Δημοτικό Στάδιο Γεροσκήπου «Μιχάλης Χρ. Κυπριανού»

Το ΔΣ Γεροσκήπου καλείται να αποφασίσει για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά αίτηση της ποδοσφαιρικής ομάδας Pafos F.C. για χρήση του σταδίου «Μιχάλης Χρ. Κυπριανού» ως πιο κάτω:
1.Η ποδοσφαιρική ομάδα της Πάφου, ομάδα πρώτης κατηγορίας στο φετινό παγκύπριο πρωτάθλημα της ΚΟΠ, αιτείται τη χρήση του ως άνω σταδίου από την πρώτη ομάδα της Pafos F.C. για περίοδο εφτά χρόνων.
Σαν αντίτιμο προσφέρει €52.000 ετησίως, τα οποία όμως θέλει να αφαιρούνται από τα έξοδα βελτίωσης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του γηπέδου. H Pafos F.C. θα καλύπτει τα έξοδα ηλεκτροδότησης και συντήρησης του σταδίου, ενώ ο δήμος Γεροσκήπου θα καλύπτει τα έξοδα υδατοπρομήθειας συν τους μισθούς δύο ατόμων από το προσωπικό του Δήμου που θα απασχολούνται στο στάδιο. Οι ομάδες που, βάσει συμφωνίας με το Δήμο, χρησιμοποιούν σήμερα το γήπεδο, θα μπορούν να κάνουν χρήση του γηπέδου, ανάλογα με το πρόγραμμα αγώνων (της Pafos F.C.).
Οι εισπράξεις από ενοικίαση του σταδίου σε τρίτους θα διαμοιράζονται εξίσου μεταξύ Pafos F.C. και Δήμου. Η Pafos F.C. θα μεριμνήσει για μια σειρά βελτιωτικών έργων και εξοπλισμού για αναβάθμιση του σταδίου, που απαιτούνται προφανώς από την αρμόδια ποδοσφαιρική ομοσπονδία για διεξαγωγή σε τούτο αγώνων πρώτης κατηγορίας.
2.Ο Δήμος Γεροσκήπου μέσω των νομικών του υπηρεσιών, προχώρησε σε ετοιμασία εγγράφου με την ονομασία «Συμφωνία Παραχώρησης Άδειας Χρήσης» του δημοτικού σταδίου Μιχάλης Χρ. Κυπριανού, όπου ουσιαστικά υιοθετούνται οι προτάσεις της Pafos F.C. με κάποιες αλλαγές, όπως η υποχρέωση για καταβολή στην αρχή κάθε έτους του καθαρού ποσού των €52.000 για την άδεια χρήσης, την υποχρέωση της ομάδας για εξασφάλιση όλων των αναγκαίων αδειών για τα βελτιωτικά έργα, την υποχρεωτική ασφάλιση του χώρου, τον άμεσο τερματισμό της συμφωνίας από το δήμο αν παραβιαστούν οι όροι της συμφωνίας και το δικαίωμα του δήμου για διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Οι διαπιστώσεις μου:
(α) Το εν λόγω στάδιο κόστισε στο δήμο πέραν των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.
(β) Ο Δήμος δεν στερείται πελατών από τον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη ζήτηση με αποτέλεσμα να πρέπει ο Δήμος να κατασκευάσει επιπλέον γήπεδα ποδοσφαίρου για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
(γ) Η χρήση του γηπέδου για εκδηλώσεις του Δήμου καθίσταται δύσκολη. Παράλληλα οι ποδοσφαιρικές ομάδες του Δήμου Γεροσκήπου τίθενται σε υποδεέστερη μοίρα, τουλάχιστο για τα επόμενα εφτά χρόνια.
(δ)Πουθενά στο έγγραφο δεν αναφέρεται η κάλυψη ζημιών στον περιβάλλοντα χώρο, το κολυμβητήριο και τους χώρους πρασίνου, σενάρια πολύ πιθανά αν λάβουμε υπόψη τις αντιδράσεις των περιοίκων του Τσιρείου σταδίου στη Λεμεσό για τις ζημιές που προκαλούνται.
(ε) Δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη η πιθανή ανατροπή των σημερινών δεδομένων, ήτοι υποβάθμιση της ομάδας, όπως επίσης ότι ο τομέας του ποδοσφαίρου αποδεδειγμένα κρύβει πολλές εκπλήξεις που μπορεί να ζημιώσουν οικονομικά το Δήμο. Είναι ανεπιθύμητο, αλλά πολύ πιθανό, ο Δήμος με τέτοια συμφωνία, να εμπλακεί σε ατέρμονες νομικές περιπέτειες.
(στ) Δεν περιέχεται ρήτρα τραπεζικών εγγυήσεων, ύψους τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου για διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου.

Η θέση μου:
Ως εκ των πιο πάνω, τόσο ο υποφαινόμενος όσο και η Κίνηση Σωτηρία της Πάφου διαφωνούμε με την εν λόγω προωθούμενη συμφωνία με τους όρους που αναφέρονται στο έγγραφο προς υπογραφή.

Αντώνης Τρακκίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.

Αφήστε μια απάντηση