Κέρδισε αγωγή για τον Κήπο η Μητρόπολη Πάφου

Ο Δήμος Πάφου καλείται να καταβάλει αποζημίωση 7,7 εκατομμυρίων ευρώ…

Δικαστική απόφαση για τον Δημόσιο Κήπο εκδόθηκε την Πέμπτη, με την οποία καλείται ο Δήμος Πάφου, να καταβάλλει αποζημίωση 7,7 εκατομμυρίων ευρώ στην Μητρόπολη για μείωση της αξίας του ακινήτου.
Στις 8 Ιουνίου 2010, η Ιερά Μητρόπολη Πάφου καταχώρισε αγωγή εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Δήμου Πάφου και του Υπουργικού Συμβουλίου, αξιώνοντας αποζημιώσεις €26.125.000 πλέον τόκους για μείωση της οικονομικής αξίας του κτήματός της, εντός του οποίου βρίσκεται ο «Δημόσιος Κήπος», λόγω αλλαγής της πολεοδομικής ζώνης του.
Την Πέμπτη, μετά από ακροαματική διαδικασία, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αποφάσισε ότι η Δημοτική Επιτροπή με την Κ.Δ.Π. 180/81 ημερομηνίας 7.8.1981 ενέταξε το τεμάχιο του Δημοσίου Κήπου στη ζώνη Ζ1, μειώνοντας το συντελεστή δόμησης του από 160% σε 1% , με αποτέλεσμα να επέλθει ουσιώδης μείωση της οικονομικής αξίας του κτήματος.
Το Δικαστήριο, με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, καταδίκασε τον Δήμο Πάφου να πληρώσει ως αποζημίωση για την ουσιώδη μείωση της αξίας του κτήματος, την αξία του κτήματος την 7η Αυγούστου 1981 στην οποία βρισκόταν πριν από την ένταξη του στη ζώνη Ζ1, €2.050.000, μείον την αξία του μετά την ένταξη του στη ζώνη Ζ1, €86.292, ήτοι ποσό €1.963.708, αναπροσαρμοσμένο λόγω πληθωρισμού το χρόνο καταχώρησης της αγωγής σε €5.482.672, πλέον νόμιμο τόκο από 08.6.2010, πλέον έξοδα, πλέον νόμιμο τόκο από την έκδοση της απόφασης, πλέον Φ.Π.Α. Το ποσό της απόφασης σήμερα είναι €7.739.000 πλέον έξοδα.
Η απόφαση θα μελετηθεί από τον Δήμο Πάφου στις προσεχείς ημέρες.
Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος έχει το δικαίωμα να υποβάλει έφεση για την απόφαση.

Χάθηκε η ευκαιρία

Θα πρέπει επίσης αναφέρουμε ότι υπήρχε η ευκαιρία της ανταλλαγής του συγκεκριμένου τεμαχίου με άλλο χαλίτικο ίσης αξίας τεμάχιο η οποία αν και βρισκόταν σε πολύ καλό δρόμο, κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες υπήρξε υπαναχώρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και την απόφαση αυτή η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, πετυχαίνει όχι μόνο να αποζημιωθεί, για την μείωση της αξίας του τεμαχίου της, (το οποίο διεκδικούν οι δημότες ώστε να μετατραπεί σε πάρκο), αλλά και να ανεγείρει και τον ναό που επιθυμούσε καθώς σε αυτό έχει συναινέσει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου…
Ο Δήμος και οι δημότες της Πάφου δηλαδή, όχι μόνο δεν θα πετύχουν τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου δίπλα από το Δημοτικό Μέγαρο, αλλά θα πληρώσουν και από πάνω…
Σε αυτό το στάδιο πάντως η Ιερά Μητρόπολη δεν μπορεί να είναι σίγουρη αφού η ανέγερση ναού στον Δημόσιο Κήπο μπορεί να απορριφθεί από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων…

Δηλώσεις

Η απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου για τον Δημόσιο Κήπο και την αξίωση της Μητρόπολης να της καταβληθούν αποζημιώσεις από τον Δήμο για τον μηδενισμό του συντελεστή δόμησης δίνει την δυνατότητα να ασκηθεί έφεση εντός 45 ημερών όμως αυτό το διάστημα θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να υπάρξει διαβούλευση για συμβιβασμό, δήλωσε στο Ράδιο Κόσμος ο νομικός και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δημητριάδης.
Σε παρέμβαση του στο Radio Cosmos o κ. Δημητριάδης, τόνισε ότι τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και να λάβει τις αποφάσεις του για τον τρόπο που θα χειριστεί την υπόθεση.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΕΔΕΚ Παναγιώτης Βορκάς από την πλευρά του, δήλωσε ότι η διαφορά με την Μητρόπολη Πάφου θα πρέπει να λήξει με διαβούλευση και συμβιβασμό των δύο μερών. Δυστυχώς πρόσθεσε η ευκαιρία για λύση που θα ήταν πολύ συμφέρουσα για τον Δήμο Πάφου χάθηκε πριν από 4 χρόνια όταν είχε προταθεί και συμφωνηθεί η ανταλλαγή του δημόσιου κήπου με χαλίτικη γη αλλά υπήρξε υπαναχώρηση και δεν υπογράφηκαν τα σχετικά συμβόλαια.

Αφήστε μια απάντηση