε το πρόβλημα και να αρνείστε να πάρετε γενναίες αποφάσεις, όταν τα κρούσματα στην Λεμεσό είναι πολύ περισσότερα από όταν την είχατε κλείσει μαζί με την Πάφο που είχε πολύ λιγότερα κρούσματα.
Μαζί μπορούμε κύριε Πρόεδρε αλλά εσείς φαίνεται ότι δεν είστε μαζί μας…

Αφήστε μια απάντηση